Hur man uppmuntrar självständighet i ditt barn

Anonim

Att få mer självständighet och göra allt fler saker utan föräldrar är en viktig och naturlig del av att växa upp. Men vad kan föräldrar göra för att deras barn får stöd - och om det är nödvändigt att nudga - att de behöver bli självsäker och självförtroende?

En av de saker som debatten om "free range kids" har saknats är att barn kan uppmuntras att vara mer oberoende och ansvariga för många olika upplevelser och situationer. Kommer att spela på en offentlig park eller gå i skolan själv i åldern 6, vilket kan vara vad vissa föräldrar vill uppmuntra sina barn men inte något som förespråkas av alla föräldrar, är inte det enda sättet du kan lära barn att vara mer självständig. (Det är inte rättvist att märka föräldrar som vill säga, gå en 8-årig till skolan "helikopterföräldrar" - den där familjen kan bo nära upptagna gator, det barnet kanske inte är redo att navigera i gatorna på hans äga, eller de föräldrarna kan helt enkelt vilja vänta tills deras barn är lite äldre innan han går ensam.)

Oavsett hur de känner till att ungarna är ute på egen hand i en ung ålder, här är några av de många sätten föräldrar kan uppmuntra oberoende i skolåldern.

Vara ansvarig för vissa hushållssysslor

Beroende på vilken ålder ditt barn är och hur pålitligt och fokuserat hon kan vara, ska hon kunna hantera alla åldersrelaterade hushållsarbeten, från att sopa golv för att tvätta. Till och med unga barn kan hjälpa till att sätta bordet och räta upp sina rum. Chores kan inte bara ge barnen en känsla av ansvar utan kan också bidra till att öka sitt självförtroende, eftersom de ser att deras arbete ger ett värdefullt bidrag till sin familj.

Hjälp med planeringsmenyer och shopping för livsmedel

En av de bästa sakerna du kan göra för ditt barn är att lära honom hur man ska vara bekväm i köket och så småningom förbereda enkla måltider. Det handlar inte bara om att shoppa och laga mat tillsammans bra sätt att lära barnen hälsosam matvanor, men de är också underbara möjligheter för familjer att spendera tid tillsammans. Barn delar ofta saker om sig själva och vad som händer i sina liv medan du gör vanliga aktiviteter som att shoppa, laga mat eller äta tillsammans. (Det är förmodligen en av anledningarna till att helt enkelt äta middag tillsammans har knutits till så många fördelar för barn, bland annat bättre akademiskt resultat, lägre risk för fetma och lägre nivåer av missbruk och depression.) Låt ditt barn hjälpa - och så småningom till och med Ibland ta hand om familjen måltider och snacks är ett viktigt sätt att lära honom att vara mer oberoende.

Hjälp ta hand om yngre syskon och andra barn

Att ta hand om yngre barn är ett av de bästa sätten att lära barnen hur man är ansvarig och mogen. Titta runt dig på de bästa barnvaktarna i grannskapet: Chanserna är att de tonårspojkarna och tjejerna kommer att vara tillförlitliga, jordade och omtänksamma unga människor. Varje familj kan bestämma vad "barnpassning" betyder för ett barn i skolåldern: En familj kanske vill att deras 9-årige ska vara ansvarig för att läsa eller spela spel med en yngre syskon medan en vuxen är i närheten, medan en annan familj kan bestämma att det är okej att lämna 10-åringen med en 7-årig syskon medan förälderen går till affären i några minuter. Oavsett detaljerna är utgångspunkten att att lita på att ett äldre barn ska ta hand om små är ett bra sätt att lära barn att inte bara vara oberoende men mer ansvarsfull också.

Tillbringa mer tid på speldatum eller hos parter utan föräldrar

När barnen blir äldre spenderar de naturligtvis mer tid hemifrån och gör saker på egen hand. Barn i skolåldern kommer att inbjudas till fler födelsedagsfester där föräldrar inte märker med. De kommer att gå till vänskapshus för att spela ensam med mindre nära föräldraövervakning, och bestämmer alltmer vilka spel de ska spela och arbeta genom konflikter själva. Om ditt barn är redo, ordna speldatum i ditt hus och låt henne välja vilka aktiviteter hon kanske vill föreslå till sina vänner. Låt henne veta att gå till vänner hus utan att du är något som blir roligt och att du kommer att kunna dela och prata om din dag när du hämtar henne. (Men var noga med att ställa frågor innan du släpper ditt barn i en väns hus för att säkerställa att säkerhetsfrågor besvaras till din tillfredsställelse.) Och om ditt barn känner sig blyg och inte redo, vara stödjande - inte dömande - och fortsätt försöka igen.

Gör lokala volontärarbete

För mycket små barn handlar allt naturligt om sina egna behov och önskemål. När barn hjälper andra lär de sig att tänka på saker utanför sig, vilket är ett viktigt steg mot modenhet. En extra fördel att ha barn volontär, oavsett om det är att hjälpa en äldre granne eller göra smörgåsar till behövande familjer i deras kyrka, är att dina barn kommer att vara mindre benägna att bli bortskämda eller lida av affluensa och vara mer benägna att vara snäll och empatisk som de växer.

Håll reda på egna läxor och test

Det är en sak att hjälpa din första grader att organisera sina läxor och få honom till vana att hålla reda på när han kommer att behöva studera för test. Det är en helt annan historia om ett typiskt utvecklande barn i grundskolan eller gymnasiet behöver sina föräldrar att hjälpa honom att hålla reda på sitt skolarbete. Sätt bra arbetsvanor tidigt så att ditt barn lär sig hur man hanterar sitt eget ansvar självständigt när han blir äldre och litar inte på sina föräldrar att han ständigt berättar för honom vad skolarbetet han ska göra och när.

Organisera eget schema

Ge ditt barn en kalender och få honom till vana att skriva ner viktiga datum och möten. När han blir äldre måste han hålla reda på saker som läkares möten, speldatum, vänner födelsedagsfester, spel eller överväganden och mycket mer. Ett självständigt barn kommer att förlita sig på sig själv, inte på sina föräldrar, för att veta vad han behöver göra och var han behöver vara.

Lär dig att vara oberoende tänkare

Få ditt barn till vana att tänka på saker och bilda egna åsikter om allt från aktuella nyhetshändelser till historiska milstolpar till fiktiva berättelser. Tala om nyheter händelser över middag eller i bilen. Uppmuntra henne att berätta vad hon tycker om problem. När du verkligen lyssnar på ditt barn visar du henne som hennes åsikter betyder för dig och att hennes idéer och tankar är värdefulla och värda. Och när du inte håller med om någonting är det ett bra tillfälle för barnen att lära sig att debattera och prata sina åsikter med respekt och samtidigt lära sig att se de positiva aspekterna av andras åsikter.

Hitta sätt att underhålla sig själv

Det är viktigt för barnen att veta att inte varje enda ögonblick i deras liv måste fyllas med planerade aktiviteter. Barn behöver lära sig att hitta saker som intresserar dem och att ha möjlighet att spendera tid på de saker de gillar. Föräldrar kan uppmuntra barnen att vara mer självständiga genom att göra saker som att lägga upp lite tid att läsa sida om sida varje dag (vilket också är ett bra sätt att få barnen att läsa mer av sig själva) eller att ha barn att arbeta på egen hand eller bara spela efter själva medan de slutar göra middag. När föräldrar visar barn att de har sina egna intressen, som att göra yoga, gå på promenad med vänner, sticka eller ta sig på jobbet, klargör de att föräldrar, som barn, har sina egna oberoende behov och intressen, och att det är okej för föräldrar och barn att göra saker ifrån varandra.

Genom att visa ditt barn att självständighet är en positiv sak för både dig och henne och genom att stödja henne när hon känner sig klumpig eller känner att hon behöver mer utrymme att själv göra saker ställer du scenen för ditt barn att röra sig mot självständighet i sin egen takt, med självförtroende och självförtroende.

Populära Inlägg

Läs Mer