Hur man hanterar teasing och subtila former av mobbning

Anonim

"Jag retade bara." Dessa ord tenderar att vara mycket talade av vänner, medarbetare och syskon. Men är de så oskyldiga som de låter? Avgör de verkligen teaserna från att ta ansvar för att skada en andras känslor?

Vissa människor använder retas som ett lekfullt sätt att känna sig närmare en annan person eller visa vänskap. Med andra ord retar de bara de människor som de är bekväma med och allmänt retar om saker som delas mellan dem som en litet känd skurk eller handling. Samtidigt är andra människor bra på att använda retas som ett sätt att ta upp ett svårt ämne.

Men ibland lekfullt att reta någon eller göra roligt med dem är inte så kul trots allt, särskilt om personen på mottagningsänden inte tycker om det roligt. När detta händer är det mobbning under radarn eller en subtil form av mobbning.

Det bästa testet för huruvida det är värt eller inte, är om personen på mottagningsänden finner det humoristiskt och skrattar tillsammans. Om personen som retas inte skrattar, har retan fallit platt och en ursäkt kan vara i ordning.

Faktum är att forskning visar att medan folk vanligtvis drar varandra, är det ganska vanligt att de som är retas för att missförstå människors avsikt att reta dem. De saknar tecken på att retan görs kärleksfullt och för att teaser gillar dem. Istället är de goda intentionerna av teasers inte uppenbara och personen som plågas känns ofta som att kommentarerna är genomsnittliga och irriterande. När detta händer känns alla obehagliga.

När lekfull tårning inte mottas på det sättet

Det är inte ovanligt för vänner att lekfullt och kärleksfullt reta varandra. Om någon i gruppen gör någonting dumt eller har ett roligt rykte, gillar vänner naturligtvis att röra honom om det. Sammantaget är de flesta människor godmodiga om att få poked roligt på grund av den förtroende och vänskap som redan finns.

Men ibland dricker det sig en nerv och personen i mottagningsänden är skadad. Kanske strider centret kring ett område som de redan är oroade över och att få vänner att peka ut det bara förenar situationen. Oavsett orsaken känns den förvirrade personen förvirrad och osäker på sig själv. Hans självkänsla påverkas såväl som hans eller hennes elasticitet.

När det händer kan det vara frestande att skylla på målet och säga att han måste "lära sig att skämta" eller "inte vara så känslig". Men ett bättre sätt att ta itu med onda känslor är att ta ansvar och be om ursäkt . Skiftande skyll till den person som dröjs bara gör situationen mer obekväm och kan skada en annars hälsosam vänskap.

Hur man vet när törning korsar linjen

Ibland, när folk "bara retar" eller "skojar bara" är de verkligen skadliga och mobbar. De gömmer sig bakom orden "bara retas" för att komma undan med att använda subtila meningsfraser. I dessa fall korsar stridningen linjen och blir mobbning. Denna typ av reta, eller relationell aggression, är särskilt vanlig i klienter och bland medelstora tjejer.

Några former som man kan ta med är:

  • Att engagera sig i skadlig namnkallning eller skamning av något slag, såsom tjock skamning och slampa.
  • Göra grymma eller otäcka uttalanden om en annan person.
  • Dishing out setdowns förklädd som skämt.
  • Använd sarkasm att lura en annan person.
  • Förödmjukande annan person genom att fokusera på ett känt känsligt ämne och inte släppa upp.
  • Gömmer sig bakom orden, "Jag skojar bara!" Eller "Var inte så känslig!"
  • Tillåter att någon blir en del av en grupp, som en klick, så att gruppen har någon att skratta åt och göra roligt med. Personen hålls runt för gruppens nöje.
  • Poking roligt på någon över saker som inte är roliga som vikt, hudfärg, religion, sexuell läggning och så vidare.

Kom ihåg att godmodig retning vanligtvis kretsar runt en mycket liten quirk eller något fånigt någon säger eller gör och båda tycker det är roligt. Om du upplever tårar eller subtila former av mobbning på jobbet, i skolan, hemma eller online och du vill att den ska sluta, är det några sätt att ta itu med.

Fråga Bullies till Back Off

En bra indikator på avsikten bak retan är hur dina vänner, familj eller kollegor svarar när du ber dem att sluta. Leta efter tecken som de empati med dig. Också, accepterar de ansvar, ber om ursäkt och släpp det eller lurar de dig för att bli skadad? Eller värre än, skrattar de och buggar dig ännu mer?

Om du tydligt har bett dem att sluta och de håller det upp, ta bort dig från situationen. Med andra ord, gå bort eller lämna rummet. Att försöka förklara dig själv eller debattera din poäng ger dig bara upp för mer retan. Sedan, efter att du har kylt ner några, bestämmer du hur du vill hantera framtida interaktioner med dem.

Om retning är en vanlig förekomst bland vänner och du är alltid målet, kan det vara dags att börja hänga med nya människor. Om det händer på jobbet, kolla närmare på arbetsförhållandet för att avgöra om du arbetar med en arbetsplatsbulb eller en kontorsmedlemsflicka. Om det är en familjbulja, kanske du måste fastställa gränser för att minska den retande du upplever.

Var klar och rättfram när du ber dem att sluta

För många gånger när folk berättar för någon att sluta reta dem, kommunicerar de inte på ett starkt sätt och meddelandet blir förvirrad. Var säker på att du är assertiv när du berättar teasrarna att lämna dig ensam eller att släppa den. Du behöver inte vara konfronterande men du borde vara direkt.

Också förvirra inte problemet genom att spela ner dina skadade känslor och det faktum att du inte vill bli retad längre. Medan du inte behöver utarbeta på alla sätt som retan gör ont i dina känslor, måste du se till att de vet att det stör dig, det är inte roligt och du vill att det ska sluta.

Om de tillgriper att reta dig på samma problem senare, påminna dem om att du inte gillar det och att de borde sluta göra det. Håll din mark om du inte gillar att vara retaserad. Och låt dem inte blåsa av dig. Kom bara ihåg att vara vänlig och självförsiktig när du påminner dem.

Tänk på att om du har friska vänskap och hälsosamma arbetsförhållanden, borde du inte behöva oroa dig för vad de tycker. Om du verkligen är osäker på hur dina vänner eller kollegor ska svara, så är de troligen mobbningar. Ju tidigare du känner igen att du blir mobbad och konfronterar situationen, desto bättre blir du.

Uppmuntra inte människor att skämma dig eller köra kul på dig

Ibland kan folk vara fåniga eller säga dumma saker för att bli retaserade. På någon nivå njuter de uppmärksamhet eller kärlek som kommer med att skämta runt. Men på en annan nivå stör det verkligen dem.

Om du är någon som inte tycker om att bli drömmar, var noga med att du avstår från att göra goofiga saker eller att tala om udda berättelser om dig själv. Du bör också undvika att göra roligt med dig själv eller sätta dig i konversationer. Dessa typer av aktiviteter är förvirrande för vänner och medarbetare. De kan tolka dina ord och handlingar som en inbjudan att reta dig.

Du kan också vara inställd på att retas om du är angelägen om att passa in i en ny grupp vänner på jobbet eller i skolan. I så fall är du så ivrig efter att vara en del av en grupp som du med glädje accepterar rollen som den som alla rysar på. Men efter ett tag kan retan ta en vägtull på ditt självkänsla. Låt inte din önskan att vara populär eller omtyckt hålla dig från att få respekten du förtjänar.

Populära Inlägg

Läs Mer