Hur beräknar du graviditetsfristen

Anonim

Dina förfallodagar är sannolikt en av de första bitarna av information du kommer att söka efter när du har upptäckt att du är gravid. Vänner och familj vill veta så att de kan se fram emot att hälsa på din nya baby (och stödja dig, den nya mamman). Läkare, barnmorskor och sjuksköterskor kommer att vilja veta så att de kan spåra viktiga milstolpar inom hälsoområdet och fatta beslut om ingrepp och prenatal testning.

Det finns ett antal olika sätt att beräkna förfallodagen:

 • Datumet för din senaste period
 • Datumet för befruktning eller ägglossning
 • Mätningar som gjorts under en ultraljud
 • Datumet för implantation om du hade in vitro fertilisering (IVF)

Med så mycket fokus och spänning över en tilldelad dag, skulle du tro att det skulle vara ett korrekt nummer. Men det är inte. Den enkla sanningen är att endast 5 av 100 kvinnor kommer att leverera sina barn på deras faktiska förfallodag.

Det är dock viktigt att bestämma vilken veckas graviditet du är i för att få god prenatalvård och planera för din kommande livsförändring.

Varför förfallodatum är viktigt

Dina förfallodagar, ibland även refererade till som uppskattat leveransdatum, är mindre än en tidsfrist och mer som en tidsmarkör. Dina förfallodatum anger den 40: e veckan sedan din sista menstruationsperiod eller den 38: e veckan från ägglossningen.

När ditt förfallodatum är beräknat, kommer du troligen att födas inom en fyra veckorsperiod som omger ditt förfallodatum. Med andra ord, ungefär två veckor före och två veckor efter ditt tilldelade förfallodatum.

Cirka 70 av 100 kvinnor kommer att få sina barn inom 10 dagar efter förfallodagen. Förutsatt att det inte finns några komplikationer, kommer andra att leverera antingen lite tidigare eller lite senare än det.

Förfallodagen är värdefull av många anledningar, inklusive förberedelse av ditt hem och familj för den nya ankomsten. Andra viktiga orsaker är:

Spåra fosterutveckling

Din vårdgivare bedömer vilken veckas graviditet du är för att avgöra om graviditeten och fostrets utveckling går bra eller om det kan vara ett problem. Detta inkluderar:

 • När ett hjärtslag ska visas på en transvaginal ultraljud
 • När en hjärtton bör detekteras med en handhållen Doppler
 • När barnet ska börja röra sig
 • Vad den grundläggande höjden ska vara

Schemaläggningstest

Vissa prenatala tester måste utföras under en viss tidsram. Till exempel bör en ultraljud för att bestämma livskraften inte göras innan sex veckor. Ett AFP-blodprov, som används som en screening för fosterskador, borde helst uppträda mellan vecka 16 och vecka 18.

En ultraljud för att avgöra om tvillingar delar en placenta eller fostervår måste uppträda mellan vecka 11 och vecka 14 i graviditeten.

Schema för prenatala test

Bestämning om arbetet är för tidigt

Barn som är födda för tidigt riskerar många hälsoproblem. Det finns åtgärder vi kan vidta för att sakta eller stoppa för tidigt arbete. Med det sagt finns det också risker för medicinerna som används för att stoppa förtidigt arbete, både till moderen och barnet.

Du och din läkare måste bestämma tillsammans när riskerna med att tillåta arbetskraft fortsätter att uppväga riskerna med ingrepp. Det här är delvis bestämt av att veta vilken veckas graviditet du är i.

Det finns också risker för barnet och mamman om en graviditet går för länge. En graviditet efter graviditeten är när födseln inte förekommer vid vecka 42 eller 14 dagar efter det beräknade leveransdatumet. När detta händer kan din barnmorska eller läkare besluta att inducera arbete.

Beräkning efter datum

Din förfallodatum anses vara 40 veckor (eller 280 dagar) efter din sista menstruationsperiod eller 38 veckor (eller 266 dagar) efter ägglossningen. Om en tidig ultraljud används för att bestämma eller flytta ditt förfallodatum, är det fortfarande baserat på denna grundläggande idé om en 280-dagars gestationsperiod.

Förutsatt att du känner till datumet för din senaste period, kommer din primärvårdspersonal att använda detta för att räkna ut förfallodagen. Många barnmorskor och obstetriker använder ett graviditetshjul, vilket är ett enkelt verktyg som snabbt ger 280-dagen från din senaste period.

Det finns en formel för att bestämma 280: e dagen förbi din sista menstruationsperiod, känd som Naegele's regel . Detta är vad som används för förfallodagen miniräknare på denna sida och det är också hur ett graviditetshjul fungerar. Du kan också beräkna datumet själv.

Hur man använder Naegele's Rule

För att få ditt förfallodatum baserat på din menstruation:

 1. Ta datum för din senaste period.
 2. Lägg till ett år.
 3. Lägg till sju dagar.
 4. Flytta datumet tillbaka tre månader.

Som exempel, om din sista period var 11 augusti 2019:

 1. Lägg till ett år: 11 augusti 2020
 2. Lägg till sju dagar: 18 augusti 2020
 3. Flytta datumet tillbaka tre månader: 18 maj 2020
 4. Dina förfallodagar skulle vara 18 maj 2020.

Om fertilitetsappen ger dig ett annat datum än det som beräknats av din läkare, beror det troligen på att det baserades på ägglossningsdatumet och inte datumet för din senaste period. Om du ovulerade tidigare eller senare än dag 14 i din cykel, skulle detta ändra ditt förfallodatum i enlighet med detta.

Ägglossning mot menstruation

Din förfallodag i förhållande till ägglossningen anses vara mer exakt än en beräknad utifrån din senaste menstruationsperiod. Om du vet när du har ägglossning eller vet att dina cykler är längre än genomsnittet, dela den informationen med din läkare.

Datumen kan vara bara en vecka från varandra, men den veckan kan göra stor skillnad. Om du till exempel har en planerad C-sektion, vill du inte schemalägga det för tidigt. Eller om din läkare försöker bestämma om din graviditet har gått för långt förbi ditt förfallodag, kanske du vill vänta en vecka innan du överväger induktion.

Användning av ultraljud

Om du är osäker när din senaste period var, är du inte ensam. Forskning har funnit att endast en av tre kvinnor känner sig säker på att de känner till datumet för sin senaste period. Om detta är din situation kan din läkare beställa en tidig ultraljud.

En ultraljud under graviditetens första trimester - före 13 veckor - kan användas för att uppskatta ett beräknat leveransdatum eller bekräfta ett förfallodatum som bestäms av din senaste period. Inte varje förväntad mamma behöver en om inte datumet är osäkert.

En transvaginal ultraljud utförs vanligtvis mellan 9 veckor och 13 veckors dräktighet. Under förfarandet mäter tekniker fostrets längd från krona till rumpa. Så här uppskattar man hur gammal fostret är, och därmed ger ett beräknat förfallodatum.

En annan metod, kallad ultraljud för biparietal diameter, mäter diametern hos barnets skalle och kan till och med vara mer noggrann än de andra metoderna. Enligt forskning:

 • Över 30 procent av graviditeterna gick över 41 veckor när man använde Naegeles regel.
 • Cirka 25 procent gick över 41 veckor när man använde kron-till-rumpmätningen.
 • Endast 17 procent gick över 41 veckor när man använde biparietaldiametern.

Med allt sagt är ultraljudsdagar fortfarande inte perfekta. Om ultraljudets förfallodag skiljer sig från det datum som bestämdes av din senaste period, ska båda datumen anges i dina journaler.

Om ultraljudsförfallodagen är mindre än sju dagar som är annorlunda från menstruationscykelens förfallodatum, skulle ditt förfallodatum inte ändras. Om det är avstängd med mer än sju dagar kan ditt förfallodatum ändras.

Vad att fråga om din förfallodatum ändras

IVF Due Date

Om du hade IVF-behandling kommer ditt förfallodatum aldrig att ändras. IVF-förfallodatum bestäms inte av din senaste period, datumet för uppfattningen eller till och med ägghämtningsdagen. De bestäms av embryoöverföringsdag och embryonets ålder vid överföringen.

Med IVF bestäms förfallodagen vid det datum som embryotimplantat i livmodern. Eftersom befruktningen och implantationen är både observerade händelser kan läkare göra mer exakta beräkningar.

Rollen av Fundal Höjd

Din barnmorska eller läkare kan mäta din grundhöjd vid dina graviditetskontroller. Fundalhöjden är mätningen i centimeter från ditt pubicben till toppen av livmodern. Det bör växa med en förutsägbar takt eftersom din graviditet fortsätter.

Efter 20 veckor är din fondhöjd i centimeter vanligen densamma som antalet veckor du är gravid. Med andra ord, vid 21 veckors graviditet, bör din fondhöjd vara omkring 21 centimeter (10 tum).

Ibland matchar fondhöjden inte perfekt. Små variationer är normala, men om du mäter mycket mindre eller större än förväntat kanske din primäravårdspersonal vill undersöka med en annan ultraljud.

Medan det är användbart är fondhöjden inte ett korrekt mätvärde av graviditetsalder och påverkar inte beräknat förfallodatum på något sätt.

Normal graviditetens längd

Medan 40 veckor är genomsnittet är det inte ovanligt att leverera ditt barn tidigare eller senare. I det förflutna anses 37 veckor vara en graviditet på heltid. Denna definition innebar konsekvenser som två när det skulle vara säkert att inducera arbete eller planera en kejsarsnitt.

Vi vet emellertid att födda vid 37 veckor kan öka hälsoriskerna. Det är inte nästan lika riskabelt som att födas före 37 veckor, men det är inte heller bra.

Som svar har American College of Obstetricians och Gynecologists (ACOG) skapat nya definitioner för att beskriva arbetstidens tidpunkt:

ACOG Definition av graviditetsvillkor

 • Tidig sikt är 37 veckor genom 38 veckor och sex dagar.
 • Hel sikt är 39 veckor genom 40 veckor och sex dagar.
 • Senast är 41 veckor genom 41 veckor och sex dagar.
 • Postterm är graviditet som går längre än 42 veckor.

Ibland när du pratar om tvillingar eller trillingar hör du att folk säger saker som "Tvillingarna är fulla på 37 veckor." Men det här är inte riktigt korrekt. Alla graviditeter, inklusive tvillingar, tripletter eller mer, är inte heltäckande förrän de når 39 veckor.

Även om du kan ha större risk för tidigare arbete med tvillingar, påverkar det inte hur tidpunkten för arbetskraft skulle klassificeras.

Faktorer som påverkar förfallodagen

Majoriteten av barnen är födda över en 35-dagars spänning, med födelse som förekommer var som helst från cirka 37, 5 veckor till 42, 5 veckor. Ett förfallodatum är inte heller en deadline. Du kan få din baby en vecka senare, och allt anses fortfarande vara i tid.

Det finns många faktorer, stora och små, som kan påverka ditt förfallodatum. Bland dem:

 • Äldre mödrar tenderar längre graviditeter. Forskning har visat att graviditeten sannolikt kommer att vara ungefär en dag längre för varje år. En 32-årig mamma kommer sannolikt att födas i genomsnitt tio dagar senare än en 22-årig mamma.
 • Första gången mödrar tenderar att gå in i arbetskraft senare . Du är mer benägna att gå några dagar före ditt förfallodatum om detta är din första bebis.
 • Kvinnor har ofta sina egna förutbestämda scheman. Många kvinnor kommer att berätta att deras graviditeter var ungefär lika långa. Om du hade två barn, var och en levererad runt 41 veckor, kommer ditt tredje barn troligtvis att anlända ungefär 41 veckor.
 • Vissa kvinnor har risk för förtida arbetskraft. Allt sagt, ungefär en av 10 graviditeter kommer att vara för tidiga. Riskfaktorer inkluderar tidigare föregående födelse, rökning, högt blodtryck, diabetes, vaginal blödning under graviditeten och till och med periodontal sjukdom.

Tecken på Preterm Labour

Ett ord från Verywell

Din förfallodatum hjälper dig och dina vårdgivare att följa din graviditet och planera för födseln. Det är ett viktigt datum, men det är inte en deadline. Du kan få din baby före eller efter förfallodagen, och det är okej.

Om ditt förfallodatum kommer och går, kanske du börjar undra om du kommer att vara gravid för alltid. Oroa dig inte. Medan de sista dagarna kan känna sig som en evighet kommer din baby att komma när den är klar och inte en minut tidigare.

För att vara säker på att barnet inte kommer in i världen för tidigt, rekommenderar ACOG att induktion av arbetskraft inte beaktas förrän vecka 41 börjar (eller sju dagar förbi ditt officiella förfallodag).

5 skäl att undvika induktion av arbete

Populära Inlägg

Läs Mer