Fosterpositioner för arbete och födelse

Anonim

Under de senaste veckorna av graviditeten kan det vara obehagligt att bestämma vilken ställning din baby befinner sig i. Att veta din bebis position under tidigt arbete kan hjälpa dig att hantera smärta och till och med påskynda processen.

Fetal Skull

För att förstå hur en baby manövrerar sig från bäckenet, är det bra att lära sig lite om fosterskallen. Benen hos en barns skalle är inte smälta. Istället finns det mellanrum mellan benen. Suturlinjer på skallen indikerar var dessa mjuka fläckar, kallad fontaneller, finns. Rummen tillåter att benen överlappar varandra när barnet rör sig genom bäckenet i sen graviditet och under arbetet.

Titta på var barnets huvud befinner sig i födelsekanalen hjälper till att bestämma positionen.

Framsidan av ett barns huvud kallas den främre delen och baksidan är den bakre delen.

Right Occiput Anterior (ROA) och Left Occiput Anterior (LOA)

Den vänstra occiput anterior (LOA) positionen är den vanligaste i arbetet. I detta läge är barnets huvud något i mitten i bäckenet med baksidan av huvudet mot moderns vänstra lår.

Den rätta occiput anterior (ROA) -presentationen är också vanlig i arbetet. I denna position är baksidan av barnet något i mitten av bäckenet med baksidan av huvudet mot moderns högra lår.

I allmänhet leder OA-positioner inte till problem eller ytterligare smärta under arbete eller födseln.

Right Occiput Transverse (ROT) och Left Occiput Transverse (LOT)

När man viker ut mot moders högra lår, sägs det att barnet är kvar i nacken (LOT). Denna position är halvvägs mellan ett bakre och främre läge. Om barnet tidigare befann sig i ett bakre läge (i båda riktningarna) indikerar LOT-positionen positiv rörelse mot ett främre läge.

När en bebis är i vänster axelns tvärläge under arbetet kan det leda till mer smärta och en långsammare progression.

Det finns flera arbetsplatser som en mamma kan försöka lindra smärta och uppmuntra barnet att fortsätta rotera mot ett främre läge, inklusive:

 • utfall
 • Pelvic kantar
 • Stående och svajande

När barnet är vänd utåt mot moderns vänstra lår, sägs barnet vara rätt occiput tvärgående (ROT). Liksom den tidigare presentationen är ROT halvvägs mellan ett bakre och främre läge. Om barnet tidigare befann sig i ett bakre läge är ROT ett tecken på att barnet gör ett positivt drag mot ett främre läge.

När en bebis är i ROT-positionen kan arbetet vara mer smärtsamt och långsamt framsteg. Flera positioner kan hjälpa till att lindra smärtan som en mamma upplever under arbetet samt uppmuntra barnet att fortsätta rotera till ett främre läge.

Lunging, bäcken, stående och svungande är alla positioner som mamman kan försöka öppna bäckenet. En doula, arbetssjuksköterska, barnmorska eller läkare kan ha andra förslag på positioner.

Right Occiput Posterior (ROP) och Left Occiput Posterior (LOP)

När du vänder framåt är barnet i bakre positionen bakifrån. Om barnet vänder framåt och något till vänster (ser mot moders högra lår) ligger den i vänster bakre position (LOP). Denna presentation kan leda till mer ryggsmärta (ibland kallad "back labor") och långsam progression av arbetskraft.

I höger nacke bakre position (ROP) är barnet vänd framåt och något till höger (ser mot moders vänstra lår). Denna presentation kan sakta ner arbetet och orsaka mer smärta.

För att förhindra eller minska smärta under arbetet och uppmuntra barnet att flytta till en bättre ställning för leverans kan mammor prova olika positioner, bland annat:

 • Händer och knän
 • utfall
 • Pelvic rocking

Mödrar kan prova andra komfortåtgärder, bland annat:

 • Mottryck
 • Massage
 • Risstrumpor (värmepaket)
 • Kallförpackningar
 • Badkar eller dusch (vatten)
 • Rörelse (svajande, dansande, sittande på en födelseboll)

Hur läkare bestämmer din bebis position

Leopolds manövrar är en serie praktiska undersökningar som din läkare eller barnmorska kommer att använda för att bestämma din bebis position. Under tredje trimestern kommer bedömningen att göras vid de flesta av dina prenatalbesök. Att veta barnets position innan arbetet börjar kan hjälpa dig att förbereda dig för arbete och leverans.

När arbetet börjar, kommer en sjuksköterska, läkare eller barnmorska kunna få en mer exakt känsla av din bebis position genom att utföra en vaginal examen.

När din livmoderhals är förhöjd, kommer utövaren att sätta in fingrarna i slidan och känna sig för suturlinjen i barnets skalle när den rör sig ner i födelsekanalen.

Medan utövare varierar i skicklighet när det gäller att använda dessa tekniker för att bedöma position, är det viktigt att se till att barnet ligger nere och rör sig i rätt riktning. Arbete och leverans kan vara mer komplicerat om barnet inte befinner sig i huvudet, till exempel vid en breechpresentation.

Hur du kan berätta var din baby är placerad

Medan utredningar från vårdgivare är en viktig del av din vård, från prenatalperioden genom arbete och leverans, är du ofta den bästa personen att bedöma barnets position i bäckenet.

Mödrar bör vara noga med hur barnet rör sig och där olika rörelser känns.

En teknik som kallas magen kartläggning kan hjälpa mödrar att ställa frågor om sig själva för att bedöma sin bebis rörelse och få en känsla av den position de är i som arbetsmetoder.

Till exempel kan positionen på din bebis ben bestämmas genom att ställa frågor om platsen och styrkan i sparkningen du känner. De fläckar där du känner de starkaste sparken är mest troliga där din bebis fötter är.

Andra sevärdheter som du kan känna till är:

 • Ett stort, plattplan, vilket troligtvis är ditt barns rygg. Ibland kan du känna barnet som bågar på ryggen.

På toppen eller botten av plattplanet kan du känna antingen:

 • En hård, rund form (troligtvis ditt barns huvud)
 • En mjuk kurva (troligen att vara din bebis botten)

Populära Inlägg

Läs Mer