Hur förändras huden under graviditeten?

Anonim

Så tror du att din hud har förändrats sedan du har blivit gravid?

Tja, det har det förmodligen.

Integumentary systemet går igenom flera förändringar under graviditeten på grund av både hormonella och mekaniska förändringar. Några av dessa kan ha blivit avblåsta som gamla fruar, medan andra du aldrig har hört talas om tidigare.

Bristningar

Striae gravidarum eller streckmärken är förmodligen den mest diskuterade av hudförändringar under graviditeten. Nästan varje kvinna fruktar dem eller åtminstone tänker på dem. De förekommer i 50% - 90% av alla gravida kvinnor, som oftast dyker upp under senare hälft av graviditeten. Medan majoriteten kommer att ligga på underlivet kan de också hittas på lår, höfter, skinkor, bröst och armar hos kvinnor.

Dessa är mest sedda som små depressioner i huden. De tenderar att vara rosa i ljusskinniga kvinnor, och i mörkskinniga kvinnor blir de ljusare än den omgivande huden. De speglar separationen av kollagen av huden. Även om det inte är smärtsamt, kan hudens utsträckning orsaka en stickande eller kliande känsla.

Medan många människor kommer att svär av vissa krämer eller lotioner, är sanningen att det inte finns så mycket du kan göra om streckmärken, du kommer antingen att få dem eller inte. Det finns några faktorer som du borde veta bidrar till streckmärken:

  • Familj (Om din mamma eller syster har dem, gissa vad?)
  • Viktökning (snabb eller kraftig viktökning ger dem värre.)
  • Näringsstatus (välhydrerad och frisk hud sträcker sig bättre.)
  • Etnicitet (afroamerikanska kvinnor får dem mindre.)

Så vad nu? Tja, slutligen sträcker sig streckmärken efter att du har barnet och blir silverliner. Medan de flesta kvinnor inte tänker på dem mycket, eller ens överväga dem märken av moderskap, vill andra att deras streckmärken tas bort efter graviditeten. Således finns det nya tekniker och operationer som undersöks hela tiden. Tala med din hudläkare eller plastikkirurg om du är oroad över dina egna streckmärken.

Mask av graviditet

Melanotropin utsöndras i större mängd under graviditeten, detta kan orsaka att pigmentering uppträder över näsan, kinderna och pannan hos en förväntad mamma. Även om det inte orsakas av solljus, kommer detta att förvärra situationen. 45 - 70% av kvinnorna kommer att uppleva denna början i den fjärde eller femte månaden av graviditeten. Detta kommer att blekna efter födseln. De flesta kvinnor använder smink för att täcka detta om det blir ett problem. Detta kallas också chloasma.

Linea Nigra

Det här är en mörkare linje som sträcker sig från benet till toppen av livmodern (fundus), som oftast dyker upp för första gången mammor runt den tredje månaden. Flera kvinnor (någon som har haft mer än ett barn) kommer ofta att se det tidigare. Medan inte alla kvinnor upplever denna linje, tror inte rykten om att det betyder att en pojkebarn är på väg.

Acne

Trodde att det var borta för gott? Tänk igen, medan många kvinnor faktiskt finner att graviditetshormonerna lindrar deras akne och lämnar dem med den "glödande" graviditetsskönan, finner många kvinnor att deras hud blir oljigare och mottaglig för akneutbrott. Här kan du läsa om hur högskolan kan komma till spel: Se till att du dricker mycket vatten, tvätta ansiktet och undvika saker som får dig att bryta ut. I princip gör vad som fungerar, men det behöver inte vara fint.

Spindelvener

Dessa kan förekomma oftast på ansikte, nacke, bröst, armar och ben. De orsakas av ökad östrogenhalt i kroppen. De är ofta stjärnformade och något upptagna. De är lite blåa och vrider inte vita med tryck. 65% av de kaukasiska kvinnorna och bara 10% av afroamerikanska kvinnor kommer att uppleva dessa, som vanligtvis bleknar efter födseln.

Palmar Erythema

En fläckig eller rodnad av handflatorna. Detta orsakas av ökade östrogennivåer under graviditeten. Omkring 60% av de kaukasiska kvinnorna kommer att uppleva detta, med cirka 35% av afroamerikanska kvinnor också.

Övriga fakta

  • Vissa kvinnor kommer att ha accelererad nageltillväxt.
  • Andra kommer att märka en gallring av sina naglar.
  • Överdriven hårväxt kan förekomma i oönskade ställen, fin eller grov. (Hirsutism)
  • Överdriven svettning kan inträffa under graviditeten

Populära Inlägg

Läs Mer