Hur man hanterar ett barn som pratar tillbaka

Anonim

En av de största disciplinproblemen föräldrarna måste hantera är hur man hanterar ett barn som pratar tillbaka till dem. Back talk kan hända i nästan vilken ålder som helst, börjar nästan lika tidigt som när barnen mästerar sina första "Nej!" Det är en vanlig del av barnutvecklingen, men det gör det inte lättare att hantera.

Att prata tillbaka kan utlösas av olika orsaker. Det kan härröra från ett barn som försöker utöva kontroll över sitt eget liv, som vad han bär, äter eller gör. Det kan vara ett barns sätt att testa sina gränser. Eller det kan helt enkelt vara grouchiness från att vara hungrig eller trött.

Oavsett orsaken är back-talk något som föräldrar bör vidta åtgärder för att hantera omedelbart och effektivt. Som föräldrar är det vårt jobb att lära våra barn hur man uttrycker sina önskningar och åsikter på ett respektfullt och konstruktivt sätt.

Bo Composed

Hur du svarar på ditt barns retorter kan ställa in tonen för dina interaktioner. Barn kan vara extremt skickliga på att trycka på sina föräldrars knappar. Så det kan vara väldigt frestande att svara på en 5-årig som säger: "Du är inte chef för mig!" med en snabb, "Egentligen är jag!"

Om du inte vill att ditt barn ska lära sig att handelshinder eller att komma in i ett krig av ord är ett bra sätt att hantera konflikter, svara sedan inte tills du kan tala lugnt och kontrollerat. Ta andan, gå in i ett annat rum, eller gör vad du behöver göra för att undvika att eskalera situationen. Barn modellerar sina föräldrar, varför det är upp till dig att ställa ett exempel och visa dem hur de ska bete sig. Tänk också på detta när du interagerar med din make, vänner, familj och främlingar - små öron lyssnar ofta, även om du inte är medveten om det.

Upprätta förväntat beteende

Det är viktigt att vara tydlig med dina barn om acceptabla sätt att uttrycka sig. Var specifik, så de vet att skäller eller skriker specifika ord eller fraser - "Ja, rätt". "Ge mig en paus, " "Fin", "Oavsett" - kommer inte att flyga. Detsamma gäller för oförskämd beteende som ögonrullning, läppspackning eller ger dig dödsstärningen. Det kan ta några påminnelser för unga barn att verkligen lära sig vad du förväntar dig, så ge dem några chanser att korrigera deras dåliga beteende. Under tiden kalla dem på det när det händer ("Säg inte" Du kan inte göra mig "när jag ber dig att släcka dina leksaker") och berätta för ditt barn att han måste sluta.

Förverkliga följder

Att titta på respektlöst beteende kan ofta uppmuntra mer av samma, så du måste stå fast när dina barn sassar dig eller använder otäcka ord. Var noga med att kommunicera konsekvenserna av tillbaka prata före tid: Genom att förstå vad det kostar dem kan barnen se hur man undviker att det är fördelaktigt för dem. Tänk på en åldersrelaterad time-out (syftar till antalet minuter som är lika med ditt barns ålder), lägger till extra sysslor eller förlorar TV eller datortid. När du verkställer konsekvensen påminner ditt barn om länken mellan det och backtalet - "När du bestämmer mig för att prata med mig så får du inte gå på playdate." Vaffel inte; följa igenom är svårt men det är det enda sättet barnen vet att du är seriös.

Gräv djupare

Var medveten om att ofta när ett barn talar tillbaka, är det som han verkligen uttrycker vrede, frustration, rädsla eller ont. Att prata tillbaka garanterar att du ska uppmärksamma, och negativ uppmärksamhet är bättre än ingen. Dessa utbrott och andra typer av beteendeproblem är vanligare vid övergångstider, till exempel en ny bebis i huset, förändring i en förälders arbetsschema eller något som händer i skolan. Ditt barn kan känna sig ignorerad eller övergiven och tillgripa att prata bara för att få lite mamma eller pappa. Att räkna ut orsaken till det dåliga beteendet kan göra det lättare att förstå och lösa problemet.

Leta efter mönster

Längs samma linjer ska du hålla reda på när backtalet händer. Är din son irriterad efter skolan eller efter extracurricular aktiviteter? Har din dotter en tendens att visa negativt beteende som att prata tillbaka när hon inte har fått tillräckligt med sömn? Försök att hålla flikar kvar när ditt barn talar tillbaka så att du kan vidta åtgärder för att ändra eller eliminera dessa triggers och förhindra problem innan de börjar. Självklart måste ditt barn fortfarande lära sig att vara artig oavsett hur han känner, men färre förekomster av back-talk betyder troligtvis att du kommer att bli effektivare när det gäller att hantera de som uppstår.

Ge och fråga om respekt

När ditt barn uttrycker sin åsikt om någonting är det faktiskt en bra sak. Faktum är att forskning visar att barn som har egna tankar och åsikter och inte är rädda för att uttrycka dem är mindre utsatta för att gå tillsammans med kamrater som kan experimentera med droger och alkohol.

Med detta sagt är det viktigt för föräldrarna att balansera förståelsen med ett krav på respekt. Medan barnen bör veta att de är säkra på att uttrycka sina åsikter och att mamma och pappa lyssnar på vad de tycker och känner, måste de också veta att fräcka comebacks och oförskämda gester inte är acceptabla. Var noga med att betona meddelandet att du inte kommer att lyssna på vad de måste säga tills de kan prata med dig på ett lugnt och respektfullt sätt.

Övervaka vad ditt barn ser

Många tv-program och filmer visar barn som pratar tillbaka till vuxna och visar ofta sarkasm och en sassy attityd. Medan det kan vara bra för komedi, måste barn veta att imitera den typen av beteende inte är roligt eller acceptabelt i det verkliga livet. Ett sätt att se vad dina barn utsätts för för att se vad de ser så att du kan prata om vad de ser på skärmen.

Beröm god uppförande

Alla gillar att uppskatta, barn ingår. När de kommunicerar ordentligt, belöna deras beteende med en kram, ett tack eller ett komplimang. Barn som får positiv förstärkning är ofta mindre benägna att agera för att få uppmärksamhet. Var dock säker på att barnen förstår att bara frågar respektfullt betyder inte nödvändigtvis att de kommer att få det resultat de vill ha. Du kan säga, "Jag gillade hur du frågade om du kunde spela ett annat spel, men det är dags för sängen."

Påminn dig själv Detta är en naturlig del av utvecklingen

Att prata tillbaka är något som alla barn naturligtvis gör när de växer mer självständigt och självständigt. Så frustrerande som detta beteende kan vara, påminn dig om att ditt barn inte pratar tillbaka eftersom du gjorde något fel eller för att han inte respekterar dig.

Sök hjälp

Om ditt barn engagerar sig i att prata hela tiden, har dina ansträngningar att bekämpa detta beteende inte någon effekt, och du ser andra beteenden som att vara arg, kasta tränsel och ständigt vägrar att lyssna eller följa anvisningar, prata med ditt barns barnläkare. Ditt barn kan ha motstridigt lidande sjukdom, eller ODD, som kan hanteras och behandlas med lämplig hjälp.

Ett ord från Verywell

Så frustrerande och upprörande som tillbaka tal kan vara, kom ihåg att ditt positiva svar kommer att hålla detta beteende i kontroll. Vet också att otaliga andra föräldrar går igenom samma sak. Viktigast, påminna dig själv om att ju lugnare du är och ju mindre du låter dig påverkas av sassy back talk, desto mer kommer ditt barn att lära sig att använda positiva sätt att uttrycka sina åsikter.

Populära Inlägg

Läs Mer