Guide till att avvänja din baby från amning

Anonim

Avvänjning är en förändring från en typ av mat till en annan. Det är också termen brukar beskriva hur ett barn går från amning till antingen en flaska, en kopp eller en fast mat.

När ska du börja avvänja din baby från amning?

American Academy of Pediatrics rekommenderar exklusiv amning under de första sex månaderna och fortsättningen av amning tillsammans med införandet av fast mat tills ditt barns första födelsedag och bortom. Men beslutet om när du ska avvika ditt barn är en personlig, och det är verkligen upp till dig.

Medan vissa kvinnor börjar avta genast för att förbereda sig för att gå tillbaka till jobbet, kan andra vänta tills deras barn är småbarn innan de helt avvänjas. Ibland är det mamma som väljer när man ska börja avta, och ibland leder barnet processen.

Barn är alla olika, och alla tolererar avvänjning på egen väg. Vissa spädbarn accepterar avvänjning lätt. De kan njuta av att prova nya matar från en sked och lära sig att använda en kopp. Andra är väldigt ovilliga att sluta amma och vägra flaskan eller någon annan form av utfodring. Det kan vara en enkel övergång eller en mycket stressfull upplevelse.

Du kan till och med bestämma dig för att börja avvänja för att finna att du eller din bebis inte är riktigt redo. Det är ok. Du kan alltid ändra dig och försöka igen vid en annan tid eller prova partiell avvänjning. Avvänning, precis som amning, behöver inte vara allt eller ingenting.

De typer av avvänjning

Gradual Weaning: Gradual avvänjning en långsam avvänjningsprocess. Det äger rum över veckor, månader eller år.

Plötslig avvänjning : Plötslig avvänjning är den snabba änden av amning.

Delvis avvänjning : Delvis avvänjning är ett utmärkt alternativ om du inte kan amma exklusivt men du vill inte ge upp amning helt och hållet.

Tillfällig avvänjning : Tillfällig avvänjning är när amning stoppas under en kort period och startas om. En mamma kan tillfälligt avvänja sitt barn om hon har hälsoproblem eller behöver operation.

Baby-Led-avvänjning: Ibland slutar en baby amning på egen hand. Men unga spädbarn spenderar sällan sig själva. Sann självavvänjning är vanligtvis gradvis och händer efter att ett barn är ett år gammalt.

Hur man spenderar från bröstet till en flaska eller en kopp

När du är redo att avvika ditt barn, är det bäst om du kan göra det på ett gradvis sätt. Du kan börja med att ge din bebis en flaska om dagen i stället för en amning. När dagarna går, kan du sakta introducera fler flaskor och amma mindre ofta. Det är lättare att byta dagtidsmatningar först och sedan ändra naptime och tidigt på morgonen. Amning i sängtid är vanligtvis det svåraste för att ett spädbarn ska ge upp, så det är vanligtvis den sista som ska elimineras.

Ett spädbarn kan dricka från en kopp på ungefär sex månader. Om din baby är över sex månader kan du bestämma dig för att spika direkt till en kopp och hoppa över flaskorna helt. Du kan spena till en kopp på samma sätt som du skulle spena till en flaska.

Avvänjning och din barns ålder

Om du bestämmer dig för att spinna ditt barn från bröstet före sin första födelsedag, måste du ge din baby pumpad bröstmjölk eller spädbarnsformel. Ditt barns läkare hjälper dig att bestämma vilken formel som är det bästa valet för din bebis. Efter ett år kan ditt barn smälta hela mjölken. Återigen prata med din barns läkare när du väljer en åldersanpassad källa till alternativ näring.

När ska du presentera fasta matar till din bröstfödda baby

När ditt barn är mellan fyra och sex månader, kommer din läkare att råda dig att börja introducera honom till fasta livsmedel. Införandet av fast mat i barnets diet kan naturligtvis hjälpa till med avvänjningsprocessen.

Järnförstärkt spädbarnsädling introduceras typiskt först. Risflingor är det vanligaste valet eftersom det är lätt att smälta och minst sannolikt orsakar en allergisk reaktion. Om din baby tolererar spannmål väl, kan du börja ge henne ansträngda frukter och grönsaker. Lägg till nya matar åt gången, vänta några dagar mellan varje ny mat och håll ett öga på matallergier varje gång du börjar något nytt.

Med 7 till 9 månader kan ditt barn börja prova nya texturer, kött, mashed mat och fingermat. Du bör dock undvika nötter, druvor och små matvaror som får barnet att kväva. Och du vill inte ge din spädbarn honung eller helmjölk tills efter hennes första födelsedag.

När kan du ge ditt barn ägg, fisk och jordnötsprodukter?

American Academy of Pediatrics har inte hittat några bevis på att avskaffande av införandet av fisk, ägg eller jordnötsprodukter kommer att förhindra allergier. Så, om du inte har en familjhistoria av allergier mot dessa livsmedel, kan du börja lägga dem när din baby tolererar fast mat efter sex års ålder.

Ordningen om introduktion av fasta livsmedel

 • Järnförstärkt spädbarn
 • Strained Frukt och Grönsaker
 • Kött och fruktjuicer
 • Finger Foods
 • Texturerad mat / matlagning

Hur man gör avvänjning lättare

Om du undrar hur man spenderar ditt barn från bröstet, här är några tips:

 • Var tålamod och ta ett stegvis tillvägagångssätt om möjligt.
 • Låt din partner eller annan vårdgivare ge din bebis en flaska. Barnet kan vara mer benägna att ta en flaska från någon annan än dig.
 • Vissa barn kommer att bli mer distraherade och redo att avvika vid ungefär sex till nio månader. Tillsatsen av fasta livsmedel vid denna tidpunkt är också till hjälp.
 • Introducera ett komfortobjekt till din bebis. En filt eller fylld leksak kan vara lugnande under denna övergångstid.
 • Att ersätta den speciella tid som du delar tillsammans när du ammar, spenderar tid på att gunga, krama och leka med din bebis.
 • Tänk på att som barn blir äldre avvänjning kan bli svårare. En småbarn kan vara mycket mer ovillig att ge upp amning.

Några tillvägagångssätt för avvänjning släpper en amningstid varannan fem dagar, förkortar längden på varje amningstakt eller ökar tiden mellan amningstiderna. Ofta är eftermiddagsmatningar idealiska för att bli av med första barn, är de ofta aktiva under den här tiden och kanske inte märker den släppta matningen.

Avvänjning och din barns tillväxt och utveckling

Avvänjning är en viktig milstolpe i din bebis utveckling. Spädbarn kommer naturligtvis att nå för flaskan eller skeden och försöka utforska mat med händer och mun. Du bör uppmuntra ditt barn att hålla skeden eller försöka hämta fingermat. Det kan vara en rörig upplevelse, men genom att stödja denna naturliga inlärningsprocess hjälper du din bebismästare tidigt bra motoriska färdigheter.

3 skäl att lägga av avvänjning

Det finns några situationer när du, om möjligt, borde vänta med att avvika ditt barn.

 1. Om du har en familjehistoria av matallergier, prata med din barnläkare.
 2. Om det är en mycket stressig tid för din familj, som när du går tillbaka till jobbet, eller om du flyttar, bör du avställa avvänjning.
 3. Om ditt barn är sjuk är det bättre att vänta tills han eller hon känner sig bättre.

Vad händer om du vill fortsätta att amma?

Införandet av fasta livsmedel är början på avvänjning, men bara för att det är dags att lägga till andra typer av mat till ditt barns kost betyder inte att amning måste sluta. Amning tillsammans med tillsats av andra livsmedel rekommenderas i minst ett år. Därefter, så länge som din baby får tillräckligt med näring från en mängd olika livsmedel, kan du amma så länge du och ditt barn vill fortsätta.

Slutet av amning

Avvänjning är en stor förändring, och det kan vara en stor källa till ångest för din bebis, och för dig också. Du kan känna en känsla av lättnad när amning slutat, men du kan bli förvånad över att finna att avvänjning kan vara väldigt känslomässigt, ledsen eller till och med deprimerande. Mängden känslor som följer med slutet av amningen är normalt. Och, känner dig inte generad om du behöver något stöd. Om du inte har någon att prata med om dina känslor, ring din doktors kontor eller besök din lokala amningsgrupp.

Populära Inlägg

Läs Mer