Hur man är en bra svärmor och farmor

Anonim

Svärmor har varit rumpan på miljontals skämt, men det är inget skämt att det är svårt att vara en bra svärmor. Ändå är svärmorrollen en av de viktigaste för att säkerställa en sund familjedynamik. Om du vill vara en bra mormor bör du först studera hur man ska vara en bra svärmor, eftersom det här förhållandet kan ställa tonen för mormorens roll.

Svärmor förhåller sig i två grundläggande sorter: Svärmor / svärfar, där det biologiska barnet är en son och svärmor / svärson, där de biologiska barn är en dotter. De flesta svärmor skämtar från det andra förhållandet: En manlig komiker är vanligtvis den som gör skämt om sin svärmor.

Intressant är det den andra sorten - kombinationen av svärmor och svärson - som ansvarar för de flesta av de trubbiga svärmorrelationerna. Det är den slutsats som dr. Terri Apter, författare till vad vill du verkligen ha av mig?: Att lära sig att följa med svärföräldrarna . Enligt en artikel i tidskriften Magazine fann Apters forskning att 60 procent av svärföräldrarna rapporterade stressiga relationer med sina svärmor, i motsats till endast 15 procent av svärsonerna.

Varför så stressande?

Förhållandet mellan en mamma och hennes sons fru är spänningsfylld eftersom det ger en naturlig konkurrens. "Var och en är den främsta kvinnan i sin primära familj", skriver Apter. Oavsett hur mycket tid har förändrats, är kvinnorna fortfarande främst ansvariga för barnomsorg, hushållsarbete och andra inrikes frågor. Kvinnors egos tenderar att vara inslagna i dessa funktioner, och de tar kritik mycket allvarligt, om den kritiken är öppen eller bara underförstådd.

Dessutom tror många experter att kvinnor är mer intuitiva och empatiska än män. De kan hämta på subtilt disparaging beteende som männen i familjen kan missa helt och hållet. Det förklarar varför en kvinna kan bli arg på sin man för att inte ta hennes sida. Mannen kan vara lyckligt omedveten om att kvinnan är under attack.

Kritisk svärmor

Den primära regeln för en svärmor som vill komma i kontakt med en svärson är "Undvik kritik". Kritisera inte din svärfar till hennes ansikte. Var inte kritisk mot henne till din son eller ens med vänner. Verka inte på sätt som skickar kritiska meddelanden, som i följande situationer:

  • Rengör inte hennes hus. Implikationen: Du är en dålig hushållerska.
  • Ge inte oönskad rådgivning. Implikationen: Du fattar inte bra beslut.
  • Ge inte gåvor som skickar ett negativt budskap, som självhjälpsböcker eller gym medlemskap: Följderna: Du är inte acceptabel som du är.

En annan svärmor som inte spelar ska inte spela är att ge ut kritik som är smutsigt förtäckt som beröm. Svärmor som berömmer en svärfars avslappnade attityd när hon verkligen tror att svärsonen är en slår, lurar ingen.

Den inneboende svärfaren

Den stora konflikten mellan svärmor och svärfadern härrör från detta: Moderen var den viktigaste kvinnan i sonens liv. Nu är fruen. Det är helt som det borde vara, men många mödrar har problem med det, särskilt om de är änka eller skilda, eller om de inte har nära relationer med andra barn. Mödrar borde gå långt för att undvika att en son väljer mellan henne och hans fru, även i triviala frågor. Det är en kamp som bara inte kan vinna.

Den alltför hjälpsamma svärmor

Massor av svärmor är bra hjälpare. De låna pengar, springa ärenden och hjälpa till med sysslor. Detta är svärmor som ofta kommer med en hemlagad måltid, en väska full av matvaror eller en present av en hushållsartiklar. Hjälpen kan uppskattas först, särskilt om paret är ungt. Så småningom kommer denna typ av svärmor att vara målet för en backlash, eftersom paret inser att de inte bara kan ta hand om sig själva utan också att de verkligen vill göra det. Då kan svärmorens beteende vara så inbrott att inget annat än en dramatisk rift kommer att förändra den. Ingen vill att ett ungt par ska lida eller gå utan, men i avsaknad av verkligt behov borde svärmor låta dem ta hand om sig själva.

Att ge råd är ett annat sätt att vara till hjälp som kan komma tillbaka. Generellt sett vill de som vill ha råd be om det. Att vara äldre och förmodligen klokare ger inte svärmor en licens att lämna ut oönskade råd.

The Pushy Svärmor

Pushy är en något bedräglig term för en viss typ av svärmor, den typ som inte känner igen gränser. Ibland är denna svärmor vanligtvis påträngande. Ibland är hon tyst och anspråkslös, men fortsätter att visa sig utan att ha blivit inbjuden. Så här kan svärmor undvika tvister över gränserna:

  • Om du får nyckeln till ett vuxenbarns hem, använd det bara när du blir ombedd att göra det eller om det finns en verklig nödsituation.
  • Släpp inte in utan att ringa och ge tillräckligt med förvaring.
  • Antag inte att du kommer att bli inbjuden tillsammans på resor och semester, och förvänta dig inte att bli inbjuden till varje parti och ett socialt tillfälle.
  • När din svärfar är gravid, var medveten om att du kanske inte är välkommen i leveransrummet eller födelseplatsen. Ibland inbjuds farföräldrar inte ens till sjukhuset, eftersom de unga föräldrarna vill ha den tiden för bindning. Så svårt som beslutet kan vara för farmödrar att acceptera, det är de unga föräldrarnas uppmaning.

När mödrarna blir farmödrar

När en svärmor blir mormor är det ännu viktigare att upprätthålla bra relationer, eftersom barnen nu är ingången till barnbarnen. Far-och morföräldrar som har omsorgsfullt odlade hjärtliga relationer kommer att skörda fördelarna med att vara betrodda familjemedlemmar. De som har främjat familjekonflikt istället kan finna sig hjälpa sina barnbarn väder skilsmässa. Ännu värre, farföräldrar som främjar konflikter i stället för harmoni, befinner sig ofta främmande från sina barnbarn, vilket är en av de tråkigaste situationerna.

Även om det är avgörande att inte vårda konflikten finns det också risken att en svärmor och svärfar som alltid är på äggskal runt varandra aldrig kommer att utveckla ett riktigt förhållande. Apter kallar det "självtestande" och varnar för att det inte kommer att tämja den "hemska stereotypen". Det är viktigt för en svärmor att låta hennes personlighet visa sig.

Svärmor måste också komma ihåg den första regeln för kommunikation med vuxna barn: Familjeband är ingen ursäkt för elakhet. Behandla en svärfar på samma sätt som du skulle behandla en ung person med vilken du vill bygga ett förhållande, och framgång är troligare att följa.

Populära Inlägg

Läs Mer