Hur man hanterar problem med barns sexuella beteenden

Anonim

Om ditt barn uppvisar sexuellt beteende är det lämpligt att vara oroad. Men gör inte panik. Utveckla en plan för att hantera beteendet och avgöra om du behöver söka professionell hjälp.

Utbilda dig själv om sexuell utveckling

Det första steget i att hantera sexualiserat beteende hos barn är att utveckla en förståelse för sexuell utveckling.

Medan det kan vara normalt för en 3-årig att nå ner byxorna, är det inte normalt för en 13-årig att uppvisa samma beteende. Lär dig om åldersrelaterad sexuell utveckling för att avgöra om ditt barns beteende är normalt.

Undervisa lämpligt beteende

Unga barn förstår inte begrepp om blygsamhet och gränser såvida de inte lärs. Därför är det viktigt för vårdgivare att lära sig vilka beteenden som är lämpliga och vilka beteenden som inte är okej.

Unga barn borde läras om sina egna kroppar och frågor kring säker touch. De bör också få information om hur man svarar om någon försöker röra dem på ett sätt som gör dem obehagliga. Ge dem information som hjälper till att hålla dem säkra.

Barnen bör ges information som är lämplig för sin åldersgrupp. Till exempel, när en 5-årig frågar varifrån barn kommer ifrån, ge inte honom alla detaljer. I stället svara med information som passar ditt barns ålder.

Äldre barn bör ges mer fakta om motsatt kön och puberteten när de mognar. Det är viktigt att utveckla en öppen kommunikationslinje för att hjälpa barn att känna sig bekväma att ställa frågor och söka hjälp när det behövs.

Utveckla hushållsregler som lär ut lämpliga gränser. Till exempel, inkludera en regel som säger "Knacka på stängda dörrar och vänta på ett svar innan du går in" eller "En person i badrummet åt gången."

Reagera på olämpligt sexuellt beteende

När olämpligt sexuellt beteende uppstår är det viktigt att svara på ett icke-skummande sätt. Till exempel, om din 4-årige når sin byxa medan du är i mataffären, påminna om att det är olämpligt att göra det offentligt. Lär honom om skillnaden mellan privat och offentligt beteende.

Reagera lugnt och undvik att använda ord som kan skämma ditt barn som "otäck" eller "stygg". Om ditt barn känner sig skam kan han känna att han inte skulle prata med dig om han har framtida frågor om sex eller sin kropp.

Leta efter varningsskyltar om ett allvarligare problem

Leta efter varningsskyltar att sexualiserat beteende kan signalera ett allvarligare problem eller kan kräva professionellt ingripande. Potentiella varningsskyltar kan innefatta:

  • Sexualiserat beteende som inte är utvecklingsmässigt lämpligt - Till exempel är en 12-årig som försöker gå runt i huset naken inte utvecklingsmässigt lämplig.
  • Tvingande sexualiserat beteende - Det är aldrig lämpligt för sexualiserat beteende att vara tvångsmässigt, såsom ett barn som försöker övertyga ett annat barn att delta i sexuell aktivitet genom att göra hot eller använda aggression.
  • Obsessivt sexualiserat beteende - Om ett barn fokuserar mycket tid och energi på sexualiserat beteende, till exempel att försöka se en syskonklädsel, är det en röd flagga.
  • Beteende som inte svarar på disciplin - Om du har adresserat sexuellt beteende men det fortsätter att hända, borde det vara en anledning till oro.
  • Sexualiserat beteende som stör ett barns liv - Om beteendet stör vänskap, till exempel att ett barn inte får komma tillbaka till en väns hus på grund av att försöka dra tillbaka sin väns byxor flera gånger, är det ett problem. Det är också ett problem om sexualiserat beteende stör skolan och ditt barns utbildning.
  • Sexualiserat beteende som visar mogen kunskap om sex - Det är en röd flagga när barn har en mogen kunskap om sexuellt beteende och de agerar på den kunskapen. Till exempel bör en 4-årig inte efterlikna sexuell aktivitet för vuxna och en 8-årig bör inte försöka få tillgång till pornografi.

Orsaker till sexualiserad beteende

Det finns många möjliga skäl för olämpligt sexualiserat beteende. Ibland uppvisar unga sexuellt beteende eftersom de bara inte förstår att det inte är lämpligt. Det kan dock också vara ett tecken på ett allvarligare problem.

Barn som utsätts för sexuellt innehåll är mer benägna att uppvisa sexualiserat beteende. Ibland är sexualiserad beteende ett varningsskylt om att ett barn kan ha blivit sexuellt missbrukat.

Men inte allt sexualiserat beteende härrör från sexuella övergrepp. Barn utsatta för tv eller filmer som inte är utvecklingsmässigt lämpliga kan börja agera sexualiserat innehåll. Barnen kan utsättas för grafiska bilder online eller samtidigt chatta på internet.

Ibland utsätts barnen för sexuellt innehåll av sina kamrater. Äldre barn på bussen kan berätta olämpliga skämt eller barnen kan överhöra kollegor diskutera grafiskt material som de har bevittnat.

Sök professionell hjälp när det behövs

Sök professionell hjälp för beteendeproblem om du är oroad över ditt barns sexualiserat beteende. Prata med ditt barns doktor eller en psykiatrisk proffs för att diskutera dina problem och för att avgöra om någon annan åtgärd kan vara nödvändig. En professionell kan göra en bedömning och göra behandlingsrekommendationer för att hantera problem med sexuellt beteende.

Populära Inlägg

Läs Mer