Ferber Metod - Få barnen att sova genom natten

Anonim

"Lös ditt barns sömnproblem" av Dr Richard Ferber, MD var en av de första sömnböckerna för att hjälpa föräldrar att få sina barn att sova hela natten. Ursprungligen publicerad 1985, reviderades den 2006 och fortsätter att vara en bästsäljande föräldrabok.

Men medan många föräldrar svär av Dr. Ferbers bok och Ferbers sömnutbildningsmetod, är det ofta missförstådd av andra som tycker att det bara förespråkar att föräldrar lämnar sina barn för att gråta ensam hela natten.

Det finns många sömnböcker och metoder som kan hjälpa dig att få dina barn att sova bättre och åtgärda sina sömnproblem, men Ferber-metoden är definitivt en som du bör överväga.

Ferbermetoden

Ferber-metoden är inte bara en "gråta ut" -metoden för att få din baby att sova. Istället, som några "nej gråta" metoder, kommer Dr. Ferbers metoder att hjälpa dig att lära din baby att gå och sova och sova hela natten utan att gråta eller med minst gråt.

Varför finns det så många missuppfattningar om Ferber-metoden?

Det kan vara så att många av föräldrarna som inte godkänner Dr. Ferbers bok inte har läst det. Och andra läser bara delar av det, helt enkelt läser den del som talar om att låta ett barn gråta under korta perioder, men hoppar över de delar som pratar om sovsteg, hur man utvecklar ordentliga sömnföreningar och en god sömnrutin och andra saker det skulle minimera gråta och hjälpa ditt barn:

 • somna lätt vid sänggåendet
 • sova hela natten
 • sov lätt igen själv om han vaknar i mitten av natten
 • ta lurar lätt

Bedtidsrutiner och sömnföreningar

Sömnföreningar är de saker som du barn associerar med att somna eller hur han är van vid att sova. Avlägsna dåliga sömnföreningar och utveckla bra sömnföreningar är två av nycklarna till Ferber-metoden och en god natts sömn.

Specifikt säger Dr. Ferber att du borde lära ditt barn att somna i sig själv och att han inte skulle associera att somna med att rocka, ha ryggen gnidat eller med musik på osv.

Varför är detta viktigt? Om ditt barn är som van vid sömn medan du gnuggar ryggen eller när du ligger i sängen med honom, så kommer han sannolikt att behöva den extra hjälp att somna igen varje gång han kommer in i en ljus sömnfas mitt på natten, som vi alla gör, och vaknar helt. Barn som har goda sömnföreningar och som somnar ensam brukar vanligtvis falla i vila utan hjälp, eller bara sova när de går in i en lätt sömnfas.

Så den första delen av Ferber-metoden är att du är säker på att du inte är ett av barnets sömnföreningar och att du inte håller, rockar eller pratar med ditt barn när han lägger sig, etc. Rubbing his back, låta honom lyssna på musik eller dricka en flaska mjölk eller juice eller något annat villkor som du inte kan återupprätta på egen hand i mitten av natten skulle vara andra dåliga sömnföreningar. Istället lär ditt barn att somna på egen hand genom att ha en konsekvent sömnrutin som slutar med att du säger godnatt till ditt barn i hans spjälsäng eller säng medan han är dåsig men fortfarande vaken.

Progressivt väntar

Den andra stora delen av Ferber-metoden är den progressiva väntan på att hantera vägran att gå och lägga sig i mitten av natten eller vad vissa människor tycker om som "gråta ut" en del av Ferber-metoden.

När du har eliminerat några dåliga sömnföreningar, har du utvecklat en god sömnrutin och förstått vikten av att låta ditt barn sova sig själv (god sömnföreningar), då måste du veta vad man ska göra när han inte vill gå till sängs eller vakna upp.

Ferber-metoden rekommenderar att du låter ditt barn gråta i gradvis längre tid innan du kontrollerar honom kort. Tänk på att ditt mål när du tittar på honom är att helt enkelt försäkra dig om att ditt barn är okej och försäkra ditt barn om att du fortfarande är i närheten, och det är inte att få honom att sluta gråta eller att hjälpa honom somna.

Till exempel på den första natten kan du kolla på ditt barn efter att han gråter i 3 minuter, 5 minuter och 10 minuter, med 10 minuter det maximala intervallet om du måste fortsätta kontrollera honom, även om intervallen skulle starta om på 3 minuter om han vaknar igen senare. Du skulle då öka intervallet med några minuter igen nästa natt, även om Dr. Ferber säger att du kan vara flexibel med dessa intervaller om du inte känner dig bekväm att vänta så länge så länge du ökar intervallen varje gång.

Med hjälp av denna metod hävdar Dr. Ferber att de flesta barn sover gott vid den tredje eller fjärde natten.

Gråt och Ferber Metoden

Så det är något som gråter när du använder Ferber-metoden, men Dr. Ferber säger att "bara sällan kommer ett barn att gråta i flera timmar." Mer typiskt kommer ditt barn somna under en av de tidigare intervallen, vilket beror på natten, du checkar på honom var 10 eller 15 minuter.

Gråt barnen när du använder andra metoder för att försöka hjälpa dem att sova bättre? Självklart gör de det. Även med en "no-cry" -metod kommer ditt barn fortfarande att gråta varje gång han vaknar. Skillnaden med de flesta av dessa metoder jämfört med Ferber-metoden är att de vanligtvis förespråkar att föräldrar lugnar sitt barn så fort han börjar gråta, utan någon väntetid. Men eftersom målet är att fortfarande lära ditt barn att somna på egen hand, även med dessa andra metoder, kommer han sannolikt att börja gråta igen när du lägger honom ner i sin spjälsäng eller säng eller när du lämnar sitt rum tills han utvecklar goda sömnföreningar.

Men kom ihåg att de korta perioderna med att gråta under Progressiv väntan inte är detsamma som att låta ett barn "gråta ut det" hela natten tills han somnar.

Och om du lägger till allt gråt som ditt barn nu gör när han vaknar upp på mitten av natten, speciellt om han fortsätter att göra det i många veckor eller månader, kommer det sannolikt att överträffa vad han kan göra med Ferber metod. Också de flesta experter tror inte att detta gråt är skadligt eller det är oroat, men snarare för att barnet är frustrerat att han inte kan sova.

Ferber Metod Tips

Ferbermetoden fungerar bra om du följer planen noggrant. När det inte fungerar är det vanligtvis att en förälder inte faktiskt följer den faktiska Ferber-metoden, till exempel låter de sitt barn gråta utan att kontrollera dem eller de låter inte deras barn somna själv.

En annan anledning till att Ferber-metoden ibland inte fungerar är att en förälder kan vara inkonsekvent med metoden, med Progressiv Vänta i några dagar, men sedan ge in och rocka sitt barn att sova eftersom de är så trötta själva.

För att öka chanserna för framgång med Ferber-metoden bör du:

 • Läs hela Dr. Ferbers bok "Lös ditt barns sömnproblem" innan du ens tänker på att komma igång.
 • Börja under en tid när du har råd att förlora lite sömn själv.
 • Var i överensstämmelse med Ferber-metoden när du kom igång, vilket innebär att du gör samma saker vid tupplur, sängtid och om ditt barn vaknar i mitten av natten.
 • Flytta ditt barns sömntid till den tid då han vanligtvis somnar. Om han till exempel har 8:30 på sänggåendet, men hans sömnrutin blir släpad till 9:30 med gråter och ditt barn går ut ur sängen, flytta han sedan till sänggåendet senare och säger godnatt och startar din progressiva väntan på ungefär 9:30.
 • Lär dig att sätta gränser, som att få ditt barn att stanna kvar i sitt rum på natten, inte läsa en annan bedtime story eller inte få honom en annan dryck vatten när han är i sängen etc. som är en annan viktig del av Ferber-metoden .
 • Använd klistermärken eller andra belöningssystem för äldre barn som stannar i sängen och ger upp dåliga sömnföreningar
 • Överväg att använda en nedräkningstimer, som på en iPhone, när du tillämpar den progressiva väntan.
 • Föreställ dig om du inte ser förbättringar efter tre eller fyra nätter.

Dr. Ferber

Richard Ferber, MD är docent i neurologi vid Harvard Medical School.

Föräldrar undrar om de borde lita på Dr. Ferbers metoder bör säkras av det faktum att han också är styrelsecertifierad inom barnläkare och sömnstörningar medicin och han är direktör för Center for Pediatric Sleep Disorders hos Children's Hospital Boston, där han har behandlat barn med sömnproblem sedan 1978.

Ferber Metod Q & A

När kan du starta Ferber-metoden?

Dr. Ferber betonar att du inte bör börja för ung, men att du sannolikt kan börja använda dessa metoder vid ungefär fem månader om ditt barn inte sover bra eftersom det är en tid då många spädbarn kan sova genom natt.

När ska barn kunna sova genom natten?

De flesta spädbarn kan sova genom natten när de är ungefär fem månader till sex månader gamla.

Är sugande på en puffare en bra sömnförening?

Inte vanligtvis, särskilt för småbarn och förskolor, eftersom om nappet faller ut, kommer de sannolikt att gråta ut för dig i mitten av natten.

Är Ferbermetoden för alla?

Nej. Precis som barn har olika temperament kan föräldrar ha ett temperament som skulle göra en annan metod bättre lämpad för dem, till exempel Elizabeth Pantelys "No Cry Sleep Solution" eller "No Cry Sleep Solution for Toddlers." Ferbermetoden för progressiv väntan är också främst för barn som har dåliga sömnföreningar. Det kommer sannolikt inte att fungera också om ditt barn sover av någon annan anledning.

Hur lång tid tar Ferber-metoden på jobbet?

Dr. Ferber säger att du normalt ska se "markant förbättring" i ditt barns sömn "inom några dagar till en vecka."

Är Dr. Ferber Against Co-sleeping?

Nej. Dr. Ferber verkar stödja det som fungerar bäst för en familj och erbjuder flera fördelar och nackdelar med att sova. Han råder mot kosning om du inte vill och helt enkelt för att du inte kan få ditt barn att sova själv.

Populära Inlägg

Läs Mer