Hur Gastrostomy Tubes används för preemies

Anonim

Ett gastrostomy-rör, även kallat ett G-rör, är ett matningsrör som går genom bukväggen in i buken. G-rör används för långvarig rörmatning hos spädbarn, barn och vuxna som inte kan äta eller som inte kan äta tillräckligt.

Det finns många anledningar till att en för tidig baby kanske behöver ett G-rör. De flesta preemier har svårt att äta först, men får styrka och samordning när de växer. När de lämnar NICU, ammar de eller flaskar matar bra. Andra preemier har komplexa medicinska problem som gör det svårt för dem att äta bra. Några anledningar till att en preemie kan behöva ett G-rör är:

  • Långvarig ventilation: Barn som behöver vara på en ventilator under lång tid kommer inte att kunna äta förrän de har trakeostomi. Även då kan det ta lång tid för dessa barn att lära sig att äta bra.
  • Oral aversion: Prematura barn i NICU får mycket obehaglig stimulering i munnen. Intubation, sugning och dålig utfodringsteknik kan ge barn att utveckla en oral aversion som förhindrar att de äter tillräckligt för att växa och gå ner i vikt.
  • Neurologiska störningar: Cerebral parese eller andra neuromuskulära störningar kan orsaka suga och svälja problem som gör det svårt för barn och barn att äta tillräckligt med mat för att växa bra.
  • Svårighetsgrad: Viktminskning, bristande utveckling, BPD och genetiska störningar kan alla göra det svårt för barn att gå upp i vikt för olika orsaker. Om din baby inte växer bra trots alla dina bästa ansträngningar kan långvarig rörmatning vara lösningen.

Hur gastrostomy rör placeras

Det finns två huvudsakliga sätt att G-rör placeras hos barn: kirurgiskt eller med endoskop. Det kirurgiska förfarandet kan utföras laparoskopiskt eller som ett öppet kirurgiskt ingrepp. Det är vanligare att placera gastrostomyör med ett endoskop i ett förfarande som kallas perkutan endoskopisk gastrostomi eller en PEG-procedur. Matningsrör placerade så här kallas ofta PEG-rör.

Liksom alla medicinska procedurer finns risk för komplikationer från G-rör och PEG-rörplacering. De flesta komplikationer uppstår inom de första månaderna efter operationen, men de kan inträffa så länge tuben är på plats. Komplikationer inkluderar:

  • Läcker runt på platsen
  • Rödhet och hudirritation
  • Dislodgement av röret
  • Infektion

Hur bryr jag mig om min barns G-rör?

Innan du lämnar sjukhuset med din bebis, lär du dig att ta hand om ett G-rör eller PEG-rör och hur man ger rörmatningar. Du lär dig hur du håller huden ren, hur du spola röret för att förhindra träskläder, och vad ska man göra om röret kommer ut. Det här är en bra tid att ställa frågor om gastrostomi rörvård och mata din baby.

Populära Inlägg

Läs Mer