Hälsofördelar med fenugreek

Anonim

Fenugreek ( Trigonella foenum-graecu m) är en årlig ört med gula blommor och fröhaltiga pods som är infödda till Asien och Medelhavet. Fröna har använts i historia för matlagning, smakämnen och läkning. Fenugreek har en stark lönnsort, så mycket att det är ett vanligt smakämne i imitationslönnsirap. I sin råa form smakar fenugreekfrön bittert; uppvärmning eller rostning reducerar bitterheten och ger ut sötmen.

Hälsofördelar

I århundraden har fenegreek tagits för att främja hälsa och välbefinnande. Det användes för att behandla matsmältnings- och andningsskador, och det har en lång historia att använda i kvinnors hälsa - för att inducera arbete och hjälp med förlossning och som behandling av gynekologiska problem som smärtsamma menstruations- och livmoderproblem. Medan andra fördelar undersöks, är fenugreek idag mest användbar och undersökt för två syften: Som galaktagoga kan något som hjälper en ammande mamma att öka sin bröstmjölkförsörjning och som ett sätt att minska blodsockernivån hos personer med diabetes.

Bröstmjölkförsörjning

Fenugreek är den mest populära örtmedicin som används över hela världen för att öka bröstmjölkproduktionen. När 124 laktationskonsulter undersöktes 2012 om folkmedicinska läkemedel för att främja amning, var fenugreek den vanligast rekommenderade metoden. Även om det är anställt av miljontals kvinnor att stimulera bröstmjölk, har bara några få studier undersökt fenugreek för denna användning.

I en 14-dagars studie rapporterade forskare att nya mammor som tog fenugreek te ökade bröstmjölksproduktionen som hjälpte barnen att få mer vikt. I en annan studie fördubblades volymen pumpmjölk från mammor som konsumerade fenugreekte jämfört med andra mödrar-2, 5 ounce jämfört med 1, 15 uns. I en annan studie hade mödrar som tagit 600 milligram kapslar fenugreekfrön tre gånger dagligen i en månad en ökning av bröstmjölksproduktionen på 20 procent, men det var inte en signifikant skillnad jämfört med placebogruppen.

Fenugrekan är tänkt att öka produktionen av bröstmjölk på grund av en effekt på stimulering av svettproduktion och bröstkörtlar är svettkörtlar som har modifierats genom hormonell stimulering.

Blodsockerminskning hos personer med diabetes

Många djurstudier och preliminära prövningar hos människor visar fenugreekmay hjälper till att sänka blodsockret. I en tvåmånaders dubbelblind studie på 25 personer förbättrade användningen av fenegreek (ett gram per dag av ett standardiserat extrakt) signifikant förbättringar av blodsockerkontroll och insulinreaktion jämfört med placebo. Triglyceridhalterna minskade och HDL "goda" kolesterolnivåer ökade, troligen på grund av den ökade insulinkänsligheten.

En annan studie där 18 personer med typ 2-diabetes tog 10 gram per dag pulverformiga fenugreekfrön blandade med yoghurt eller blöt i varmt vatten, de som tar frön blöt i varmt vatten såg en 25 procent minskning av fastande blodsocker, en minskning med 30 procent i triglycerider och en minskning med 31 procent i lipoprotein med mycket låg densitet, en typ av fett som bär kolesterol och triglycerider genom blodbanan. De som konsumerade pulverformiga fenegreekfrön blandade med yoghurt såg inga signifikanta förändringar.

Fenugreek kan också bidra till att förebygga diabetes. En treårig studie visade att personer med prediabetes som tog fem gram fenugreekpulver två gånger dagligen före måltider var signifikant mindre benägna att utveckla diabetes, möjligen på grund av minskad insulinresistens. LDL "dåligt" kolesterol var också signifikant minskat.

Eventuella biverkningar

Fenugreek passerar in i bröstmjölk, men det är troligt att det är säkert för både mamma och bebis när den används i mått. Amerikanska livsmedels- och drogadministrationen har klassificerat fenegreek som Generellt Regarded Safe (GRAS). Rådgör alltid med en läkare, amningskonsult eller växtbaserad specialist innan du tar några örtbehandlingar. Örter liknar mediciner. De kan ha biverkningar, och de kan vara farliga för dig och din baby.

Du bör vara medveten om att fenugreek kan orsaka din bröstmjölk, urin och svett för att lukta som lönnsirap. Och eftersom det passerar till barnet kan det också leda till att barnets urin och svett luktar lönnsirap. Var noga med att berätta för din barns doktor att du tar fenugreek. Det finns en allvarlig sjukdom som kännetecknas av en lönnsiraplukt, och om din läkare inte vet att lönnsirap luktar från fenugreek kan han missdiagnostisera ditt barn med lönnsirapsurinsjukdom.

Den vanligaste bieffekten av fenugreek är diarré. Diarré kan påverka både dig och ditt barn om du börjar för höga doser fenegreek. Men du kan vanligtvis undvika magproblem om du startar denna ört i en låg dos och gradvis ökar den.

Du bör inte använda fenegreek om du är gravid. Denna ört har använts för att inducera arbete, och det kan orsaka sammandragningar, för tidigt arbete och missfall.

Fenugreek kan verka som östrogen i kroppen och vara osäker för kvinnor med hormonkänslig cancer.

Eftersom fenugreek kan sänka dina blodsockernivåer, var försiktig och tala med din läkare om du tar diabetesmedicin, såsom insulin eller droger för hypoglykemi, eftersom fenugreek kan förbättra deras effekter. Detta kan orsaka alltför lågt blodsocker, och du kan behöva minska din dos av läkemedel.

Fenugreek kan tunna ditt blod. Använd inte det om du tar blodförtunnare (antikoagulant medicinering) om du inte är under din läkares direkta övervakning.

Allergiska reaktioner är möjliga. Om du har astma, eller om du är allergisk mot soja eller jordnötter, kan du också vara allergisk mot fenegreek.

Dosering och beredning

Fenugreek finns som frön, kapslar och te. Eftersom fröna är bittra (värmer sötnar dem), kan fenugreek bäst tas i kapsel eller teform. Debiteriserade pulver är tillgängliga, men även de anses ofta obehagliga utan tillsats av ett smakämne.

Omfattande doser och olika preparat har använts i studier, så det finns ingen enda rekommenderad dos.

Om du tar fenugreek för att öka produktionen av bröstmjölk, prata med din läkare, barnmorska, amningskonsult eller en växtbaserad specialist för att ta reda på vilken dos som är bäst för dig. I allmänhet kan du börja med att ta en 610 milligram kapsel (en allmänt tillgänglig dos) tre gånger om dagen. Därefter ökar din dos långsamt tills du luktar lönnsirap eller tar tre kapslar tre gånger om dagen.

För att göra fenugreekte, placera en till tre tesked fenugreekfrön i åtta ounces (en kopp) kokande vatten. Du kan dricka fenugreek te upp till tre gånger om dagen. Fenugreek tros fungera bra i kombination med andra ammande örter, såsom välsignad tistel, alfalfa och fänkål, och det är ofta en av huvudingredienserna i kommersiellt tillgängliga omvårdnadsteor. När du tas enligt anvisningarna kan du vanligtvis se en ökning av din bröstmjölksleverans inom en vecka.

Studier hos personer med typ 2-diabetes har använt en rad fenugreek-från fem till 100 gram pulveriserad fenugreekfrö som tas en till två gånger dagligen i fyra dagar till tre år. En dos på 1 gram per dag av ett extrakt av fenugreekfrön har också använts. Prata med din primäravårdspersonal innan du tar fenugreek i någon form eller dos. Att behandla ett tillstånd som diabetes och att undvika eller fördröja standardvård kan ha allvarliga konsekvenser.

Vad ska man leta efter

Om du väljer att prova fenugreek, kom ihåg att kosttillskott inte har testats för säkerhet och eftersom kosttillskott i stor utsträckning är oreglerad, kan innehållet i vissa produkter skilja sig från vad som anges på produktetiketten. För att försäkra dig om att du köper ett respekterat varumärke, leta efter produkter som har certifierats av ConsumerLabs, US Pharmacopeial Convention eller NSF International. Dessa organisationer garanterar inte att en produkt är säker eller effektiv, men de tyder på att den har genomgått testning för kvalitet. Du kan få andra tips om hur du använder kosttillskott, men om du överväger användningen av fenegreek, berätta alla dina vårdgivare om eventuella komplementära eller integrerade hälsoproblem som du använder. Att ge dem en fullständig bild av vad du gör för att hantera din hälsa hjälper till att säkerställa samordnad och säker vård.

Populära Inlägg

Läs Mer