Fitness under puberteten

Anonim

Barnens kroppar (och hjärnor) förändras snabbt under puberteten, vilket snabbt kan leda till känslor av obekvämhet eller allvarligare kroppsproblem. Vad kan hjälpa till? Kondition. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa tweens och tonåringar känner sig mer kontrollerade över sina föränderliga kroppar. Övning kan också hjälpa barn i puberteten hantera stress och bibehålla sin vikt (även om deras hormoner tvingar dem att lägga till pounds). Även när de växer mer mogna och självständiga, behöver tonåringarna fortsätta att prata med dem om vikt och hälsa, så sluta inte nu.

Pojkar och pubertet

Under puberteten kan pojkar bli mer atletiska tack vare tillsatt muskel och höjd. Även överviktiga pojkar kan bli inspirerade att träna mer, men fetma pojkar kan undvika fysisk aktivitet på grund av skam om deras storlek.

Pojkarna i denna ålder kan känna ett tryck för att bli "stora" och muskulösa. Och det kan leda till farliga muskelbyggande beteenden. En studie av en stor grupp tonåringar, som publicerades i tidskriften Pediatrics, rapporterade att vissa muskelhöjande beteenden hos tonåringar kan komma att öka, särskilt bland grupper som idrottare och barn som är överviktiga. Forskarna studerade nästan 2800 ungdomar (både pojkar och flickor) från 20 olika gymnasier och gymnasier.

De hittade fem olika sätt att barnen denna ålder försöker bygga muskler. Två av beteenden är potentiellt friska: förändrade ätnings- och träningsvanor. Tre anses vara ohälsosamma: Överanvändning av protein och användning av steroider eller andra muskelbyggande ämnen. Nästan 12% av tonårspojkarna, varav många var idrottare, sa att de gjorde tre eller flera av dessa saker.

Författarna till denna studie tyder på att vårt samhälle fokuserar på leanness och muskulatur innebär att tonåringar engagerar sig i dessa beteenden för att öka tillfredsställelse med sina kroppar (inte nödvändigtvis för god hälsa). Så föräldrar och läkare behöver rådgöra tonåringar om vad som är friskt och vad som inte är när det gäller att bygga muskler och förlora fett.

Flickor och pubertet

Det är ingen överraskning att puberteten kan vara en provtid för tjejer. De som utvecklas tidigt kan skämmas för sina nya kurvor och status som sexuella varelser. De som utvecklas senare än sina kamrater känner sig kvar. Viktökning i samband med puberteten är normalt, men kan lämna tjejerna oroande, "Är jag fet?" Dålig kroppsbild kan sätta dem i riskzonen för ätstörningar (även pojkar).

Flickor i studien på muskelhöjande beteenden var mycket troliga att ändra sina ätnings- och träningsvanor under tonåren. Det kan givetvis vara en mycket bra sak, om det är rätt! Så fortsätt prata med din dotter om hälsosamma val.

Sportens roll

Inte alla tween eller tonåringar gillar sport, och det är okej. Lagsporter och tävling är verkligen inte för alla, och du vill inte lägga till extra tryck på din tonårs tallrik. Vad som är viktigt är fysisk aktivitet, i vilken form som helst fungerar bäst för ditt barn. Det förhindrar stress, förutom att främja god hälsa. Så hjälpa henne att hitta någon form av fysisk aktivitet hon tycker om. Kanske kan du även delta i en sport tillsammans, eller lära dig något nytt som ett lag!

Populära Inlägg

Läs Mer