Hur man levererar en baby i en nödsituation

Anonim

Rädsla för nödfödsel är vanligt hos gravida kvinnor och deras partner. Du har nog sett det i filmer, tv-program och till och med den lokala nyheten: En kvinna går till arbetskraft så fort att hon inte har tid att komma till sjukhuset innan barnet kommer ut och en icke-medicinsk yrkesverksamma måste hjälpa till vid leveransen.

Medan det är extremt sällsynt att kvinnor inte tar det till sjukhuset eller födelsekontoret i tid - de flesta kvinnor spenderar till synes oändliga timmar arbeta innan barnet är redo att bli född - det händer. Här är allt du behöver veta om du befinner dig i den här positionen.

Vad ska man göra om man ska leverera en baby

Födseln är en naturlig händelse som har pågått sedan början av tiden. Så var inte panik och lita på att du kan göra det, miljarder människor har.

Håll lugnet och få dig redo

Förbered dig själv mentalt och fysiskt för uppgiften framåt. De två viktigaste sakerna håller sig lugna och håller mamma lugn.

  • Ta några djupa andetag och fokusera på uppgiften framåt.
  • Påminn mamman att andas och uppmuntra henne att bota genom sammandragningar.
  • Om du kör, dra över och sätt på dina farlampor. Riskera inte en olycka.
  • Om tiden tillåter, ring din läkare eller barnmorska, vem som kan prata dig genom leverans steg för steg och kontakta akuttjänster för dig.

Ring 9-1-1

Om det inte finns någon tid att ringa till din läkare, ring 9-1-1. Om du är i en bil utrustad med en nödknapp, som OnStar, tryck på den för att ansluta till hjälp. När du ringer nödtjänster, har följande information tillgänglig:

Din plats: Om du är hemma, var noga med att låsa upp dörren och slå på veranda-lampan om det är mörkt så polisen och ambulansen kan hitta dig. Om någon är med dig, få dem att hälsa eller flagga ner akutpersonal framför ditt hem. Om du inte är hemma och använder en smartphone för att ringa, slå på platstjänster. De flesta kartläggningsapparna kan ange din exakta plats.

Viktiga detaljer: Berätta för operatören att en kvinna är i arbete och barnet kommer. Vet hur långt i graviditeten du är, detaljer om sammandragningstid och eventuella speciella komplikationer eller situationer.

Operatören på telefonen kommer sannolikt att vara kvar på linjen för att hjälpa dig att tala genom födseln om barnet blivit född före nödlagets ankomst.

Steg-för-steg-guide för att leverera en baby

Få mamma till position

Sätt moderen på golvet eller en stadig yta, som baksätet på en bil. Se till att mamma är så bekväm som möjligt. Påminn mamma att försöka sköta, eller bara tryck mycket försiktigt med sammandragningarna

Samla Tillbehör

Barnet kommer att vara väldigt halt när hon kommer ut och måste vikas in. Kuddar, handdukar, filtar eller saker som kan användas som filt och dämpning, som en kappa eller din tröja.

Tvätta dina händer

Om du är nära ett handfat tvätta händerna om det finns tid. Om du är i en bil och har tillgång till en vattenflaska, använd den för att skölja dina händer om möjligt. Barn kommer att födas med mycket litet immunförsvar och är mottagliga för infektioner.

Fånga barnets huvud

När barnets huvud blir synligt, lägg handen på huvudet och ge det stöd så att det inte kommer att dyka upp. Påminn mor att försöka byta under den här delen för att förhindra att riva. Om du är ensam, lägg dina händer över barnets huvud så gott som möjligt.

Var försiktig med babyen

Dra inte på barnets huvud eller kropp. Låt barnet och arbetskamraterna göra jobbet. Du kan försiktigt styra barnet ut.

Rengör barnens näsa

  • En gång kommer barnet ut, sträcker sig försiktigt nedåt på barnets näsa för att hjälpa till att utvisa överdriven slem och fostervätska.

Sätt barn på mamma

Placera barnet från hud till hud på mamma, med barnets huvud något lägre än kroppen (för att underlätta tömningen av slem). Täck båda med torra filtar eller handdukar.

Leverera Placenta

Skär inte eller dra i navelsträngen. Medan du kanske ser detta på tv, är både mamma och barn säkrare utan att sladden skärs.

Placentan kommer sannolikt att försörja sig det de närmaste 30 minuterna. Om den är född, innan hjälpen anländer, placera den bredvid barnet. Klipp inte sladden.

Håll mamma och barnsäker

Medan du väntar på att akuttjänster ska komma fram och ta med mamma och barn till sjukhuset, behåll mamma och barn säker och varm.

Dr Gregory White, i sin bok Emergency Birth, säger, "När du är i tvivel, gör ingenting." Detta är förmodligen det bästa rådet som finns tillgängligt. Var säker på att förbli lugn och gör vad du behöver göra för att få hjälp och vara säker.

Vanligt graviditetsskräck

En nödsituation är en rädsla för nästan alla gravida kvinnor. Det är en vanlig plotlin på polis och tvålopera, men dess faktiska förekomst är mycket sällsynt mindre än hälften av en procent (0, 44 procent), en studie hittades. På sjukhus är dessa födda kända som födda före ankomst (BBA).

Om du är orolig för att detta händer med dig, prata med din läkare eller barnmorska om dina rädslor. Att lära sig mer om processen och att ha en beredskapsplan hjälper vissa kvinnor att oroa sig mindre om det och bli mentalt förberedda vid en faktisk nödsituation.

Populära Inlägg

Läs Mer