Hur man hanterar ömma bröst i graviditeten

Anonim

Bland de allra första - om inte första tecken på graviditet är ömma bröst och bröstvårtor. Faktum är att du kanske märker att dina bröst blir smutsiga och svullna, och dina bröstvårtor är överkänsliga innan du ens saknar din tid.

Enligt den amerikanska graviditetsföreningen (APA) kan förändringar i brösten börja så tidigt som en till två veckor efter uppfattningen. Faktum är att en APA-undersökning fann att 17 procent av de undersökta kvinnorna sa att förändringar i deras bröst var det första tecknet som de var gravida.

Bröst- och bröstvårtsmärta är sannolikt att bli mer intensiv i tidig graviditet än under din period. Men om du har försökt att bli gravid och ser fram emot att ta det positiva hemmet-graviditetstestet, omfamna ont: Sannolikt betyder det att du förväntar dig.

Varför så ont?

Kvinnors bröst blir ömma i tidig graviditet av flera anledningar. Man har att göra med ökning av östrogen och progesteronnivåer som utlöses av uppfattningen.

Under hela graviditeten - även i början - din kropp förbereder sig på amning. Mer blod strömmar till brösten, färska fettlager börjar bygga och mjölkkanalerna börjar expandera. Det gör mycket förändring på kort tid

Vissa kvinnor tycker att deras bröstvårtor är så känsliga att de knappast kan stå för att torka dem med en handduk efter en dusch. Detta kan bero på att sträckor och mörkningar som sker som bröstvårtor blir större och mer framträdande så att barnet kan se dem lättare när det är dags att låsa på.

Tips för att minska Achy bröst

Ömma bröst är ett allmänt problem bland nyfödda kvinnor att det finns gott om bra råd för att hantera dem. Här är några ofta delade strategier att försöka. Om ingenting hjälper och du är verkligen obekväma, kolla in med din obstetrikare för andra idéer.

Prova en ny bra

Din filmiga, spetsiga underwire kommer inte att skära den när dina bröst fortsätter att växa. Överväg att få en professionell montering. APA rekommenderar att du letar efter dessa egenskaper när du köper en bh under graviditeten:

  • Bra stöd
  • Djupband under kopparna
  • Bred axelremmar
  • Justerbar förslutning i ryggen (vilket ger dig mer flexibilitet att justera än främre fästen)

Var uppmärksam på hur din bh passar när din graviditet utvecklas också. Du kan behöva gå upp en storlek (eller två) när dina bröst expandera mer.

Bär en sportbh

Rörelse kan förvärra ömhet, så allt du kan göra för att hålla dina bröst från studsande eller jiggling kan ge dig lite lättnad.

Försök byta från din lacyunderkläder till en sportbh. De är utformade för att hålla bröstet nära bröstväggen för att minimera rörelsen.

När du först sätter på en sportbh, kan du känna lite obehag eftersom dina bröst och bröstvårtor redan är ömma och känsliga. Ge det några minuter. När du blir van vid bh kan du komma att uppskatta hur mycket stöd det ger.

Sova i en BH

Det kan hända att sömn i en bh minimerar rörelsen och skyddar näbben från att skrapa mot nattkläderna eller sängkläderna.

Det finns bras gjorda speciellt för att bära för att sova i, men du kan också bära din sportbh eller ens din vanliga.

Undvik kontakt

Du gör förmodligen allt vad du kan för att undvika att du får något att röra vid dina bröst. Fortfarande några påminnelser: Om din säkerhetsbälte är obehaglig, justera remmen som zigzags över din torso så att den går mellan dina bröst och inte över toppen av en av dem.

Samma sak gäller din väska: Om du vanligtvis bär en crossbody väska, överväga att byta till en attraktiv ryggsäck. Detta kommer också att bidra till att tyngden av din torso blir jämnare fördelad när din magestöt börjar dyka upp.

Om du har bröst som berörs under sex är obehagligt, var inte rädd att tala och låt din partner veta. Bättre att ha en öppen och öppen konversation än att riskera att gråta i ångest eller orsaka skadade känslor.

Skum duschsprayen

Även känslan av sprayen av vatten från duschen kan vara smärtsamt. Om ditt duschhuvud har en mild inställning, prova den eller åtminstone rikta flödet så att det inte träffar ditt bröst direkt om du står inför det.

Du kan också försöka drapera en tvättduk över dina bröst och hålla den på plats med en hand medan du sköljer av framkanten av din kropp.

Använd bröstkuddar

Om inuti din bh stör dig, försök att fodra varje kopp med en bröstkudde för att skydda dina bröstvårtor. Dessa kommer i tvättbar, återanvändbar bomull eller engångspapper och säljs vanligtvis för att skydda kläder från läckage hos ammande mödrar.

Ömma bröst är inte oundvikliga

Om dina bröst inte stör dig, oroa dig inte. Alla har väldigt olika graviditetssymtom och det betyder inte att något är fel. Men om du verkligen är orolig, kolla in med din läkare.

Populära Inlägg

Läs Mer