Hur läkare diagnostiserar missfall

Anonim

Om du upplever tecken på missfall (som vaginal blödning och magkramper) är det viktigt att du läser en läkare så fort som möjligt. Efter att ha bedömt dina kliniska symtom kommer läkaren att vilja köra en serie test för att avgöra vad som händer exakt.

Missfall diagnostiseras vanligen med hjälp av en kombination av test, vars vanligaste standard är hCG-blodprovet, en ultraljud, fosterhjärtsscanning och en bäckprov.

Kvantitativt hCG-blodtest

Människokoriongonadotropin (HCG) är ett hormon som produceras av kroppen under graviditeten. Det kommer att upptäckas i din ungefär en vecka efter ägglossningen när det befruktade ägget implantat i livmodern.

Under de första veckorna av graviditeten kan hCG-halten fördubbla varannan tre till tre dagar. När det inte ökar lämpligt kan detta ofta vara en indikation på missfall. Nästan alltid fallande hCG nivåer räcker för att berätta att det finns ett problem. För att bekräfta en diagnos behöver läkare minst två hCG-nivåer som tas minst två dagar i taget för att resultaten ska vara användbara.

I början av graviditeten, när barnet är för litet för att upptäcka i en ultraljud, kan ett hCG-test vara det enda verktyget som är tillgängligt för att bekräfta ett missfall.

Medan det är användbart vid senare graviditet minskar användbarheten av ett hCG-test när graviditeten fortskrider. I själva verket är en ultraljud faktiskt mycket mer användbar vid utvärderingen av graviditeten när det är dags att upptäcka ett hjärtslag.

Ultraljudsskanningar

Ultraljudsmaskiner använder ljudvågor för att få en grov bild av fostret och svängningssäcken. I början av graviditeten, fram till cirka åtta veckor, kommer de flesta utövare att använda en transvaginal ultraljud, som sätts in i skeden, snarare än en extern ultraljud i buken.

Med ultraljudet kan ett missfall kunna diagnostiseras under följande omständigheter:

  • Det finns synliga abnormiteter eller brist på utveckling av gestationssäcken.
  • Det finns en brist på fosterhjärtat som tidigare har sett.
  • Embryot har inte ett hjärtslag när det är större än 5 mm i storlek.

Dessa parametrar kan variera och behöver ofta stödjas av ytterligare test.

Ultraljud är inte ofelbara och kan vara öppna för tolkning. Ibland i början av graviditeten kan en enda ultraljud föreslå att fostret inte utvecklas baserat på förväntningar på var det borde vara.

Det kan dock vara att ägglossningen inträffade senare i menstruationscykeln och att graviditeten inte var så långt som doktorn hade trott. Även om det går några dagar kan det vara en skillnad i hur en ultraljud tolkas.

Fetal hjärtfrekvensmätare

Fosterhjärtfrekvensövervakare, ibland kallade fosterdopplare, är handhållna ultraljudsenheter som enbart upptäcker ljudet av ditt barns hjärta genom buken. Typiskt hörs hjärtslaget på en fostersköld någonstans mellan den sjunde och den 12: e veckan av graviditeten. Den exakta tiden kan variera beroende på livmoderns läge, placentans position och många andra faktorer.

Läkare brukar använda en fosterhärtsmonitor för att diagnostisera ett missfall om en kvinna befinner sig i den senare delen av sin första trimester.

I början av graviditeten kan bristen på hjärtslag inte anses vara avgörande för ett missfall. Däremot är det efter 12 veckor en stark indikation på graviditetstab. En fullständig ultraljud kommer vanligtvis att beställas om fostrets hjärtslag inte kan hittas.

Pelvic Examination

En läkare kan inkludera en bäckprov som en del av diagnosen för att kontrollera om livmoderhalsen är dilaterande. En dilaterad livmoderhals är vanligtvis en stark indikation på att en kvinna är missfallande. Om det finns spotting eller lätt vaginal blödning och livmoderhalsen inte dilateras, kan detta föreslå ett hotat missfall, ett relativt vanligt tillstånd där graviditeten fortfarande är livskraftig.

I de flesta fall kommer läkaren att skicka kvinnan hem och övervaka hennes tillstånd noga. Eftersom spotting i tidig graviditet inte är ovanligt kan läkaren välja att avstå ytterligare testning om inte blödningen kvarstår.

En bäckprov kan också avslöja en ektopisk graviditet, ett tillstånd där det befruktade ägget implantat utanför livmodern. En ektopisk graviditet anses vara avvikande och kan bli en medicinsk nödsituation om den lämnas obehandlad.

Ett ord från Verywell

Vaginal blödning och kramper under graviditeten betyder inte nödvändigtvis att du har missfall. I de flesta fall kommer du och din bebis vara bra, och du kommer att leverera i tid utan några komplikationer.

Huvudproblemet är att inte ignorera symptom, även om du inte är helt säker på vad du upplever. Oavsett orsaken, mindre eller allvarlig, är det bäst att få det att se ut tidigare än senare. Tidig diagnos möjliggör tidig behandling och i de flesta fall bättre resultat.

Populära Inlägg

Läs Mer