Hur basal kroppstemperatur kartläggning kan hjälpa dig att bli gravid

Anonim

Din kroppstemperatur är din kropps temperatur vid fullständig vila. När du ägglossar stiger din kropps basala temperatur något. Du kan använda denna information för att upptäcka ägglossning och bli gravid snabbare!

Kartläggning av din basala kroppstemperatur är ett relativt enkelt och billigt sätt att spåra ägglossningen. Allt du behöver är en exakt termometer, en fruktbarhetsdiagram eller ett program (det finns massor av fria) och lite tålamod.

Vad är din basala kroppstemperatur? Vad har det att göra med att bli gravid?

Medan du kanske tänker på din temperatur som antingen normal eller feberig, finns det många normala variationer i mellan. Vår kroppstemperatur förändras baserat på rörelse, hur mycket sömn vi har haft, tid på dagen, motion och hormonella förändringar.

Efter att du har ägglossning börjar hormonprogesteron att stiga. Progesteron orsakar en liten temperaturökning. Du kan upptäcka denna förändring genom att kartlägga din kropps basaltemperatur.

Skiftet uppåt orsakat av ägglossning är minst fyra tiondelar av en grad. Till exempel är 98, 4 fyra tiondelar högre än 98, 0. Om denna uppåtgående förändring stannar kvar i minst tre dagar, kan du vara ganska säker på att ägglossningen har inträffat dagen innan temperaturen ökar.

För att bli gravid måste du ha sex innan skiftet inträffar. Diagrammet kan hjälpa dig att se när du ägglossar varje månad, så att du kan tidköna graviditeten bättre. (För bästa möjliga resultat ska du också leta efter andra ägglossningsskyltar och markera dem på din fertilitetskalender. Mer om detta nedan.)

Om det här låter komplicerat, oroa dig inte. De flesta fertility kartläggningsprogrammen gör det svårt att jobba som om du ägglossar och när du kan ägglossa nästa månad-för dig. Allt du behöver göra är att ta temperaturen korrekt och mata in din information.

Så här tar du kroppens basaltemperatur korrekt

Eftersom skiftet du letar efter är så liten är det viktigt att ta temperaturen samtidigt på morgonen innan du går upp eller flyttar. Du behöver en basal termometer som visar minst en tiondel av en examen. Nästan varje termometer du kan köpa på apoteket gör det här.

När du har fått rätt typ av termometer, så är det vad du ska göra nästa:

 1. Innan du går och lägger dig på natten, lägg en termometer inom räckhåll för din säng. Du måste kunna nå det utan att sitta upp eller flytta runt. Komma ut ur sängen med kasta bort dina tempor och skjuta dina resultat.
 2. Om du använder en kvicksilvertermometer ska du skaka ner den före sängen. Planera inte att skaka ner det på morgonen, eftersom det kan öka kroppstemperaturen.
 3. Ställ in ditt alarm samma dag varje dag. Ja, även på helgerna. En extra timme eller två av sömnen slänger ditt diagram. Syfte att ta ditt temp inom samma 30-minuters fönstret varje morgon.
 4. När du vaknar, nå för termometern och ta din temperatur. Gå inte till badrummet först! Sitt inte upp!
 5. Ta ditt temp oralt eller vaginalt. Det finns ingen skillnad i vilken metod du använder, så länge du är konsekvent. Oralt är det enklaste (och mer bekvämt för de flesta. Men om du sover med din mun öppna kan du prova den vaginala vägen.
 6. Följ anvisningarna för din termometer för att få den bästa läsningen. Om du använder en kvicksilvertermometer, se till att du lämnar den på plats tillräckligt länge för att få en slutlig läsning. Det kan ta upp till fyra eller fem minuter.

 1. När du har tagit temperaturen skriver du ner den. Håll en anteckningsblock och penna vid sängen för att göra det enkelt. Eller du kan skriva in ditt resultat direkt i din smartphone, om du använder en fertilitetsapp. Vissa BBT-termometrar har en minnesfunktion, vilket är trevligt.

Här är några tips:

 • Om du behöver vakna extra tidigt, eller senare än vanligt, ta din temperatur som du alltid gör. Markera skillnaden i tid på diagrammet. Ja, det kommer inte vara lika exakt, men en dag är inte så stor så länge du är konsekvent mest av tiden.
 • Du måste ha sovit minst fyra raka timmar för att din temperatur ska vara korrekt. Om du stiger upp ofta på natten eller har problem med att sova, kan detta kasta bort dina resultat. Du bör ändå ta din temperatur och notera att din sömn avbröts på ditt diagram.

Komma igång med kartläggning av basaltemperaturen

Att ta temperaturen är bara del ett. Du kan inte göra mycket med bara en kropps basaltemperatur. Du behöver en serie av dem, och du måste spela in dem någonstans.

Det allra bästa sättet är med en fruktbarhetsdiagram eller ett datorprogram. Du behöver inte oroa dig för om din temperatur hålls tillräckligt lång eller inte, eller spendera tidberäkningen när du kanske är mest bördig nästa dag. Programvaran kommer att göra det för dig!

Om du är en gammaldags typ av tjej kan du helt kartlägga dina egna temps på grafpapper. Du kanske vill läsa Toni Weschlers bok Att ta ut din fruktbarhet ( William Morrow Paperbacks, Rev Upd-utgåvan (7 juli 2015)). Du hittar massor av exempel och instruktioner för att tolka ditt diagram.

Varför bör du också spåra livmoderhalssjukaförändringar på din diagram

Den stora saken om kropps basal temperatur kartläggning är att du kan dela dina diagram med din läkare. Om det verkar som om du inte ägglosser eller om din luteala fas ser ut för kort kan du enkelt dela den här informationen med din läkare.

Problemet med att bara titta på din kropps basala temps är att det bara berättar om du har ägglossning efter det hände. Men du måste ha sex före ägglossningen för att bli gravid. Din kropps basaltemperatur kan inte varna dig, att ägglossningen kommer. Din livmoderhalsslem förändras dock kan.

Cervical mucus produceras nära din livmoderhals, men du behöver inte nå upp till livmoderhalsen för att se den. Du kan se den på dina underkläder, när du torkar efter urinering, eller du kan aktivt kontrollera efter det genom att placera ett finger i din vagina. Spåra dina livmoderhalsslem förändringar är lätt att göra, och det är på många sätt enklare än att kartlägga din temperatur. Dessutom tillåter de flesta program för fertilitetskartning att du sätter denna information i ditt diagram.

Din cervicala slem kommer att förändras under hela din cykel, går från torr och smulande, till krämig, till våt, och slutligen till konsistensen av äggvita. När ditt vaginala urladdning liknar rå äggvita, är det här när du är mest bördig och kommer att ägglossas. Det här är den bästa tiden att få sex att bli gravid.

För bonuspoäng kan du även spåra förändringar i din cervicala position. Det här är lite knepigare och har en brantare inlärningskurva, men du kanske vill prova det innan du bestämmer dig för det.

Möjliga fallgropar till kropps basaltemperatur kartläggning

Body basal temperatur kartläggning är inte för alla. Det kanske inte är för dig om ...

 • Du jobbar nattskiftet
 • Du måste gå upp ofta på natten med små barn
 • Du kan inte gå upp på ungefär samma tid varje dag
 • Du känner dig stressad och behöver spåra din temperatur

Kartläggning kan vara allt raseri på fertilitetsforum, men du kan bli gravid utan det. Det finns andra tecken på ägglossning du kan titta på, som ökad sexuell lust. Du kan också försöka använda ägglossningsprognosprov, eller bara välja att ha sex tre till fyra gånger i veckan.

Dessutom kommer vissa kvinnor inte att se en fortsatt temperaturökning, även om de gör ägglossning. Men eftersom det påverkar en liten andel av befolkningen, bör du nämna det för din läkare.

Ett ord från Verywell

Vissa kvinnor finner kartläggning som ett effektivt sätt att lära sig om sina kroppar och öka deras odds att bli gravid. Åtgärden att ta temperatur och kartläggning kan ge dem en känsla av kontroll. För dessa kvinnor är basal kroppstemperatur kartläggning en positiv upplevelse.

Andra känner sig stressade genom att kartlägga. De kan oroa sig när och hur man tar sina temperaturer, eller obsess över sina dagliga temperaturfluktuationer. Åtgärden av tidpunkten könsbestämning för ägglossning (i motsats till att ha sex ofta och inte försöker specifikt samlag om sitt bördiga fönster) kan lägga till ännu mer stress och vara en negativ upplevelse för vissa par. Kom ihåg att kartläggning är ett val. Du har andra alternativ för att spåra din fertilitet. Om kartläggning inte fungerar för dig är det okej.

Populära Inlägg

Läs Mer