Guide till amning för pappor

Anonim

Dads inser inte alltid hur viktigt deras roll är när det gäller amning och nyfödd vård. De kan till och med känna sig lite borta eftersom mamma är den enda som kan amma barnet. Men pappor har en djupgående effekt på amning och välbefinnandet hos både deras partner och deras barn.

Den kärleksfulla supporten hos en partner är en av de viktigaste faktorerna i kvinnans beslut att amma. Forskning visar att när en mamma har stöd och uppmuntran till sin partner, är hon mer sannolikt att bli framgångsrik vid amning och amning under längre tid. Att ha stöd gör det lättare att hålla ut det även när hon är utmattad. Plus, stöd är ovärderligt för att komma igenom svåra eller smärtsamma amningsproblem om de skulle uppstå.

Ju längre din baby ammar, desto större blir hälsofördelarna för honom och för din fru. Så, genom att bli partner i amning investerar du i familjens långsiktiga hälsa. Så här kan du uppmuntra amning och vård av din partner och barn.

Hur man deltar i amning

Som partner kan du tro att det inte finns mycket du kan göra för att delta i amning. Men det finns så många sätt att du kan gå med och låna ut en hand. Här är några av de saker du kan göra för att vara en del av upplevelsen:

 • Förbered dig : Förbered dig på amning genom att läsa om det och lära dig allt du kan. Ta reda på hur amning gagnar din bebis, din fru och din familj. Registrera dig för en amningsklass med din partner, köp några böcker eller låna dem från ditt lokala bibliotek, gå online för att ta reda på all information du kan, och gå till doktorn med din partner. Ju mer du vet om amning, desto mer kommer du att kunna hjälpa din partner.
 • Be Supportive: Gå med din fru i beslutet att amma. Berätta för henne att du tror på amning, och du vill hjälpa henne att göra vad som är bäst för ditt barn. Tänk på att amning är en lärande, speciellt för första gången mammor. På de dagar då amning är grov kan en mild uppmuntran från dig betyda allt för din partner. Att ha dig vid hennes sida kan ge henne det förtroende hon behöver för att amma upp till en bra start och fortsätta att amma även när det är tufft.
 • Finns: Om du kan, ta en semester från jobbet när ditt barn är född. Medan du är på sjukhuset kan du titta på sjuksköterskorna och ställa frågor. Då, när du kommer hem, hjälp din fru och spendera tid med henne när hon anpassar sig till att bli en ny mamma med nya ansvarsområden.
 • Var hjälpsam: Hjälp din fru med hushållsarbetet, matlagning och äldre barn. Hon kan vara trött och överväldigad av allt hon behöver göra. Plus, hon kommer fortfarande att läka från födseln, speciellt om hon hade en c-sektion. Uppmuntra henne att ta en tupplur för att komma ikapp på vila. Du kan också hålla doktorns telefonnummer, en amningskonsult och den lokala amningsgruppen tillgänglig om hon behöver hjälp eller hon möter några av de vanliga problemen med amning.
 • Var försiktig och omtänksam: Ta barnet till din fru när det är dags att amma. Ta tag i vårdkudden och hjälp de två i en bekväm position. Lägg ett glas vatten och ett mellanmål bredvid din partner och fråga om det finns något annat du kan göra. När hon känner sig bekväm och avslappnad, hjälper den sin mjölk att släppa ner sig. Om du stannar för att hålla ditt fruföretag, kan du ha en trevlig konversation med henne medan du hjälper till att hålla barnet vaken för utfodring.
 • Var en kärleksfull partner: Berätta för din fru att du älskar henne. Ge henne gott om kärlek och uppmärksamhet. Och var tålmodig om hon inte verkar intresserad av att vara intim ett tag. Ge henne den tid hon behöver för att läka och bli van vid hennes nya ansvar.

Hur man binder med din bröstfödda baby

Ibland dads oroar att de kommer att känna sig borta om deras partner bestämmer sig för att amma. Men att ta hand om en baby innebär mycket mer än att bara mata. Det finns många andra sätt att ta hand om och binda med ditt barn. Genom att spendera tid med din nya bebis kan du njuta av att lära känna henne medan du ger din fru en chans att vila. Och ju mer tid du ägnar dig åt ditt barn, desto mer självförtroende kommer du att bli i din föräldraskap. Här är några sätt som pappor kan knyta med en ammande bebis.

 • Håll: Välj ditt barn och tala med henne medan hon är vaken och vaken. Vid sänggåendet eller naptimen kan du rocka henne försiktigt tills hon går av och lägger sig. När hon sover, kan du bara sitta och hålla henne i dina armar.
 • Hudkontakt: Direkt kontakt mellan hud och hud (känguruvård) främjar en djup anslutning. När du placerar ditt nyfödda på ditt nakna bröst och smuglar ihop medan din hud rör, stimulerar den frisättningen av hormonet oxytocin. Oxytocin är ansvarig för kärlek och bindning. Det bidrar till att skapa en nära relation mellan dig och ditt barn.
 • Tillhandahålla daglig spädbarnsomsorg: Före, under och efter amning kommer det att finnas gott om blöjor att byta. Mellan byte av bröst eller efter matning kan du försöka få en burp ur barnet. Du kan också vara ansvarig för badtiden vilket kan vara roligt och lugnande för båda.
 • Att ha lite kul: Det är bra för dig och ditt barn att spendera tid tillsammans. När ditt barn är nyfödd eller spädbarn, kan du komma på golvet för lite magetid, skaka en rattle, prova käke, sjunga en sång eller göra några roliga ansikten och ljud. När din baby växer blir lektiden ännu mer spännande.
 • Komma ut ur huset: Sätt din baby i en slinga, barnvagn eller barnvagn och gå ut på en promenad. Frisk luft och rörelse lugnar, särskilt om barnet är noga.

Det här är bara några av de sätt du kan bli involverade i vård av din bebis. När din baby växer kommer det att bli så mycket mer du kommer att kunna göra.

Mata din bröstfödda bebis

Vid något tillfälle kan du mata ditt barn också. Beroende på din familjesituation kan det vara några veckor efter att ditt barn är födt eller efter fyra till sex månaders exklusiv amning. Rekommendationen är att vänta ungefär fyra till sex veckor tills bröstmjölkleveransen är väl etablerad och barnet ammar bra. Men det är upp till dig och din partner att bestämma vad som fungerar bäst för din familj:

 • Din fru kan bestämma att hon inte vill amma uteslutande, så hon kan pumpa bröstmjölk för att ge barnet i en flaska eller använda barnmassan för vissa matningar.
 • Efter några veckor kanske din partner måste återvända till jobbet eller spendera tid bort från barnet ibland. Du kan börja flöda matning vid den tiden.
 • Om du och din fru bestämmer att hon ska amma uteslutande under de första fyra till sex månaderna får du introducera sin första fasta mat när han är redo.

Det kan tyckas som om du lämnas ur matningen i början, men det är bara en kort tid och tiden går fort. Innan du vet det, kommer ditt barn att äta alla möjliga saker som du kan hjälpa till att förbereda och tjäna.

Hur amning är till nytta för dig

Du kanske redan vet om de många sätt som barn och ens mammor dra nytta av amning. Men visste du att det finns några sätt att amma kan vara till nytta för dig också? Här är fördelarna med amning för pappor som du kanske inte har tänkt på:

 • Amning sparar pengar. Om din partner väljer att amma, behöver du inte spendera tusentals dollar på spädbarnsformulär, flaskor, bröstvårtor och flaskor.
 • Att gå ut kräver mindre ansträngning. Det finns mindre att packa och bära när du lämnar huset med din familj. Bröstfödda barn behöver inte så många utfodringsmedel som flaskfödda barn. Dessutom behöver du inte oroa dig för att hitta någonstans för att värma en flaska medan du är hemifrån. Bröstmjölk är alltid tillgänglig och vid perfekt temperatur.
 • Nattmatningar är en bris. Du behöver inte förbereda flaskor på mitten av natten, och det kommer inte att vara några av de sena nattutflykterna till affären eftersom du är ute av spädbarnsformeln. Du kanske inte ens måste gå upp på allt.
 • Blöjförändringar är inte så dåliga. Eftersom tarmrörelserna hos en ammande bebis vanligen inte är så stötande som hos en matfödd spädbarn, kanske du inte ens tänker byta de röriga.
 • Exklusiv amning kan vara en naturlig form av preventivmedel. Om din partner ammar dygnet runt, kompletterar inte med spädbarnsformeln, och hennes period har ännu inte återkommit, chanserna för en annan graviditet under de första sex månaderna efter förlossningen är mycket låga.
 • Amning är ett hälsosamt val för din familj. Du kan må bra att veta att ditt barn får olika hälso- och utvecklingsfördelar från amning. Amning till ditt barn är också viktigt för amning. Dessa hälsoeffekter varar även efter amning har slutat. Så, i slutändan kommer du att ha en friskare familj och lägre totala kostnader för sjukvård genom åren.

När amning inte fungerar

Det finns en skillnad mellan uppmuntran och driva någon att göra något de inte verkligen vill göra. Ibland känns inte amning rätt, eller det fungerar inte bara. När din partner har svårt och tänker ge upp, är det bra att uppmuntra henne att ge det ett nytt skott eller ta en paus och försök igen senare. Hon kanske bara är utmattad och behöver vila, eller hon kan ha ont och behöver hjälp med barnets lås eller position.

Det kan dock vara att hon inte känner hur hon tyckte att hon skulle om amning. Hon kan ha gått med för att behaga dig och andra, och hon kan känna sig obekväma och vill inte fortsätta. Att vara stödjande innebär att du kommer att försöka förstå och vara där för henne vad hon än väljer.

Ett ord från Verywell

Amning är bra för din baby och din partner, och din roll i amning är mycket viktigare än du kanske tror. Kom ihåg att omsorgen för ditt barn innebär så mycket mer än att bara mata. Genom att aktivt delta i amning och ditt barns dagliga vård visar du stöd till din fru och uppmuntrar henne att lyckas vid amning och amma längre. Du kommer också att spendera mer tid med din baby, bygga ditt eget speciella förhållande med henne och få mer förtroende för din roll som förälder.

Att vara involverad, arbeta som ett team och hålla kommunikationslinjerna öppna hjälper inte bara dig och din fru njuta av upplevelsen av att välkomna ett nytt barn i ditt liv, men det kommer också att hjälpa dig att växa närmare som ett par och en familj.

Populära Inlägg

Läs Mer