Hur man blir gravid med PCOS

Anonim

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en av de vanligaste orsakerna till kvinnlig infertilitet, vilket påverkar cirka 5 miljoner kvinnor. Men du kan bli gravid med PCOS. Det finns ett antal effektiva fertilitetsbehandlingar tillgängliga, från Clomid till gonadotropiner till IVF.

De flesta kvinnor kommer att kunna tänka sig med en kombination av livsstilsförändringar och fertilitetsdroger. Medan vissa kvinnor med PCOS kommer att behöva IVF, kommer den stora majoriteten att bli gravid med hjälp av lågteknologiska fertilitetsbehandlingar. Här är några av de alternativ som du och din läkare kan utforska.

Förlora vikt för att starta om ägglossningen

Många (men inte alla) kvinnor med PCOS-kamp med fetma. Detta beror på att PCOS påverkar hur kroppen påverkar insulin, vilket i sin tur kan ge viktökning.

En av de främsta orsakerna till att kvinnor med PCOS inte kan tänka sig är att de inte ägglossar, eller de ägglossar inte regelbundet. Kvinnor med PCOS som är överviktiga är mer benägna att uppleva mer allvarlig anovulering, går månader mellan perioder.

Studier har funnit att förlora någon av den extra tyngden kan få tillbaka ägglossningen. Du behöver inte förlora all vikt. Enligt forskningen kan det vara tillräckligt att förlora 5 till 10 procent av din nuvarande vikt för att starta dina menstruationscykler.

Tyvärr finns det inte mycket bevis för att förlusten kommer att hjälpa dig att bli gravid på egen hand. Du kan fortfarande behöva fertilitetsdroger. Forskning har visat att kvinnor som har gått ner i vikt har en stor chans att ha framgång med fertilitetsbehandling.

Att gå ner i vikt är inte lätt för någon, och det kan vara ännu svårare för dem med PCOS. Dessutom är inte alla kvinnor med PCOS överviktiga. Om det är din situation, är viktminskning inte en lösning som hjälper till med fertilitet.

Se till att din läkare testa dina insulinnivåer. Om du är insulinresistent kan du ta insulinresistensen och ta dig av den extra vikten om du tar diabetes. Det kan också hjälpa dig att bli gravid.

Diet, Motion och PCOS

Att äta en hälsosam kost är verkligen viktigt för kvinnor med PCOS. Detta beror delvis på den högre risken att bli överviktig och delvis på grund av kroppens problem med insulinreglering. Finns det någon diet som är bäst för PCOS? Det är en fråga om debatt.

Några studier har hävdat att en låg-carb diet är den bästa för PCOS, men andra studier har inte hittat en låg-carb fördel. Det viktigaste är att se till att din kost är rik på näringsrik mat och tillräckligt med protein och lågt på högt sockermatar. Att undvika skräpmat och bearbetade livsmedel är din bästa satsning.

Fruktbarhetskänsla Tips för PCOS

  • Ät en större frukost och en mindre middag.
  • Inkludera mer protein och gröna.
  • När du äter kolhydrater, gör dem komplexa kolhydrater (som hela korn och bönor).
  • Om du äter godis eller en hög carb mat, kombinera den med friska fetter (avokado, olivolja, nötter) eller protein för att sakta ner sockerpiken.

5 dieter som kan öka din fertilitet

Regelbunden motion har också visat sig hjälpa till med PCOS-symtom. I en studie förbättrades en kombination av regelbunden, snabb och hälsosam kost, menstruationscykeln med 50 procent.

Om kost och motion ensam kommer att hjälpa dig att bli gravid är inte tydlig. En hälsosam livsstil kan dock hjälpa dina fertilitetsbehandlingar att fungera bättre, och det kommer säkert att hjälpa dig att känna dig bättre övergripande. Liksom viktminskning är det värt ansträngningen om du vill bli gravid.

Metforminbehandling

Metformin är en diabetesmedicin som används för att behandla insulinresistens. Det är ibland föreskrivet för kvinnor med PCOS, även om de inte är faktiskt insulinresistenta. Användning av metformin för PCOS anses vara användning av off-label. Drogen är dock relativt säker och kan hjälpa kvinnor med PCOS att bli gravid.

Enligt forskningen kan metformin ...

  • Hjälper dig att gå ner i vikt
  • Starta om regelbundna menstruationscykler
  • Förbättra effektiviteten hos vissa fertilitetsdroger
  • Minska frekvensen av missfall (endast hos de med upprepade missfall)

Kan metformin ensam hjälpa dig att bli gravid? Detta är osannolikt. Medan tidigare forskning visade att metformin ökade oddsen hos en kvinna som ägglosser på egen hand, har ytterligare studier inte funnit en ökning av graviditeten eller levande födelsetal. Med andra ord ledde förbättringen med ägglossningen inte till ökad fertilitet.

Användning av metformin för graviditet med PCOS

Clomidbehandling

Clomid är det vanligaste bruket av fertilitetsläkemedel, och den vanligaste behandlingen för kvinnor med PCOS. Många kvinnor med PCOS kommer att bli gravida med Clomid.

Tyvärr är det inte lyckat för alla. Vissa kvinnor med PCOS kommer att uppleva klomidresistens. Det här är när Clomid inte orsakar ägglossning som förväntat. Studier har funnit att en kombination av metformin och Clomid kan hjälpa till att slå klomidresistens.

Om detta inte lyckas kan din läkare överväga läkemedlet letrozol.

Fertilitetsbehandling med letrozol

Letrozol, som också är känt av sitt varumärke Femara, är inte ett fertilitetsläkemedel men används ofta som en hos kvinnor med PCOS. Letrozol är faktiskt en cancermedicinering. Studier har dock funnit att det kan vara mer effektivt än Clomid vid stimulerande ägglossning hos kvinnor med PCOS.

Var inte rädd av det faktum att läkemedlet ursprungligen var tänkt som ett cancerläkemedel. Biverkningarna är relativt milda, och det har blivit mycket undersökt hos kvinnor som försöker bli gravida.

Gonadotropiner för PCOS

Om Clomid eller letrozol inte lyckas, är nästa steg injicerbara fertilitetsläkemedel eller gonadotropiner. Gonadotropiner är gjorda av hormonerna FSH, LH eller en kombination av de två. Varunamn som du kanske känner igen är Gonal-F, Follistim, Ovidrel, Bravelle och Menopur.

Din läkare kan föreslå en kombination av orala och injicerbara fertilitetsläkemedel. Till exempel, Clomid med en "trigger" skott av LH midcykel. En annan möjlighet är en cykel med bara gonadotropiner.

Eller din läkare kan föreslå gonadotropiner med ett IUI-system (intrauterin insemination). IUI innebär att man placerar speciellt tvättad semen direkt i livmodern via en kateter. Sperma kan vara från en spermadonator eller din partner.

En av de möjliga riskerna med gonadotropiner är ovarie hyperstimuleringssyndrom (OHSS). Detta är när äggstockarna överreager sig till fertilitetsmedicinering. Om det är obehandlat eller svårt kan det vara farligt. Kvinnor med PCOS har högre risk att utveckla OHSS. Din läkare kan använda lägre doser av de injicerbara fertilitetsmedicin för att undvika detta. Helst ska din läkare använda den lägsta effektiva dosen.

Vid behandling, om du har några symtom på OHSS, se till att berätta för din läkare.

IVF (In Vitro Fertilization) eller IVM (In Vitro Maturation)

Om gonadotropiner inte lyckas, är nästa steg IVF eller IVM.

Du har sannolikt redan hört talas om IVF, eller in vitro fertilisering. IVF innebär att man använder injicerbara fertilitetsdroger för att stimulera äggstockarna så att de kommer att ge ett bra antal mogna ägg. Äggen hämtas från äggstockarna under ett förfarande som kallas ägghämtning. Dessa ägg placeras sedan tillsammans med spermier i petriskålar. Om allt går bra, kommer spermierna att befrukta några av äggen.

Efter att de befruktade äggen har haft mellan 3 till 5 dagar att dela och växa, överförs en eller två i livmodern. Denna procedur är känd som en embryoöverföring. Två veckor senare kommer din läkare att beställa ett graviditetstest för att se om cykeln var en framgång eller inte.

Precis som med gonadotropinbehandling är en av riskerna med IVF, särskilt hos kvinnor med PCOS, överstimulering av äggstockarna. Det är där IVM kommer in.

IVM står för in vitro mognad . I stället för att ge dig höga doser av fertilitetsmedicin för att tvinga dina äggstockar att mogna många ägg, med IVM får du heller inga fertilitetsdroger eller mycket låga doser. Läkaren hämtar från äggstockarna, omogena ägg, som de sedan mognar i laboratoriet. Därav namnet in vitro (i laboratoriet) mognad (för att mogna).

IVM erbjuds inte på alla fertilitetskliniker. Detta är något att tänka på när man väljer en fertilitetsklinik.

Behöver du en äggdonor?

Det är mycket ovanligt för kvinnor med PCOS att kräva en äggdonator, såvida det inte finns några ytterligare fertilitetsproblem som finns, till exempel avancerad ålder. Kvinnor som har haft äggstocksförfaranden som äggstocksborrning eller äggstocks-korsresektion för att behandla PCOS kan dock ha lägre äggstocksreserver. I detta fall kan en äggdonator rekommenderas. Detta är en orsak till att kirurgisk behandling för PCOS inte rekommenderas.

Populära Inlägg

Läs Mer