En guide till Fontanellerna

Anonim

Babies är födda med mjuka fläckar på huvudet. Dessa mjuka, öppna områden i kraniet kallas fontaneller. Om du inte har mycket erfarenhet av nyfödda kan mjuka fläckar göra dig nervös, men de är lätta att ta hand om och stannar i allmänhet på egen hand.

Vad de är

En fontanelle är en öppning i en barns skalle där skallebenen ännu inte har vuxit och förenats. Fontanellerna har två huvuduppgifter.

 1. Födsel: Fontaneller gör att benens skall kan röra sig så att barnets huvud kan förändras under leveransen. Födelsekanalen är smal, och benens rörelse hjälper barnets huvud att komma igenom.
 2. Tillväxt: En nyfödd huvud är liten, men det växer snabbt under de två första åren av livet. Mellanrummen mellan skallenbenen lämnar plats för snabb expansion av hjärnan och huvudet.

typer

De flesta känner till mjukplatsen på toppen av ett barns huvud, men det finns mer än bara den där. En nyfödd har faktiskt sex av dem:

 • Anterior Fontanelle: Det finns en främre fontanel på toppen av huvudet. Det är fontanellen som de flesta människor känner till som "mjuka fläckar". Det är den största av fontanellerna. Vid födseln är den främre fontanellens medelstorlek cirka en tum i diameter (2, 1 centimeter), men den kan vara större eller mindre.
 • Posterior Fontanelle: Det finns en posterior fontanelle på baksidan av barnets skalle. Denna lilla öppning är i form av en triangel och mäter vanligen mindre än 1 cm vid födseln.
 • Sphenoid Fontanelles: Det finns två av dessa, en på vardera sidan av huvudet. De är placerade mot framsidan av skallen nära templen.
 • Mastoid Fontanelles: Det finns också två mastoid fontaneller. Det finns en på vardera sidan av huvudet. De ligger bakom skallen bakom öronen.

När de stänger

Skallebenen försvinner inte helt under barndomen eftersom hjärnan och kroppen fortfarande behöver utrymme att växa. Men när benen växer till den punkt som de fyller i det öppna utrymmet och läkarna inte längre kan känna dem, anses fontanellerna vara stängda. Fontaneller är inte alla nära samtidigt. Processen kan ta två år eller längre. De sex fontanellerna stänger i denna ordning:

 • Posterior: Mellan sex veckor och tre månader
 • Sphenoid: Efter sex månader
 • Mastoid: Mellan sex och 18 månader
 • Anterior: Börjar stänga på sex månader och kan inte längre känna sig mellan 18 månader och två år.

Listan ovan är en rad genomsnittliga stängningstider. En fontanelle kan stängas tidigare eller senare och är fortfarande normalt.

Omsorgstips

Att ta hand om ditt barns fontaneller innebär att lära sig vad man ska titta på och förstå vad som är normalt. Här är några av de saker du borde veta.

 • Din babys fontanelle ska se platt mot huvudet. Det ska inte se ut som det är svullet och buler eller sjunker ner i ditt barns skalle.
 • När du försiktigt driver fingrarna över toppen av ditt barns huvud, ska mjukpunkten känna sig mjuk och platt med en liten nedåtgående kurva.
 • När ditt barn gråter, kräkas eller lägger sig, kan fontanellen se upp eller tycka om att det är utbuktande. Så länge det går tillbaka till det normala när barnet är upprätt och lugnt, är det OK och inte en verkligt bulande fontanelle.
 • Ibland kan fontanellen se ut som det är pulserande. Det är barnets puls synligt i fontanellen och rör sig med hjärtslag. Du kan se det lättare om barnet inte har mycket hår eller håret är mycket lätt. Det kan tyckas konstigt eller läskigt, men det är normalt.

Du kan vara försiktig, men du behöver inte vara rädd för att röra eller ta hand om ditt barns huvud. Det kan finnas ett utrymme mellan benen, men ett tufft membran över öppningen skyddar mjukvävnaden och hjärnan. Så du kan:

 • Rör på ditt barns huvud
 • Tvätta huvudet och hårbotten
 • Använd en borste eller kam på håret
 • Sätt på ett sött huvudband
 • Låt dina andra barn hålla och röra barnet (med tillsyn)

oro

Fontanellerna kan ge dig ledtrådar om ditt barns hälsa. Här är vad vissa förändringar i mjukpunkten kan betyda:

Nedsänkt

Det är normalt att fontanellen har en liten inåtgående kurva. Men om det sjunker ner i ditt barns huvud, kan det vara ett tecken på uttorkning. Dehydrering hos nyfödda och unga spädbarn är farlig. Det händer när en baby inte får tillräckligt med vätskor, eller barnet förlorar mer vätska än hon tar in. Ditt barn kan bli uttorkat om han

 • Ammarer inte eller flaskor mår bra
 • Går sjuk med diarré, kräkningar eller feber
 • Tillbringar för mycket tid i en het miljö och överhettar

Andra tecken på uttorkning inkluderar inte tillräckligt med urin, stor sömnighet, irritabilitet, muntorrhet och gråt utan tårar. Om ditt barn visar tecken på uttorkning, kontakta läkare på rätt sätt.

Tecken, orsaker, behandling och förebyggande av dehydrering av spädbarn

utbuktande

Som nämnts ovan, om en bebis har en något uppstigd fontanel när hon gråter betyder det inte nödvändigtvis att någonting är fel. Om barnets fontanelle fortsätter att bulta när barnet slutar gråta, eller det känns svullet och svårt när barnet vilar, kan det vara ett tecken på ett hälsoproblem. En bulging fontanelle kan innebära att det finns en uppbyggnad av vätska eller svullnad i hjärnan. Det här är farliga förhållanden som kräver omedelbar medicinsk behandling.

Väldigt stor

En mjuk fläck som är onormalt stor eller inte stänger inom den förväntade tidsramen kan vara ett tecken på vissa medicinska tillstånd som hypotyroidism, Downs syndrom eller rickets. Din läkare kommer att undersöka ditt barns hälsa och fontaneller vid födseln och fortsätta att övervaka ditt barn när han växer. Om det finns ett problem kommer läkaren att låta dig veta. Självklart, om du är orolig för storleken eller nedläggningen av ditt barns fontanelle, bör du känna dig bekväm att diskutera med doktorn.

Stängs för kort tid

Det är sällsynt att fontanellerna stängs för tidigt. Men om skallenbenen förenas och stängs för tidigt kan det orsaka några problem för barnet. Den tidiga smältningen av skallenbenen är ett tillstånd som kallas craniosynostos. Craniosynostos kan påverka hjärnans tillväxt och formen på barnets huvud. Det kan också orsaka tryck att bygga upp i barnets skalle. Om det är mildt, behöver det inte behövas behandling, men mer allvarliga tillstånd kräver vanligtvis operation. Ibland kan de mjuka fläckarna inte känns lätt och verkar stängda, men de är fortfarande öppna. Läkaren kommer att övervaka ditt barn genom att kontrollera fontanellerna och mäta ditt barns huvud vid varje välmående barns möte.

Huvudform

Fontanellerna spelar en roll i form av ett barns huvud. Eftersom det finns utrymme för benen att röra sig, kan eventuellt tryck på skallen påverka dess form. Två vanliga huvudproblem är:

Gjuten huvud

Fontaneller gör att benens ben kan flytta under födseln. Hur länge barnets huvud stannar kvar i födelsekanalen och hur mycket tryck det finns på skallen kan avgöra vad barnets huvud ser ut efter leveransen. Ibland uppträder huvudet konformigt eller till och med punktigt. Det är inget att oroa sig för, dock. Inom några dagar ska barnets huvud bli en mer rundad form som du förväntade dig.

Platt huvud

Innan fontanellerna stänger och benens skall läggs ihop, kan formen på barnets huvud förändras. Ett problem som uppkommer är utplåningen av ryggen eller sidan av huvudet som kallas plagiocephaly. Det är från barn som ligger i samma position på ryggen eller på deras sida. Kampanjen "bakom sömn" är viktig, och det verkar för att sänka risken för plötsligt barnsdödssyndrom (SIDS). Men det kan öka chanserna för plagiocefali.

Om din baby sover på ryggen på natten i spjälsängen, sitter sedan på ryggen i en bärare och en bilstol under dagen, kommer baksidan av huvudet att platta ut från trycket att lägga på den hela tiden.

För att förhindra tryck på en plats ändrar du barnets position under dagen. Placera ditt barn på ryggen för att sova, men ge sedan tillbaka på huvudet en paus när hon är vaken. Du kan bära henne i dina armar eller en spädbarnssäng, låt henne spendera lite tid på magen och ge henne saker att se på som kommer att vända huvudet från sida till sida när hon är på ryggen.

Vad man ska veta om Positiv Plagiocefali

Ett ord från Verywell

Läkaren kommer att kontrollera din barns fontaneller vid födseln. Övervakningen fortsätter när en läkare, barnmorska eller sjuksköterska undersöker ditt barn, och du kan kontrollera din babys mjukplats hemma. Medan det inte finns något speciellt du behöver göra för att ta hand om fontaneller, är det bra att veta lite om dem.

Att förstå varför de är där och vad de ska se ut kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker när du bryr dig om ditt barn och till och med hjälpa dig att hålla barnets huvud från att bli platt på ett ställe.

Din babys mjukpunkt kan tyckas läskigt först. Du kanske inte vill röra på toppen av ditt barns huvud, antingen för att du inte vill skada barnet eller inte gillar hur det känns. Men vid beröring av fontanellen skadar inte barnet och det kan ge dig viktig information om ditt barns hälsa. Naturligtvis, om du är orolig eller har några frågor om ditt barns fontaneller, kan du alltid prata med läkaren.

Populära Inlägg

Läs Mer