En guide till din nyfödda eller spädbarns poop

Anonim

Baby poop kan orsaka stress och ångest för föräldrar. Från färgen och konsistensen till den mängd poop som ditt barn producerar kan det vara svårt att berätta vad som är normalt. Oavsett om du ammar, matar med mat eller gör en kombination av båda, här är en guide till vad som är normalt och vad som inte är när det gäller din bebiss poop.

Nyfödd Poop

En nyfödd poppa ändras snabbt under de första dagarna. Här är vad du kan förvänta dig i din babys blöja från födseln genom den första veckan i livet.

 • Babyens första poop: Den första typen av poop eller pall som ditt barn kommer att få är kallad meconium. Meconium är svart eller mörkgrön, och det ser lite ut som tjära. Det är tjockt, klibbigt och svårt att rengöra av din bebis botten. Meconium avföring kommer att ligga i 24 till 48 timmar. Amning kan hjälpa meconiumet att passera ut ur din barns kropp, eftersom din första bröstmjölk, kolostrum, är en naturlig laxermedel.
 • Övergångsstopp: Mellan den tredje och sjätte dagen av livet börjar den tjocka svarta mekoniumen förvandlas till en tunnare, lösare grönbrun eller gröngul övergångsstol. Övergångsstolven är en kombination av meconium och nästa fas av poop som kallas mjölkstolar.
 • Bröstmjölkstolar: Efter den sjätte dagen borde ditt barn inte längre ha meconium i kroppen, och han kommer att börja ha mjölkstolar. Om du exklusivt ammar kommer din barns pobe ofta att vara en gyllene, senapsgul färg, men färgen kan vara en mängd nyanser från orange till grönt. Dessa tarmrörelser tenderar att vara lös och oformad med en mild lukt. De kan eller kanske inte innehålla mjölkmjölk, så kallade frön.
 • Formula Fed Poop: Om du använder spädbarnsformel, blir ditt barns poop fastare och har starkare lukt. Färgen på formeln poop visas i nyanser av solbränna till brun.
 • Baby Poop När du ammar med Formeltillskott: Om du kombinerar amning och formelmatning får du en kombination av bröstmjölkstole och formstolar.

Hur ofta ska en baby poop?

Under den första veckan i livet kan en ammande bebis få en tarmrörelse med nästan varje utfodring. Detta gäller emellertid inte för alla nyfödda. Antalet gånger dina barnpottar kommer att variera, men hon borde ha minst en eller två tarmrörelser om dagen i den första månaden. Efter den första månaden är det normalt att en bebis har poop i varje blöja som du ändrar, men det är också normalt att en bebis får en tarmrörelse en gång i veckan, en gång i veckan eller ännu längre.

Baby Poop efter starten av fasta matar

Färg, frekvens och konsistens hos din bebiss poop kommer att förändras igen när du introducerar fasta livsmedel i hans kost på ungefär sex månader. Vid denna tidpunkt kommer tarmrörelserna att bli tjockare och mer formade. De matar som du matar ditt barn kommer också att ändra på avföringens färg. Till exempel kan morötter och sötpotatis vända popporange medan gröna bönor och ärter kan göra det grönt. Då finns det de livsmedel som inte kommer att smälta alls och hamnar i blöjan i sin ursprungliga form. Införandet av fasta livsmedel kan också öka risken för förstoppning.

Fargen av Baby Poop

Baby poop kan vara en mängd olika färger, och det kan vara chockerande att öppna en blöja och se något du inte förväntade. Här är några av de vanliga baby poop färgerna du kan se:

 • Svart eller Mörkgrön: Den första bebiset ditt nyfödda kommer att ha efter födseln och för första dagen.
 • Grön: En blandning av meconium och bröstmjölk eller formelbock under de första dagarna av livet.
 • Senap Gul, Gul-Orange, eller Gulgrön: Bröstmjölk.
 • Grönbrun, Gulbrun eller Tan: Formelmatad poop eller resultatet av att kombinera amning och formelmatning.
 • Brun, gulbrun: Poop efter införandet av fasta livsmedel.
 • Orange: Babypinnen kan bli orange från apelsinmat som sötpotatis och morötter.

Bröstfödda barn får förhoppning eller diarré?

Efter den första månaden kommer några bröstfödda spädbarn inte att ha tarmrörelser i många dagar. Bristen på poop är inte förstoppning. Eftersom nyfödda lätt kan smälta bröstmjölken är det mycket lite avfall. Mindre avfall betyder färre tarmrörelser. Det är inte något du behöver oroa dig för eftersom det är vanligt för ammande barn.

Ibland har ammade babyar ofta lösa avföringar, och du kan vara orolig för diarré. Den goda nyheten är att bröstfödda barn sällan får diarré. Amning hjälper faktiskt till att förebygga diarré och de infektioner som kan orsaka det.

Hur man berätta om din baby är förhoppad

Faktisk förstoppning är när en bebis har problem med att passera poffen från sin kropp eller när avföringen är hård och torr. Om din lilla är förstoppad kommer han att visa tecken på svårighet eller smärta när han försöker flytta sina tarmar. Eftersom det inte är ett normalt poopmönster för spädbarn, ring ditt barns barnläkare om du märker tecken på förstoppning.

Hur man berättar om din baby har diarré

Sann diarré uppträder vanligtvis som en vanlig vattnig avföring, ofta grön eller brun i färg, med en otäck lukt. Diarré hos spädbarn kan vara mycket farlig. Om ditt barn har diarré i mer än 24 timmar, informera barnläkaren. Om du ammar, fortsätt att amma så ofta som möjligt för att förhindra uttorkning.

När ska du ringa din barns doktor för ångproblem

När det gäller baby poop finns det ett brett spektrum av normala färger och konsistenser. Men om du någonsin är oroad över en förändring i ditt barns tarmrörelser, bör du kontakta barnets läkare. Du bör också ringa till läkaren om du märker något av följande:

 • Din nyfödda har fortfarande svart eller mörkgrön tjärliknande meconium-poop efter femte dagen av livet.
 • Din bebis har vit eller färglös poop. Även om det är sällsynt kan det vara ett tecken på ett problem med levern eller gallblåsan.
 • Du ser rött blod i ditt barns tarmrörelser. Blod i barnets avföring kan vara ett tecken på spricka eller en liten riva i barnets anus från att drabbas av förstoppning.
 • Din babys käpp är svart (efter meconiumperioden är över). Black poop kan indikera blödning från insidan av matsmältningssystemet.
 • Mucus i baby poop kan vara ett tecken på en infektion.

Populära Inlägg

Läs Mer