Hur man disciplinerar och hanterar utmaningar med Tweens

Anonim

När barnen blir tvillingar, har de vuxit ut några av de disciplinstrategier som fungerade bra när de var yngre. Och de beteenden som kräver disciplin kommer sannolikt att skiftas också när barn blir 10.

Det är viktigt att ta itu med beteendeproblem med effektiva disciplinstrategier som hjälper dig att lära dig de färdigheter hon kommer att behöva trivas under tonåren.

Typisk Tween Beteende

Din tween kommer sannolikt att ersätta pratstunden med back-talk och utbyta pint-sized temperaturtrådar med sulking.

Det är en del av deras normala utveckling. Tweens kämpar med en rad olika problem, allt från hormonella förändringar och fysisk tillväxt till socialt tryck och ökat akademiskt arbete.

Det är också normalt för tweens att börja spendera mer tid med vänner, snarare än familjen. Så bli inte förvånad när din 10-årige vill tillbringa natten på sin väns hus, istället för att ha pizza och titta på en film med dig.

Medan vissa tweens verkligen börjar skina akademiskt kan andra växa smärtsamt medvetna om att de kämpar mer med skolan än sina kamrater.

Det är vanligt för tweens att kämpa med ett tryck och dragförhållande med självkänsla. De kan tyckas sakna ödmjukhet en minut genom att säga saker som "Jag är det smartaste barnet i hela skolan", för att bara lägga till, "Ingen tycker om mig."

Det är vanligt att de blir självmedvetna. Ett barn kan känna sig osäker eftersom hennes vänner utvecklas snabbare medan en annan kan känna sig dålig hon utvecklar tidigare än hennes kamrater.

Tween år är när de flesta barn börjar tänka mer om hur andra uppfattar dem. De oroar sig för vad deras vänner tycker om dem.

Vanliga utmaningar med Tweens

Tweens försöker passa in, se coolt och dyka upp. Så många av dem börjar förbannas i ett försök att låta äldre (eller för att imponera på sina vänner).

De kan bli arg över till synes små saker. En dålig testkvalitet, ett argument med en vän, en dålig dag på bollfältet eller en begäran om att städa ett sovrum kan ställa in dem. Ilska kan leda till att skrika, sulka eller slakta dörrar.

En "know-it-all" -inställning kan börja dyka upp under tio år också. Medan ett barns resonemang och problemlösningsförmåga blir mer avancerade kring denna ålder, tror många tweens att de kan göra allt på egen hand.

Så bli inte förvånad om ditt barn säger "Jag vet!" När du påminna honom om att hämta sina strumpor eller tvätta händerna före middagen.

Det är också vanligt att 11-åringar blir argumenterande. Ditt barn kan börja fråga ditt beteende genom att ställa frågor som "Du sa att du bara skulle prata med mormor i några minuter. Så varför stannade du i telefon i en timme ">

Din tween kan leta efter smuthål i dina regler också. Om du säger "Ingen TV efter middagen" kan han försöka fördröja middag så länge som möjligt så att han kan titta på TV längre. Eller om du säger till honom att sluta titta på tv, kanske han säger: "Jag tittar inte på tv. Jag tittar på min surfplatta. "

Disciplin Strategies That Work on Tweens

Det är viktigt att se till att dina disciplinstrategier matchar ditt barns behov. När ditt barn bryter mot reglerna eller misslyckanden, använd disciplinstrategier som lär honom att göra bättre val i framtiden. Här är de mest effektiva disciplinstrategierna för tweens:

 • Skapa ett beteendeavtal. Ett beteendeavtal beskriver vad han behöver göra för att tjäna och behålla extra privilegier. Om han vill ha en smartphone, förklara hur han kunde visa dig när han är redo för det ansvaret. Skriv ner de beteenden som du skulle behöva se från honom, till exempel att få sina sysslor gjorda i tid och ta bort hans andra elektronik utan att argumentera.
 • Ta bort privilegier. När ditt barn misslyckas, ta bort ett meningsfullt privilegium. Ta bort elektronik i 24 timmar eller låta henne inte gå till en väns hus under helgen. Om du tar bort dessa privilegier behåller du din auktoritet och skickar ett meddelande om att privilegier måste tjäna.
 • Belöna gott beteende. Ett enkelt belöningssystem kan vara nyckeln till att hjälpa ditt barn att vara motiverad. Ge henne en ersättning för att göra hennes sysslor eller låta henne bjuda in en kompis till filmerna om hon får all sin läxa inhandlad i tid. Eller skapa ett token-ekonomisystem som hjälper henne att utöva nya beteenden.
 • Ge förkurser. Jag är troligt att din 11-årige kommer att börja göra mer saker på egen hand. Innan du skickar henne till nya situationer, prata om reglerna och dina förväntningar. Spendera lite tid på hur man kan hantera specifika problem som kan uppstå.
 • Engagera sig i problemlösning. Snarare än att berätta för barnet vad du ska göra, lösa problemet med henne. Peka ut ett problem och be om hennes inlägg genom att säga, "Du glömmer att ta med dina basketskor till dig i skolan. Vad kan vi göra så kommer du ihåg? "Om hon väger in på de möjliga lösningarna, kommer hon sannolikt att vara mer motiverad för att förbättra sitt beteende.
 • Tillåt för naturliga konsekvenser. Gå åt sidan och låt ditt barn göra några misstag. Låt henne möta de naturliga konsekvenserna av hennes beteende. Så hellre än att påminna henne om att packa sitt mellanmål för skolan, låt henne glömma det en dag. Att missa på ett mellanmål och känna sig hungrig kan hjälpa henne att komma ihåg att packa ett mellanmål nästa gång.

Förhindra framtida problem

Några enkla strategier kan gå långt för att förebygga beteendeproblem innan de börjar. Så här kan du uppmuntra bra beteende från din interpolering:

 • Undvik att märka ditt barn. Att hänvisa till ditt barn som "den atletiska" eller "min lilla artist" är inte en bra idé. Även etiketter som är menade att vara positiva kan vara skadliga. När barnen växer och mognar, kommer deras intressen och förmågor sannolikt att förändras. Etiketter kan få ditt barn att känna sig pressad för att leva upp till de etiketter du lagt på honom när han var yngre.
 • Förklara dina förväntningar i förväg. Många beteendeproblem kan förhindras genom att förklara dina förväntningar uppåt. Så innan ditt barn går till en film med en vän eller innan du släpper honom i bypoolen, förklara dina regler före tid. Gör klart vad du vill se från honom och vad du förväntar dig att göra om han möter några problem.
 • Berätta för ditt barn om de bakomliggande orsakerna till dina regler. Se till att ditt barn vet varför du fastställer dina regler. Du vill inte att han ska tänka, "Jag måste gå och lägga mig tidigt för att min mamma är genomsnittlig." Lär istället honom att han behöver sova eftersom det är bra för sin hjärna och kropp. När han förstår orsakerna till dina regler kommer han mer sannolikt att göra bra val när du inte är där för att genomdriva dem.
 • Övervaka ditt barns dagliga aktiviteter. Även om din tween sannolikt vill ha en hel del frihet, kommer han inte ännu att ha beslutsfattande färdigheter för att navigera i alla livets utmaningar. Så det är viktigt att hålla ögonen på hans aktiviteter. Vet vem han spenderar tid med, var han går och vad han gör online.
 • Ge ditt barn lite frihet. Å andra sidan undviker att vara överbeskyddande. Barn behöver lite frihet att göra misstag och lösa problem självständigt. Att ge ditt barns val nu kan förhindra större handlingar av uppror senare.
 • Undervisa ilskahanteringsförmåga. Många beteendeproblem stammar från problem med ilskahantering. Proaktivt lära ditt barn hur man hanterar de dagliga frustrationerna, som ett orättvist samtal i fotbollsmatchen eller en sista minuten förändring av planerna.
 • Gör klart att privilegier måste vara förtjänta. Privilegier för din 10-årige kan innehålla saker som att titta på tv, spela på en surfplatta och få lov att gå till en väns hem. Tillåt bara ditt barn att ha dessa privilegier när hon uppför sig ansvarsfullt.
 • Modell korrekt beteende. Ett av de bästa sätten att lära sig bra beteende på din mellanliggande är att modellera det själv. Genom att ange det bästa exemplet kan du visa ditt barn att även när tiderna är svåra eller när känslorna är höga är det möjligt att vara oense med andra och visa respekt. Att ändra ditt eget beteende kan vara svårt, men det är det bästa sättet att modellera beteendet du vill se i ditt barn.

Kommunikationstips för föräldrar till Tweens

Att prata med en tween kan känna sig som en uppförsbacke ibland. Huruvida din interpolation insisterar på att han vet allt du säger till honom eller han verkar inte ha något att säga när du frågar om din dag, ge inte upp. Här är några strategier för att utveckla hälsosam kommunikation med din tween:

 • Påminn ditt barn om reglerna utan att nagga. Var beredd att ha konversationer om hushållsreglerna och vikten av att genomdriva dem. Det är också nödvändigt att kontinuerligt ta upp frågor som vänlighet och respekt.
 • Lyssna på ditt barns åsikt. När du visar att du värdesätter vad hon tycker, börjar hon värdera sin egen åsikt. Det är viktigt för att du vill att hon ska vara en kritisk tänkare som vet att hon kan fatta hälsosamma beslut.
 • Fråga öppna frågor. Ställ frågor om filmtecken, vad hennes vänner gör och hur hon känner till aktuella händelser. Fråga henne hur hon kom fram till sina beslut och varför hon tycker hur hon gör det. Hon börjar snart utveckla några av sina egna värderingar och övertygelser, och många av dem kan skilja sig från din. Så nu är det en bra tid att hjälpa henne att förstå varför hon tycker hur hon gör det - inte bara för att det är vad någon berättade för henne att tänka.
 • Prata om hur man får mer frihet. Förklara att reglerna är baserade på ditt barns förmåga att visa dig att han kan hantera mer ansvar. Så om han får sina läxor färdiga och gör sina sysslor utan en påminnelse, kan du kanske lita på att han är mer självständig.
 • Bjud in ditt barns inmatning på reglerna en gång i taget också. Fråga ditt barn hur hon tänker på reglerna för att ge henne en möjlighet att träna sig för att uttrycka sina tankar och idéer på ett socialt lämpligt sätt. Bara klargöra att det ultimata beslutet är upp till dig och du kommer inte att grotta för att lura, klaga eller respektlöst beteende.

Föräldrars vägledning för att navigera mellan årstiderna

Populära Inlägg

Läs Mer