Att bli gravid med, bär och leverera tvillingar eller multiplar

Anonim

Människor är mycket fascinerad av tvillingar och andra multiplar. Det verkar mystiskt hur en graviditet kan leda till mer än en bebis.

Flera graviditeter är på väg under de senaste åren med fler och fler tvillingar och andra typer av multiplar som är födda. Majoriteten av orsaken till denna ökning är ökad användning av fertilitetsdroger.

Hur tvillingar uppfattas

Det finns ett par sätt att multiplar är tänkt:

  • Flera ägg släpps eller det finns mer än en ägglossning. Båda (eller fler) ägg är befruktade och det här är hur fraternal tvillingar görs. Detta kan hända med eller utan fertilitetsdroger.
  • Ett ägg släpps men splittras i två. Så här görs samma tvillingar. Detta kan hända med eller utan fertilitetsdroger.
  • I fall av IVF kan det finnas mer än ett befruktat ägg som sätts tillbaka i livmodern. Skälen är att inte alla dessa kommer att implantera, men ibland gör de det.

När du har tänkt dig har du många möjligheter för placenta, implantationsställen, antalet amniotiska sacs för monozygotiska (identiska tvillingar). Till exempel kan du ha två barn, två placentas och två säckar. Du kan ha två barn en placenta, två säckar. Det är viktigt att veta exakt vad du har att göra med, särskilt när det gäller fostervåriga sacs.

Hur flera är bekräftade

Många lär sig om sina multiplar vid en tidig ultraljud. Även om vissa kritiker säger att innan tolv veckors graviditet finns det fortfarande en hög risk att försvinnande tvilling syndrom (VTS), där en bebis slutar växa och antingen absorberas tillbaka i moderns kropp eller är stillfödd när den andra tvillingen är född.

Vissa människor finner en snabb tillväxthastighet i livmodern vilket leder till att vissa misstänker tvillingar. Jag kommer att säga, för er alla andra timers där ute, att dina bockies kommer att växa snabbare än med din första graviditet, så gör inte automatiskt tvillingar.

Ibland hörs flera hjärtslag, vilket leder din utövare att tro att det finns mer än en bunt av glädje i livmodern.

Vissa kvinnor får reda på när de har onormalt höga nivåer på AFP-testet att multiplar är på väg eftersom flera barn skulle öka halterna av dessa hormoner. Det är också ibland möjligt att upptäcka multiplar med seriella hCG-nivåer i tidig graviditet. Ju fler spädbarn, desto snabbare blir hCG-höjningen som nästan dubbelt var 48: e timme med en singleton.

En liten andel av alla dubbla graviditeter är oupptäckt till födseln. Det är möjligt att ha en ultraljud och inte se den andra babyen, men sällsynt.

Hitta en utövare som är erfaren med flera födslar

Att vara gravid med multiplar är inte nödvändigtvis en högrisk situation, förutom när man arbetar med högre ordermultipel eller specifika problem. Vissa föräldrar kallar att det är "stort behov". Detta är ett positivt skifte bort från den tekniska sidan.

Hitta en utövare som har erfarenhet av multipelfödsel, men en som inte kommer att panikera i varje hörn. Ju mer erfarenhet en utövare har desto mindre är det att de känner sig panikade över allt i din graviditet.

Prenatal Care Visits i en graviditet med tvillingar eller multiplar

Du kommer förmodligen att se din utövare oftare i slutet av graviditeten. Du kan ha mer test än de flesta kvinnor under graviditeten, men inte alltid. Några av dessa kan inkludera icke-stresstestning, mer ultraljud etc.

Ultraljud kan göras varje månad under andra hälften av graviditeten. Det här är att kontrollera att barnen växer bra och växer på samma sätt som varandra. Detta kan också skärpa för potentiella komplikationer, inklusive tvilling-tvillingtransfusionssyndrom (TTTS).

Tips för mat och viktökning i flera graviditeter

I allmänhet behöver du öka mängden protein som du äter. Protein är byggstenen i varje cell i din kropp och dina barns kroppar. Det hjälper dig att bygga en bra moderkaka och en stark fostervår. En hälsosam kost hjälper också till att bekämpa infektion.

Det rekommenderas också att du får lite mer vikt under graviditeten. Hur mycket du får beror på din graviditet före graviditeten. De nuvarande riktlinjerna föreslår att man får:

  • Friska, normalviktiga mödrar: 37-54 pund
  • Överviktiga mödrar: 31-50 pounds
  • Obese mödrar: 25-42 pounds

Ännu viktigare, du måste gå upp i vikt tidigare i graviditeten än singleton graviditet motsvarigheter. Detta beror på att ju tidigare du sannolikt kommer att få din bebis, ju mer vikt de har fått desto bättre är de i NICU. En rekommendation är att du får minst tjugo pund vid den tjugonde veckan av graviditeten.

Komplikationer med tvillingar och multiplar

Det kan finnas en högre risk för komplikationer. Du kommer att övervakas för de vanligaste komplikationerna av graviditet som högt blodtryck och fetaltillväxt.

Tvillingar och andra multiplar kan dock ha högre incidenter av saker som intrauterin tillväxtrestriktion (IUGR), tvilling till tvillingtransfusion (TTTS), preeklampsi, gestationsdiabetes, prematur arbetskraft och leverans, medfödda missbildningar. och andra. Kom ihåg att hålla dina möten, kolla din kost och gör dina fosterskickräkningar.

Birthing Multiples

År efter blev cesarean populär för flera födslar. Nu rekommenderar American College of Obstetrics och Gynecologists (ACOG) att en vaginal leverans försökas så länge som den första babyen, Twin A, är huvudet ner (vertex). Vi har funnit att vaginal födsel är vanligtvis mycket säkert för multiplar, som ofta behöver stimulans och ökning av hormonnivåer i samband med arbetskraft.

Huruvida du kommer att få en vaginal födelse kommer att bero på många faktorer, inklusive barnens ställning och hur barnen tolererar arbetskraft.

Om dina barn är i en position där ingen kan röra sig, sägs de vara låsta. Dessa barn måste födas via kejsarsnitt.

Breech-barn beror verkligen på barnets storlek och skickligheten hos utövaren. Vanligtvis, om baby A (den första bebisen i bäckenet) är huvudet ner, kommer en vaginal födelse att försökas. Om Baby B är breech eller tvärgående kan en intern eller extern version försökas hjälpa till att underlätta födelsen eller att barnet får tillåtas bli född breech.

Monoamniotiska tvillingar, där båda barnen är i en säck, kommer också att födas via kejsarsnitt, på grund av den ökade risken för sladdförstängning.

Oavsett hur dina tvillingar var tänkt, eller hur de föddes, är babyar förtjusande. Föräldraparametrar har sina speciella utmaningar, men det ger också speciella fördelar.

Populära Inlägg

Läs Mer