Fertilitetstest för män och kvinnor

Anonim

Fertilitetsprov är en viktig del av fertilitetsutvärdering och behandling. Genom test kan din läkare eventuellt upptäcka vad som förhindrar dig och din partner från att uppnå graviditet.

Din vanliga gynekolog kan göra några grundläggande test. Eller du kan hänvisas till en reproduktiv endokrinolog (en läkare som specialiserar sig på fertilitet) eller en urolog (för manlig infertilitet) för mer noggrann fertilitetsprovning.

Fertilitetsprovning innefattar båda parter. Medan vi kanske tänker på graviditet som händer i kvinnans kropp, tar uppfattningen två!

Enligt American Society of Reproductive Medicine beror en tredjedel av infertilitetsfall på kvinnofaktorns infertilitet, en tredjedel beror på infertilitet hos manfaktor och resterande tredjedel beror på problem på båda sidor eller oförklarlig infertilitet.

Kvinnliga fertilitetsprov

Inte varje fertilitetstest kommer att göras för varje fall. De mer invasiva fertilitetsprov, som diagnostisk laparoskopi, görs bara när symptom eller andra tester pekar i den riktningen, eller när en orsak till infertilitet inte kan hittas på annat sätt.

För kvinnor kan fertilitetsprovning omfatta:

 • En grundläggande gynekologisk undersökning
 • Sexuellt överförd sjukdomstestning (vissa STD kan orsaka infertilitet)
 • Blodarbete, som kan verka för trombofili och antifosfolipid syndrom (vid återkommande missfall), liksom olika hormoner, inklusive LH, FSH, sköldkörtelhormoner, androgenhormoner, prolactin, östradiol (E2) och progesteron. AMH, eller anti-mullerian hormon, kan också testas för.

  • Några av detta blodarbete måste göras på en viss dag i din menstruationscykel. Till exempel kontrolleras FSH vanligtvis på dag 3 i din cykel. Progesteron kontrolleras vanligtvis på dag 21 i din cykel.
 • Ultraljud, att leta efter polycystiska äggstockar, större cystor av äggstockar, fibroider, och ibland för att bekräfta ägglossningen sker.

  • Ultraljud används också för att kontrollera livmoderns form och tjockleken på livmodern. Ett antralfollikelantal, som förutspår hur många ägg som finns i kvinnans äggstockar, kan också göras via ultraljud.
 • HSG, eller hysterosalpingogram, för att kontrollera att äggledarna är öppna och inte blockerade, samt att utvärdera livmoderns form.
 • Endometrialbiopsi, vilket innebär att man tar en liten mängd vävnad från livmodern (eller endometrium). Detta test är inte vanligt gjort.
 • Hysteroskopi, som innebär att man placerar en teleskopsliknande kamera genom livmoderhalsen i livmodern för att titta närmare på livmoderns insida. Detta görs om en HSG-examen visade potentiella abnormiteter eller var ofullständig. Din läkare kan också göra en endometriell biopsi under denna tentamen.
 • Sonohysterogram, vilket innebär att man placerar steril vätska i livmodern (via en kateter) och sedan utvärderar livmodern och livmoderväggarna via ultraljud.
 • Diagnostisk laparoskopi, som kan vara den mest invasiva av fertilitetsprov. Detta test görs endast när symptom pekar på eventuell endometrios, som en del av behandlingen för blockerade fallopierör, eller i vissa fall oförklarlig infertilitet.

Manliga fertilitetsprov

Semenanalys är huvudfertilitetstestet för män. Det innebär att mannen tillhandahåller ett spermaprov för ett laboratorium för att utvärdera.

Helst bör testet utföras två gånger, på separata dagar, för att bekräfta resultaten.

Vanligtvis behövs endast en semenanalys för att diagnostisera manlig infertilitet.

Ytterligare testning kan emellertid också utföras, inklusive:

 • En allmän fysisk undersökning av en urolog
 • Specialiserad semenanalys, inklusive genetisk testning av spermier (letar efter förekomst av antikroppar) och utvärdering av immobile spermier (för att se om de är döda eller levande)
 • Blodarbete för att kontrollera hormonnivåer, vanligtvis av FSH och testosteron, men ibland även LH, östradiol eller prolactin
 • STD-testning
 • Ultraljud, för att utvärdera de partiella vesiklarna och pungen
 • Post-ejaculatorisk urinanalys (urinprovning), för att kontrollera om retrograd ejakulation
 • Testikulärbiopsi, vilket innebär att testikelvävnad avlägsnas via ett mindre kirurgiskt ingrepp
 • Vasografi, som är en specialiserad röntgen som används för att leta efter hindringar hos de manliga reproduktionsorganen

Par Fertilitetstest

Vissa fertilitetsprov involverar båda parter.

Om återkommande missfall är ett problem kan genetisk karyotypning göras för att leta efter genetiska störningar som kan leda till missfall. Detta görs genom ett enkelt blodprov.

Trots att det sällan är gjort, innebär att post-coital testing (PCT) tar ett prov av cervical mucus från kvinnan via en bäckenprov flera timmar efter att paret har samlag. Det utvärderar interaktionen mellan kvinnans livmoderhalsslem och människans sperma.

At-Home Fertility Tests

Det kan vara emotionellt svårt att gå igenom fertilitetsprovning. Ibland känner människor generad. De skulle hellre inte gå igenom obehaget.

Du kan känna dig frestad att köpa ett "hemma" fertilitetsprov. Till exempel finns det hemma FSH tester du kan ta. För män finns det uppsägningstest för spermier med postorder.

Vänligen gå inte denna väg.

För en sak kan dessa test inte fullt ut utvärdera din fertilitet. De tittar på en mycket specifik aspekt av fertilitet.

Ett hemma-FSH-test kan inte berätta om din äggledare är blockerade, till exempel.

Dessa tester är inte ens noggranna. De gör inte ens vad de säger att de gör.

Hemma spermier tester kan bara göra en sak - räkna hur många spermier det finns. Men all din spermie kan vara död, och satsen kan inte berätta det.

Det finns också andra spermier hälsa aspekter att titta på, inklusive spermier form och hur spermier simma. Manuell fertilitetsprov för postorder ser inte på dessa saker.

FSH-testen i hemmet upptäcker endast extremt höga nivåer av FSH. Din nivå kan vara onormal, och dessa tester kan inte berätta för dig.

Det bästa är att se din läkare. Kom ihåg att ju tidigare du får hjälp, desto bättre kommer dina chanser att vara för graviditetsframgång.

Kommer fertilitetsprovning att täckas av min försäkring?

Kommer fertilitetsprovningen att omfattas av din försäkring? Det beror på.

Ibland kommer försäkringsbolag inte att täcka tester som endast anges för fertilitetsändamål. Men de kommer att täcka samma test av olika skäl.

Så, till exempel, kan de täcka en diagnostisk laparoskopi om du har svåra menstruationskramper. Men de får inte täcka om det är kodat som bara för en fertilitetsutvärdering.

Det är väldigt viktigt att du pratar med din fertilitetskliniks finansavdelning innan du gör några fertilitetsprov. Var tydlig på vad som kommer att täckas och vad som inte får täckas.

Du vill inte bli överraskad av en stor faktura.

Efter fertilitetstestning

När fertilitetsprovningen är klar kommer du träffa din gynekolog eller reproduktiv endokrinolog för att diskutera ...

 • Vad resultaten betyder
 • Vilken ytterligare provning, om någon, kan rekommenderas
 • Vilken behandling skulle vara lämplig
 • Bestäm nästa steg att ta

Var inte rädd för att fråga dina läkare frågor före och efter fertilitetsprovning. Din läkare ska förstå hur känsliga dessa problem är.

Populära Inlägg

Läs Mer