Guide till exklusiv pumpning av bröstmjölk

Anonim

Om du tror att bröstmjölk är det bästa matvalet för ditt barn, men du kan inte amma, eller vill du inte, vad kan du göra? Det är där exklusiv pumpning kommer in. Exklusiv pumpning är ett utmärkt sätt att ge barnet ditt bröstmjölk utan att lägga barnet i bröstet.

Vilken exklusiv pumpning är

Exklusiv pumpning kallas också EPing och amning. Det är processen att ta bort bröstmjölken från dina bröst i regelbundna tider under hela dagen. Du kan sedan ge den mjölken till din bebis antingen genom en flaska, rörmatning eller genom en annan alternativ matningsmetod.

Men exklusiv pumpning är inte nödvändigtvis en enkel sak att göra. Det kan vara tidskrävande och ansträngande. Dessutom kan det ofta vara utmanande att fortsätta pumpa uteslutande under en lång tid.

Ju längre du kan ge din baby med din bröstmjölk desto bättre blir det för ditt barn. Så här hittar du lite information och tips för att göra exklusiv pumpning lite enklare.

Skäl till exklusiv pumpning

Du kan bestämma att du ska pumpa uteslutande innan du har ditt barn, eller du kan amma ett tag sedan gå vidare till exklusiv pumpning när ditt barn växer. Det finns många anledningar som kvinnor väljer att pumpa uteslutande. Här är några av följande skäl:

 • Du har en för tidig baby på sjukhuset NICU som inte kan amma.
 • Din baby har svårt att låsa på ditt bröst.
 • Du måste genast återvända till jobbet eller skolan.
 • Du är orolig för din mjölkförsörjning och föredrar att se hur mycket ditt barn får.
 • Amning är extremt smärtsam, men du kan tolerera pumpning.
 • Du har multiplar: tvillingar, tripletter eller mer.
 • Du vill helt enkelt inte amma.

Hur många gånger en dag till pumpen

Antalet gånger per dag som du ska pumpa beror på ditt barns ålder. En nyfödd kommer ta en flaska bröstmjölk ungefär var 2-3 timmar dygnet runt. Så under de första veckorna bör du försöka att pumpa minst var 2-3: e timme, ca 8 till 12 gånger varje dag, för att stimulera kroppen att producera en hälsosam mjölkförsörjning.

När din baby blir äldre, tar han eller hon mer vid varje matning, men går längre mellan matningar. Så länge som din mjölkförsörjning är riklig, kan du också gå längre mellan pumpning sessioner.

Hur länge till pumpen vid varje session

Vid varje session ska du pumpa i minst 15 minuter på varje sida. Det kan ta några minuter för din mjölk att börja lata ner, så ge dig tillräckligt med tid. Du vill också försöka att tömma dina bröst helt, eftersom det här är en viktig del av att stimulera produktionen av mer bröstmjölk.

När du har tömt dina bröst och inte längre flyter mjölk i uppsamlingsbehållaren, fortsätt pumpa i en till fem minuter längre. Eftersom bröstmjölk görs baserat på utbud och efterfrågan kommer den extra stimulansen att berätta för din kropp att göra mer.

Du behöver dock inte gå längre än 20 minuter. Pumpning i 15 till 20 minuter oftare hela dagen kommer generellt att producera mer bröstmjölk än att pumpa mindre ofta under längre perioder.

Hur mycket bröstmjölk till pumpen för din baby

Pumpa så mycket du kan vid varje pumpning. Sedan sätta bröstmjölken i flaskor eller förvaringsbehållare i den mängd som ditt barn tar vid varje utfodring. När ditt barn är nyfött, kommer han att dricka mindre bröstmjölk än ett äldre barn vid varje matning, men han äter oftare än en äldre barnvilja. Här följer några riktlinjer för hur mycket bröstmjölk ska pumpa och sätta i flaskan för ditt barn:

 • Under de första dagarna efter barnets födelse kommer du bara att kunna pumpa och samla en liten mängd kolostrum. Colostrum är den första bröstmjölken. Det är koncentrerat och väldigt näringsrikt, så en liten mängd är allt ditt barn behöver.
 • Efter den första veckan ska du kunna pumpa två till tre ounces varannan tre timmar, eller ungefär en ounce en timme eller 24 ounce i en 24-timmarsperiod. Du skulle behöva dubbla det här beloppet om du har tvillingar, trippel det för tripletter etc.
 • Efter ungefär en månad behöver du ungefär tre till fyra ounces var tredje till fyra timmar, eller cirka 24 till 32 ounce per dag.
 • När din baby är sex månader gammal behöver han eller hon ungefär sex till åtta ounces var fjärde till sex timmar, så ungefär 36 till 48 ounces per dag.

Det är lättare att överfatta din baby när du fyller flaska i stället för amning. Så var noga med att du ger ditt barn vad han behöver varje dag och i varje flaska. Det finns en enkel 3-stegs formel som du kan använda för att beräkna hur mycket bröstmjölk som ska sättas i en flaska.

Hur man behåller och ökar din mjölkförsörjning

Det kan vara svårt att upprätthålla en hälsosam mjölkförsörjning när du exklusivt pumpar. Det kräver en hel del engagemang eftersom du måste pumpa regelbundet och om möjligt under natten. Här är några tips för att behålla och öka din leverans.

 • Investera i bröstpumpen : Mammar som pumpar uteslutande spenderar mycket tid på en bröstpump. Så tänk på att köpa eller hyra en högkvalitativ pump som är konstruerad för långsiktig daglig användning. En dubbelpump hjälper dig bra och sparar tid och energi eftersom det kan samla mjölk från båda brösten samtidigt. Oavsett vilken pump du väljer, se till att det är bekvämt och pumpsköldarna passar dig bra för att förhindra smärta och skador på din bröstvävnad. Om du maximerar din tid och komfort, är du mer sannolikt att pumpa regelbundet för att upprätthålla en hälsosam mjölkförsörjning.
 • Pump ofta: Frekvent pumpning stimulerar produktionen av bröstmjölk. Medan ditt barn är nyfödd, försök pumpa varannan tre till tre timmar. När ditt barn växer kan du vanligtvis pumpa mindre ofta. Men om du kämpar med låg mjölkförsörjning kan pumpning oftare öka mjölkproduktionen.
 • Prova några galaktagoger: En galaktagoga är något som hjälper en ammande mamma att göra mer bröstmjölk. Det finns gott om ammande superfoods, örter och te som du kan lägga till din dagliga kost för att stödja och främja amning.

Exklusiv pumpning och familjeplanering

När det gäller förebyggande av graviditet är exklusiv pumpning inte detsamma som exklusiv amning. Lactation amenorrémetoden (LAM) av födelsekontroll kan fungera under de första sex månaderna av exklusiv amning, men det anses inte vara effektivt med pumpning. Om du inte vill bli gravid igen omedelbart ska du och din partner använda en annan form av preventivmedel. Var noga med att låta din läkare veta att du bara pumpar. Eftersom vissa former av preventivmedel innehåller östrogen kan de orsaka minskad mjölkförsörjning.

Ett ord från Verywell

Exklusiv pumpning kan vara tidskrävande och krävande. Trötthet och stress kan få dig att tänka på ditt beslut att pumpa, och de är kända för att minska bröstmjölkleveransen. Så det är viktigt att ta hand om dig själv. Försök att äta bra, dricka mycket vätskor, få vila när du kan och koppla av med dina fötter när du pumpar. Också, var inte rädd för att be om hjälp från din partner, familj och vänner. Lite hjälp och stöd kan göra stor skillnad när det gäller hur länge du fortsätter att pumpa uteslutande.

Populära Inlägg

Läs Mer