Hur får du barn att lyssna första gången du pratar

Anonim

Oavsett om ditt barn ställer ut dig när du berättar att han hämtar sina leksaker eller han håller på att slå på bordet när du säger att han ska sluta, får ditt barn att lyssna ibland känna sig som en uppåtgående strid.

I dagens digitala värld kan få barn att lyssna tyckas som en ännu hårdare utmaning än någonsin tidigare. Du tävlar mot TV, videospel och massor av andra distraktioner för att fånga ditt barns uppmärksamhet.

Naturligtvis är elektronik inte den enda anledningen till att barnen inte följer anvisningarna. De tenderar också att ha selektiv hörsel.

Men den goda nyheten är att några enkla förändringar i hur du ger riktningar kan vara nyckeln till att få ditt barn att lyssna första gången du pratar.

Bli av med distraktioner

Skrikningsinstruktioner från hela huset medan ditt barn spelar videospel eller rullar genom sociala medier är inte troligt att det blir effektivt.

Bli av med eventuella distraheringar innan du försöker göra en förfrågan eller ge anvisningar. Börja med att säga, "Sätt ner din telefon, snälla" eller "Stanna ditt spel i en minut så jag kan prata med dig."

När du har ditt barns fulla uppmärksamhet, ge dina instruktioner. Om ditt barn kämpar för att pausa sin show eller lägga ner sin elektronik, kan du behöva arbeta på det beteendet. Berätta för honom att du kommer att ta bort hans elektronik privilegier om han inte kan koppla ifrån när du berättar att det är dags att ta en paus.

När det är möjligt, upprätta ögonkontakt bara för att se till att du har sin fulla uppmärksamhet. För vissa barn, som barn med ADHD, kan en hand på axeln vara ett sätt att se till att du har ditt barns fulla uppmärksamhet.

Berätta, fråga inte

Ett av de vanligaste misstag som föräldrar gör när de ger vägledning, är att fråga, inte berätta. När du ber ditt barn att göra något, innebär du att han har möjlighet att säga nej.

Om du frågar, "Kan du snälla hämta leksakerna?" Även ett mildt oppositionellt barn säger "nej!" Istället säga "snälla hämta leksakerna nu".

Ge ditt barn en varning om fem minuter när det är möjligt. Istället för att säga, "Gör ditt rum rent nu" när ditt barn står mitt i spel, säg "Om fem minuter är det dags att sluta spela och städa dig."

Sedan, när de fem minuterna har gått, säg, "Det är dags att sluta spela och städa ditt rum nu." Det här är ett respektfullt sätt att ge barnet tid att förbereda sig för att byta verksamhet.

Ge en instruktion i taget

Unga barn och barn med problem med uppmärksamhet, svarar inte bra på flera anvisningar samtidigt. Säger, "Sätt tillbaka din ryggsäck, ta upp dina strumpor och lägg dina smutsiga jeans i tvättmaskinen, " kan få ditt barn att missa ett steg eller två på vägen.

Börja med en instruktion i taget. Vänta tills ditt barn fyller den första uppgiften innan du ger nya instruktioner.

Vissa äldre barn och tonåringar kan hantera ett par riktningar på en gång och de borde ha möjlighet att arbeta sig igenom en lista. Säg saker som "Det är dags att göra din chore list", och ditt barn kan acceptera ansvaret för att slutföra varje uppgift på listan.

Be ditt barn att upprepa dina vägbeskrivningar ut högt

När du ger en instruktion, be ditt barn att repetera vad han hörde. Detta kan säkerställa att han förstår dina förväntningar och det ger dig möjlighet att klargöra om det finns någon förvirring.

Du kanske tycker att han behöver en förklaring om vad man ska göra. Eller kanske du upptäcker att han ibland säger "OK" men har ingen aning om vad du sa. Om han inte förstår, upprepa dina instruktioner tills han gör det.

Förbättra positivt beteende

När ditt barn följer dina anvisningar ger positiva konsekvenser för att förstärka hans goda beteende. Beröm hans överensstämmelse genom att säga en gång till, "Stort jobb städar ditt rum rätt när jag frågade dig."

Om ditt barn har gjort ett bra jobb att lyssna, ge honom en överraskningsbelöning varje gång i taget. Eller skapa ett formellt belöningssystem eller token-ekonomisystem för att motivera honom att fortsätta det bra arbetet.

Ge negativ följd för bristande överensstämmelse

Om ditt barn inte följer dina instruktioner, ge en enda om ... varning. Säg, "Om du inte städar ditt rum just nu, kommer du att förlora elektronik för resten av natten."

Om ditt barn inte följer följer du igenom med negativ konsekvens. Ta bort ett privilegium, till exempel elektronik, i upp till 24 timmar.

När du har fått ditt barns konsekvenser för att inte följa anvisningarna, bör han lära dig att du menar affärer första gången du pratar. Med tiden skulle han bli mer kompatibel med dina instruktioner.

Populära Inlägg

Läs Mer