Hur amning påverkar ditt sexliv

Anonim

När ditt barn är född kan sex vara det sista som de tänker på. Smärta, utmattning, förändrade hormoner och rädsla kan alla spela en roll i din önskan att återuppta sexuella relationer. Amning kan också påverka ditt sexliv. Här är vad du behöver veta.

Amning och ditt sexliv

Det är möjligt att amning inte påverkar ditt sexliv alls. Men med tillägg av en ny familjemedlem att ta hand om, tillsammans med alla senaste förändringar i din kropp, är det mer troligt att du och din partner kommer att behöva göra några justeringar. Medan vissa ammande mödrar är angelägna om att komma tillbaka till det fysiska förhållandet som de delade med sin partner innan barnet föddes, finner andra att de har mindre sexuell lust - eller inget intresse av sex alls. Alla dessa svar är normala, så oroa dig inte om du upptäcker att du har mindre sexdrivare idag. Det är en tillfällig situation, och med tiden kommer du att finna att din önskan och intresse kommer att återvända.

Din sexuella lust är inte det enda som kan komma i vägen: det finns andra saker i samband med amning som kan påverka ditt sexliv också. Här är några av de gemensamma bekymmer som ammande kvinnor har om sex och amning och vad du kan göra åt dem.

När du kan börja ha sex igen efter att du har en baby

Om du har en naturlig födsel utan komplikationer kommer du förmodligen att kunna återuppta sexuella relationer med din partner fyra till sex veckor efter din barns födelse. Du kommer att få din postpartum check-up vid den tiden, och din läkare kommer att ge dig OK om allt ser bra ut. Om du har haft episiotomi eller c-sektion kan det ta längre tid än sex veckor för dig att läka och känna igen sex igen.

Saker du kan göra:

 • Se din läkare för din postpartum-examen ungefär fyra till sex veckor efter att du levererat ditt barn.
 • För att förhindra komplikationer med din återhämtning, bör du inte börja ha sex innan du ser din läkare, även om du har slutat blöda och inte längre är ont.
 • Har inte samlag eller placera något föremål i slidan innan din kropp läker. Det kan leda till infektion eller andra komplikationer.

Ändringar i din relation med din partner

Din partner kan vara orolig för ditt förhållande. Han kanske inte förstår att du behöver tid att fysiskt läka och förbereda dig för att få sex igen. Om han inte vet vad du tänker kan han känna sig skadad, utelämnad, försummad och orolig för din brist på intresse. Svåra känslor kan ibland bli galen och ilska, vilket kan få relationen att lida. Se till att låta honom veta att du älskar honom, du är fortfarande attraherad till honom och att du vill ha saker att komma tillbaka till hur de var innan barnet anlände. Om han vet att du bara behöver lite mer tid, är han mer sannolikt att förstå och tålamod.

Saker du kan göra:

 • Ta med dig din partner till dina doktorsbesök medan du är gravid för att diskutera sex efter födseln. Läkaren kan förklara orsakerna du behöver vänta ett tag efter barnets födelse och de förändringar som du kan uppleva.
 • Håll kommunikationslinjerna öppna för att förhindra missförstånd och skada känslor. Berätta för din partner vad du tänker och låt honom dela sina tankar med dig.
 • Medan du läker, fortsätt att dela kärlek och kärlek på andra sätt, till exempel att spendera tid tillsammans, kyssa, krama, hålla händer och prata.
 • Även efter att doktorn säger att det är okej, kanske du inte är säker på att du är redo för sex. Du kan ändå prova det. Dela dina känslor med din partner och ta det långsamt. Återuppta ditt sexliv är ett bra sätt att lugna honom om att du fortfarande älskar honom och vill vara med honom. Och vem vet, kanske behöver du bara hoppa tillbaka in i det för att inse att du var redo trots allt.
 • Du kan behöva planera lite tid att spendera tillsammans. Med alla nya ansvarsområden kan saker inte vara så spontana som tidigare. Om du inte gör en plan kan det inte hända alls.

Utmattning

Att vara mamma tar mycket tid och energi, speciellt när din baby är väldigt ung. Om du inte blir vilsam sömn eftersom du vaknar upp för matningar under natten och sedan tar hand om barnet hela dagen, kan du vara så trött på att kön är det sista du tänker på.

Saker du kan göra:

 • Försök att få lite vila under dagen. Om du tar en tupplur med barnet på eftermiddagen, kanske du inte är så trött senare på kvällen.
 • När dina vänner och familjemedlemmar erbjuder sin hjälp, acceptera den. Låt dem besöka och spendera tid med barnet i en timme medan du får lite vila.
 • Din partner kan låna en hand med barnet, äldre barn eller hushållsarbetet. Ju mer han gör för att hjälpa dig, desto mer tid och energi kommer du att ha för honom.
 • Ät rätt och träna. Bränna din kropp med en hälsosam kost och få lite mild till måttlig träning, kan hjälpa dig att känna dig energisk. Var noga med att fråga din läkare om det är säkert att starta ett träningsprogram innan du börjar.
 • Be din läkare om att ta bryggerjäst, ett näringsrikt kosttillskott som vissa ammande mödrar tar för att bekämpa trötthet. Som en extra fördel kan det också hjälpa dig att göra mer bröstmjölk.

Smärtsamma bröst

Smärta från ömma bröstvårtor, bröstkorg, pluggade mjölkkanaler, blöjor, tröst eller mastit kan göra tanken på sex mycket obehaglig.

Saker du kan göra:

 • Berätta för din partner vad som händer med din kropp och diskutera hur du vill utesluta dina bröst från alla sexuella möten tills du mår bättre.
 • Behandla orsaken till bröstsmärta eller bröstvårt ömhet. Kontakta din läkare, en amningskonsult eller en lokal amninggrupp om du behöver det.
 • Bär en stödjande ammande bh.
 • Använd sexuella ställningar som inte sätter press på dina bröst.

Läckande bröstmjölk

Sexuell aktivitet kan stimulera nedlåtningsreflexen och kan orsaka bröstmjölk att läcka eller sprida ut ur dina bröst. Det kan vara chockerande eller pinsamt om du och din partner inte är beredda för det.

Saker du kan göra:

 • Tala med din partner om att läcka i förväg för att ta reda på hur han känner till det.
 • Placera ammande kuddar inuti en sexig ammande bh för att hjälpa till att hålla läckor från att komma i vägen.
 • Pump eller amma din bebis direkt före någon sexuell aktivitet, så det blir mindre mjölk i dina bröst att läcka ut.
 • Om du och din partner inte har något emot läckan och dina bröst inte är ont, behöver din partner inte undvika dem. Det kommer inte att skada dig eller din bröstmjölkleverans om din partner berör eller stimulerar dina bröst.

Mindre östrogen i kroppen

Din kropps östrogenivå är lägre medan du ammar, vilket kan leda till en minskning av din sexdrivning. Det kan ta dig längre tid att bli väckt, och du kan uppleva smärtsamt samlag på grund av mindre vaginalsmörjning.

Saker du kan göra:

 • Rusa inte. Ge dig mer tid att bli väckt.
 • Använd ett personligt smörjmedel för att hjälpa till med vaginal torrhet.
 • Prova olika sexuella positioner för att göra samlag mer bekvämt.
 • Be din läkare om recept på östrogenkräm att använda på vulva och vaginalöppning om du upplever obehag under sex.
 • Tänk två gånger om att bli vaxad: mindre östrogen kan orsaka att huden runt skeden blir tunn och torr. Om vaxet dras för hårt under borttagningen kan det skada och orsaka skärningar i området.

Din kroppsbild

Du kanske inte känner dig väldigt attraktiv i din efterkroppsdel. Viktökning, streckmärken och stora, hårda, läckande bröst kan få dig att känna dig lite självmedveten. Plus, med mycket lite tid att raka dina ben, klä dig i en söt outfit, eller gör ditt hår och smink, känner du förmodligen inte allt som sätter ihop. När du känner att du inte ser bra ut, är du mindre benägna att känna dig sexig och i stämningen för romantik.

Saker du kan göra:

 • Ät en välbalanserad kost, så att du kan få all den näring du behöver när du ammar. Att göra hälsosamma val ger dig mer energi och hjälper dig att gå ner i vikt på ett säkert, gradvis sätt.
 • Om din läkare säger att det är okej, få lite motion. Att engagera sig i fysisk aktivitet är ett bra sätt att öka din energinivå, höja ditt humör, gå ner i vikt och mår bättre om dig själv. När du mår bra om dig själv och din kropp, är du mer benägna att känna dig i sinnet för sexuell aktivitet.
 • Be din partner att titta på barnet, så du kan ta en dusch och klä dig. Du kan till och med vilja göra ditt hår och lägga på lite smink. Titta bra kan få dig att må bra också.
 • Prata med din partner om hur du känner för din kropp. Lite försäkran från honom att han fortfarande älskar dig och tycker att du är attraktiv kan vara precis vad du behöver.

De lilla avbrott

Spädbarn är inte alltid förutsägbara, så var beredda på avbrott. Om ditt barn behöver dig, måste du sluta göra vad du gör för att ta hand om hennes behov innan du kan gå tillbaka till att spendera tid med din partner.

Saker du kan göra:

 • Foder babyen, byt blöjan och lägg henne ner för att sova strax innan du planerar att spendera tid med din partner.
 • Var flexibel och var tålamod. Ditt barn är bara en baby för ett tag. Med tiden, när din lilla växer, kommer du och din partner att hitta mer tid att spendera tillsammans.

Rädsla för annan graviditet

Du har bara gått igenom en graviditet, och nu har du en vacker bebis som du måste ta hand om. Du är väldigt glad, och det har varit en otrolig upplevelse, men du vill inte ens tänka på att göra det igen så snart. Rädslan för en annan graviditet kan definitivt göra kön en läskig tanke. Amning kan hjälpa till att förhindra graviditet om du ammar uteslutande dygnet runt (åtminstone var fjärde timme), din bebis är mindre än sex månader gammal, och du har inte haft din period ännu. Men om du är mycket säker på att du inte vill bli gravid igen, bör du prata med din läkare vid din postpartum check-up för att diskutera med hjälp av födelsekontroll. Det finns säkra former av preventivmedel som du kan använda när du ammar.

Saker du kan göra:

 • Prata med din partner om dina problem.
 • Diskutera preventivmedel med din läkare. När du väl har kontroll över dina familjeplaneringsbeslut kan du känna dig mer redo att komma tillbaka till ditt fysiska förhållande med din partner.

Ett ord från Verywell

Att ha en baby är en stor övergång, och det kan påverka många områden i ditt liv, inklusive ditt förhållande till din make. Beslutet att amma kan också påverka ditt sexliv. Vissa ammande kvinnor känner sig sexigare, med större bröst och en ökad känsla, men andra känner sig överväldigade, utmattad, mindre attraktiv och ointresserad i kön. Båda dessa svar är normala. Om du behöver tid, så är det bra. Det är en justering. Så länge du och din partner kan kommunicera dina känslor, stödja varandra, och fortsätt att få varje att känna sig älskad, kommer du att få igenom denna justeringsperiod bara bra. Försök att komma ihåg att det bara är tillfälligt, och när ditt barn växer blir det lättare att hitta tid och energi för att återvända till ett hälsosamt sexliv.

Populära Inlägg

Läs Mer