Hur en C-sektion påverkar amning och 7 tips för framgång

Anonim

Många kvinnor levererar sina barn genom kejsarsnitt (c-sektion). Eftersom en c-sektion är kirurgi kan det säkert ge några utmaningar för mammor som vill amma. Oavsett om det är planerat eller oväntat, kan ett barns kirurgiska leverans påverka amning. Det betyder naturligtvis inte att du inte kan eller borde amma. Det är säkert möjligt att amma framgångsrikt efter en c-sektion. Här är vad du behöver veta och sju tips för att få dig till en bra start.

Hur en C-sektion kan påverka bröstmjölkförsörjning och amning

Genom att förstå de amningsproblem som du kan möta efter ett c-avsnitt kan du förbereda dem och möta dem med kunskap och självförtroende. Här är några av de sätt ett c-avsnitt kan påverka amning.

Det kan försena starten av amning

Beroende på vilken typ av anestesi du får för din operation, kan du och barnet vara sömnigt ett tag efter proceduren. Om du har generell anestesi, kommer du att kunna amma när den börjar slita och du känner dig för det.

Med en epidural eller ryggradsbedövning kan du amma medan du fortfarande är i operationsrummet eller kort därefter i återvinningsrummet.

Smärta kan göra amning obehagligt

Smärta från snittstället och efterkänslorna från livmodern som går ner i storlek kan göra det mycket obehagligt att amma. De sidolägna och fotbollslagspositionerna är bra val medan din snitt är helande.

Om du vill försöka omvårdnad medan du sitter upp kan du lägga en kudde över din snittplats för att skydda den. Det kan vara tufft i början, men amning blir lättare när din kropp läker.

Smärtbehandling kan göra din baby sömnig

Det är mycket viktigt att du tar din smärtstillande medicin efter att du har en kejsarsnitt. Om du har ont, blir det svårare för din kropp att läka och du blir mer obekväma när du ammar. Vissa mediciner är säkra att ta medan du ammar, så var noga med att berätta för läkaren att du ska amma ditt barn.

Och trots att smärtstillande läkemedel kommer att vara säkra för barnet, kan en del passera genom bröstmjölken och göra din nyfödda sömnig. Sömnigheten som orsakas av smärtstillande läkemedel är inte skadligt för ditt barn, men det kan vara en utmaning att amma en sömnig baby.

En C-sektion kan orsaka en fördröjning i produktionen av bröstmjölk

Om du har en kejsarsnitt kan det ta längre tid för din mjölk att komma in jämfört med om du har en vaginal leverans. Du kommer att vilja få barnet att brösta så snart som möjligt och amma mycket ofta för att stimulera mjölkproduktionen.

Om du och ditt barn är separerade efter leveransen har du inte chansen att börja amma direkt. Be om att använda en bröstpump om du kommer att separeras i mer än 12 timmar så att du kan börja stimulera dina bröst att producera mjölk. Pump varannan till tre timmar tills du kan lägga barnet i ditt bröst.

Känslor av en C-sektion kan påverka amning

Om operationen var mycket svår eller om det var en nödsituation som du inte var beredd på, kan ditt fysiska och känslomässiga tillstånd störa din önskan att amma.

En traumatisk födelse eller oväntad C-sektion kan orsaka sorg och en känsla av misslyckande. Om födelsen inte uppkom som du föreställde, kan du också känna en känsla av förlust. Det här är vanliga känslor, och du är inte ensam.

Prata om dina känslor och acceptera stöd. Tänk på att amning din baby faktiskt kan hjälpa dig att komma över svårigheten och sorgsenheten.

7 tips för bröstmjukning efter en C-sektion

Det kan vara svårare, men du kan definitivt amma efter en kejsarsnitt. Här är sju tips för framgång.

  1. Börja amma så snart som möjligt efter din operation i c-sektionen. Om du har en epidural eller ryggradsbedövning, blir du vaken så att du kanske kan amma direkt. Om det är nödvändigt att ha generell anestesi, kommer din återhämtning att ta längre tid. Om du inte kan amma omedelbart, be om att hålla ditt barn hud-till-hud. Sedan lägg barnet till bröstet så fort du säkert kan.
  2. Få hjälp att placera din baby. Inte bara kommer du att ha ett bukhål för att skydda, men du måste ta itu med en IV-linje och kanske även en blodtrycksmanschett. Eftersom sjuksköterskorna och sjukhusets amningskonsult arbetar med mamma som har haft sektioner hela tiden, kan de visa dig bekväma håll som du kanske inte känner till.
  3. Amning mycket ofta, åtminstone var tredje till tre timmar. Även om du kan vara utmattad och i smärta, är du mer sannolikt att bli framgångsrik om du ammar tidigt och ofta.
  4. Håll ditt barn så mycket som möjligt med dig. Du kommer inte att kunna ta hand om ditt barn på egen hand, men om du har din partner, en vän eller en släkting bor hos dig borde du kunna hålla din baby i ditt rum.

  1. Använd en bröstpump om du inte kan vara med din bebis. Pump varannan tre till tre timmar för att stimulera produktionen av bröstmjölk.
  2. Var inte rädd för att ta din smärtstillande medicinering. Du kommer vara bekvämare att amma. Det kan också hjälpa dig att slappna av så att din kropp kan koncentrera sig på läkning och börja göra bröstmjölk.
  3. Dra nytta av extra tid på sjukhuset. Du kommer att spendera lite mer tid på sjukhuset jämfört med någon som hade en vaginal leverans. Medan du behöver den här tiden för att vila och börja läka, ger en längre sjukhusvistelse dig också mer tid med sjukhuspersonalen och lakterkonsulten. Använd den här tiden för att ställa frågor och lära dig allt du kan om att amma ditt barn så att du kommer att känna dig mer bekväm och trygg när du kommer hem.

Ett ord från Verywell

En kejsarsnitt lägger till några vanliga hinder för framgångsrik amning. Det är lätt att bli överväldigad av smärtan och den fysiska och känslomässiga utmattningen. Men bara för att det är svårt, betyder inte att det inte är möjligt. Det är!

Ta din tid, ta emot hjälp, hantera din smärta, få tillräckligt med vila och håll fast vid det. Amning blir lättare när du läker. Om du är beredd och engagerad kan du övervinna utmaningarna och framgångsrikt amma efter din c-sektion.

Populära Inlägg

Läs Mer