Frekvent urinering vid graviditet

Anonim

Frekvent urinering ingår i graviditetsupplevelsen. Det kan vara spännande när du först märker det och inser att du förväntar dig. Sedan, under de senaste månaderna, kan det vara lite irriterande eftersom det medför frekventa resor till badrummet och stör din sömn.

Här är vad du behöver veta om frekvent urinering under graviditeten, varför det händer, hur man hanterar det och när det kan vara ett tecken på ett problem.

Hur ofta är det ofta?

Frekvent urinering går mer än du brukar göra på en dag, så det är annorlunda för alla. Ett vanligt urinmönster kan var som helst från fyra till tio gånger om dagen, med i genomsnitt cirka sex.

Vissa kvinnor märker bara milda förändringar och använder badrummet i samma takt eller bara lite oftare än de gjorde tidigare. Andra kvinnor upplever mycket mer märkbara förändringar, eftersom de löper kontinuerligt till badrummet hela dagen och natten.

Om du är orolig att du inte kissar tillräckligt eller tror att du kan gå för ofta, kan du ringa din läkare för att diskutera det eller ta upp det vid nästa prenatala möte.

Ändringar av Trimester

Hyppig urinering är mycket vanlig vid tidig graviditet. Det underlättar ibland under mid-pregnancy att bara återvända igen senare. Så här bryter det sig typiskt av trimester.

Första Trimester

Du kanske måste gå till toaletten oftare så tidigt som två veckor efter befruktningen eller rätt runt tiden för din första missade period.

Tillsammans med ömma bröst och morgonjuka anses frekvent urinering vara ett tidigt tecken på graviditet och får dig att tänka på att ta ett graviditetstest.

Hormonförändringar under början av graviditeten leder till en ökning av blodflödet och vätskan i kroppen. Utöver detta sparkar dina njurar i högt utrustat och fungerar mycket bra för att slösa bort din kropp. Den första trimestern ser också livmodern börja växa och pressa mot blåsan.

När du har mer vätska tillsammans med effektivare njurar, betyder det mer urin. Dessutom kan livmodern som pressar på blåsan få det att känna att du måste tömma det oftare.

Om du inte märker en ökning av urinering under de första veckorna betyder det inte att det finns ett problem. Du behöver inte oroa dig. Frekvent urinering kommer sannolikt att komma ikapp med dig senare i graviditeten.

Second Trimester

När din graviditet fortsätter börjar din kropp anpassa sig till de nya förändringarna. Samtidigt stiger ditt livmoderhinna upp i bukhålan och tar lite av stressen från blåsan. Av dessa skäl tar andra trimestern ofta en välkommen paus till de frekventa badrumsturerna.

Tredje Trimester

Urinfrekvensen återvänder vanligtvis i tredje trimestern som livmodern och ditt växande barn sjunker ner i bäckenet och trycker på blåsan igen.

postpartum

Födelsen av ditt barn lindrar trycket från din urinblåsa tillsammans med den frekventa uppmaningen att kissa. Men din kropp behöver fortfarande tid att återhämta sig. Det tar vanligtvis åtta till tolv veckor för ditt urinväxel att återvända till det sätt det var före graviditeten.

När det är ett problem

Att gå på toalettet ofta under graviditeten är vanligt och normalt. Det är vanligtvis inte en anledning till oro. Dock kan frekvent urinering vara ett tecken på ett hälsoproblem. Under graviditeten kan frekvent urinering innebära följande.

Urinvägsinfektion

Urinfrekvensen är en av tecken på urinvägsinfektion (UTI) eller en urinblåsinfektion. Du kan ha bakterier i din urin utan några tecken eller symtom, men ett UTI kan ha andra symtom som smärta, brännande, en önskan att gå igen strax efter att du bara gick, blod i urinen eller feber.

Din läkare kommer att fråga dig om du har några urinproblem vid dina prenatala besök, men var noga med att ringa till kontoret om du tror att du kan få en infektion.

Urinvägsinfektioner (UTI) under graviditet

Gestationsdiabetes

Gestationsdiabetes är en form av diabetes som uppstår under graviditeten och går bort efter barnets födelse. Det utvecklas när det finns för mycket socker i blodet.

En ökning av urinering är ett av tecknen på graviditetsdiabetes. Andra symtom är törst och trötthet. Dessa symptom är också typiska för graviditet, så det kan vara svårt att säga skillnaden. Därför kommer din läkare att testa dig för graviditetsdiabetes under graviditeten.

Andra orsaker

Andra orsaker till frekvent urinering kan innefatta:

 • Dricker mycket vatten eller andra vätskor
 • Att ha för mycket koffein
 • Att få för mycket vikt, vilket kan sätta press på blåsan
 • Medicin som har biverkningar som tar bort vatten från kroppen
 • En hälsofråga eller skada som påverkar ditt urinvägar eller bäcken

Hanteringstips

Graviditet och frekventa badrumspauser går hand i hand. Det finns inget sätt att komma runt eller stoppa det. Men du kan komma igenom det. Här är några tips för att hantera frekvent urinering under graviditeten.

 1. Drick tillräckligt med vätskor: Du vill nog inte dricka mer om du redan är orolig för att du måste springa till badrummet, men du måste hydrera din kropp. Du förlorar extra vätska genom din urin, så du vill inte minska ditt vätskeintag för att försöka stoppa frekvent urinering. Du bör fortsätta att dricka minst åtta glas vatten eller andra friska vätskor varje dag.
 2. Dricksvätskor under dagen: Det kan vara frustrerande och ansträngande om du måste gå upp flera gånger under natten för att kissa. Så, för att minska natten urinering kan du försöka möta dina dagliga vätskeintagsmål genom att dricka mer vätska på morgonen och eftermiddagen. När sängen närmar sig kan du dricka mindre. Det är fortfarande viktigt att ta in minst 64 ounces eller cirka 2000 milliliter vätskor varje dag.
 3. Håll dig borta från koffein: Koffein är ett diuretikum. Det tar bort vatten från din kropp. Du är mer sannolikt att behöva använda badrummet efter att du har druckit koffeinhaltiga drycker. Så det kan hjälpa till om du begränsar eller hoppa över kaffe, te och läsk. Du kan välja koffeinfria drycker istället.

 1. Luta dig framåt när du kissar: Luta din kropp framåt när du använder badrummet. Luta framåt kan hjälpa dig att tömma blåsan mer fullständigt.
 2. Titta på din vikt: Försök hålla dig inom riktlinjerna för viktökning under graviditeten. Att få för mycket vikt ger extra tryck på blåsan.
 3. Undvik förstoppning: När avföring sitter i dina tarmar, tar det upp dyrbart utrymme i buken. Det lägger till mer på vad som redan skjuter på din blåsan. Det kan inte vara möjligt att undvika förstoppning helt och hållet, men du kan göra ditt bästa för att äta rätt, dricka tillräckligt med vätskor, göra lite motion och få tillräckligt med fiber.
 4. Känna tecken på ett UTI och hur man förhindrar det: Var uppmärksam på din kropp, eventuella förändringar i din urinfrekvens och symtom på ett UTI. För att undvika smitta bör du gå när du känner uppmaningen, försök att tömma blåsan helt när du går, håll din perinealare ren och torka alltid framifrån och bakåt.
 5. Vila när du kan: Väcka under natten för frekventa resor till badrummet kan störa sömn och leda till trötthet under dagen. Ta en tupplur om det är möjligt, eller åtminstone försöka sitta och vila med fötterna upp i några minuter under dagen.

Läckande urin

Den frekventa uppmaningen att kissa kan också leda till att en liten bit urin läcker ut när du nysar, hostar, skrattar eller flyttar på ett visst sätt. Denna typ av urininkontinens kallas stressinkontinens.

Om du är en första mamma, kan det hända mot slutet av graviditeten när livmodern är stor och pressar på urinblåsan. När det finns ytterligare tryck från en nys eller skratt kan inte blåsmusklerna hålla i urinen.

Om detta inte är din första baby, kan du börja läcka urin tidigare i graviditeten. Det kan till och med fortsätta när din baby är född.

Några tips för att hantera stressinkontinens är:

 1. Var säker på att det är urin: Om du inte är säker på om vätskan är urin, ska du ringa till din läkare. Ditt vatten (fostervätska) kan också läcka innan det bryts, särskilt när du kommer nära din förfallodag.
 2. Titta på vad du äter: Vissa livsmedel och drycker kan irritera blåsan, så du kan försöka hålla dig borta från koffein, kolsyrade, citrusfrukter och kryddiga livsmedel.
 3. Töm din blåsan ofta: En fullblåsare läcker mer, så försök hålla det tomt genom att gå på toaletten varannan timme eller så under dagen.
 4. Lär dig och träna Kegel övningar: Keglar stärker och tonar bäckenmusklerna. Studier visar att de kan hjälpa till under födseln och med inkontinens både under och efter graviditeten.
 5. Korsa benen: Före en hosta eller nysa kan du korsa benen eller klämma i bäckensmusklerna för att hålla urinen ur läckage.
 6. Använd en pantyliner eller en kudde: Du kan få oväntade läckor med en sanitetsbinda. Om du behöver lite mer skydd, kan du använda underkläder gjorda för läckage. Var noga med att byta dem ofta och behåll ditt perinealområde så rent och torrt som möjligt för att förhindra irritation och infektion.

Inte Peeing Ofta

Vissa kvinnor upplever inte en märkbar ökning av urinfrekvensen under graviditeten. Det kan vara helt normalt för dig. Men du kanske inte kommer på toaletten ofta nog eftersom:

 • Du tar inte in tillräckligt med vätskor: Om du inte dricker tillräckligt hela dagen kan du bli uttorkad. Det kan också leda till en infektion.
 • Du håller den i: Håll din urin i kan leda till urinretention och ett UTI.

Om du fortfarande tror att du inte kommer på toaletten ofta, trots att du dricker tillräckligt med vätskor och inte håller med, ska du prata med din läkare.

Ett ord från Verywell

Frekvent urinering är ett vanligt obehag av graviditeten. Tyvärr finns det inte mycket du kan göra för att förhindra det. Det kan vara irriterande och ansträngande, men tack och lov är det inte skadligt för dig eller din baby.

En bättre förståelse för varför det händer och hur man hanterar det kan hjälpa dig att komma igenom det och förhindra att det kommer i vägen för ditt dagliga liv och vila. Med viss kunskap och lite lycka kan du få tillbringa mindre tid i badrummet och mer tid att njuta av graviditeten och förbereda sig för ditt nya lilla bunt av glädje.

Kan graviditetssymtom komma och gå?

Populära Inlägg

Läs Mer