Känna din baby flytta i din andra graviditet

Anonim

Din andra graviditet gör allt lite annorlunda, och det inkluderar när du börjar känna din bebis flyttar. En första gången mamma kanske inte känner att hennes bebis flyttar till efter 18 till 22 veckor, medan en erfaren mamma kanske märker rörelsen något tidigare, omkring 16 till 18 veckors graviditet.

Din bebis flyttar från tidig graviditet, men vanligtvis är barnet så litet att det är svårt att känna. Att känna ditt barn flyttar för första gången i varje graviditet kallas snabbhet.

Hur tidigt kan du känna sig flytta?

Fostret börjar böja armarna och benen mellan veckorna 13 och 16 av graviditeten. Livmodern och närliggande tarmar har inte sina egna sensoriska nerver, så alla rörelser hos barnet måste vara starka för att överföra sensationen till nervreceptorerna i bukytan eller bäckenområdet.

De tidigaste rörelserna som kan märkas är lätt förvirrad med din egen tarmgas, matsmältning eller bukkontraktioner. De kan känna sig som milda fladdrande rörelser. En erfaren mamma kommer att leta efter dessa förnimmelser, medan en första mamma ännu inte vet hur man skiljer dem.

Vem upptäcker fostrets rörelse tidigt?

Andra gången mödrar kan känna att deras barn flyttar förr, men varje graviditet är annorlunda. Moms som känner barnet tidigt i graviditeten tenderar att rapportera liknande egenskaper. Dessa kvinnor är vanligtvis:

  • Inte första gången moms
  • Thinner
  • Ligga ner eller krullas upp och tyst när de först känner att barnet flyttar
  • Inte känner barnet flytta konsekvent i de tidiga dagarna

Du kanske inte känner andra baby förr

Det kan fortfarande vara normalt att inte känna att din bebis flyttar till senare under graviditeten, även i din andra, tredje eller fjärde gången. Du kan börja känna barnet ungefär samma tid som din sista baby eller ens lite senare.

Några anledningar till att du kanske känner att bebis flyttas senare i din andra graviditet än din första är:

  • Placenta placering: En främre placenta kan blockera ditt barns sparkar. Placentan har inga nerver, så spark måste vara större att känna.
  • Barnens ställning: Om ditt barn är tuckat i ett område och sparkar in i ett öppet utrymme av fostervätska, kommer du inte troligen att känna den rörelsen såväl som en direkt spark till livmodern.
  • Mindre vätska: Om det finns mindre fostervätska, kommer din bebis förmåga att röra sig om.
  • Din vikt: Om du väger mer än du gjorde under din första graviditet, kan den extra stoppningen göra det svårare att känna sparken externt.

Bekymmer om barnets rörelser

Om du tycker att du ska känna barnet men inte, är det normalt att vara orolig. Tala med din läkare eller barnmorska om eventuella problem som du har om att känna din bebis rörelser.

Din uppfattning om brist på eller minskning av fostrets rörelse är giltiga indikatorer för ett uppföljningsbesök. Din läkare har andra sätt att kontrollera att ditt barn utvecklas som förväntat, inklusive ultraljudsbildning.

Senare under graviditeten kan ett icke-stress-test användas för att övervaka accelerationen hos fostrets hjärta. Detta test innebär att ligga i 20 minuter med ett sensormärke som mäter fostrets hjärtfrekvens.

Ett ord från Verywell

Varje graviditet är annorlunda. Det du har upplevt i din första graviditet kommer att vara annorlunda än din erfarenhet av efterföljande graviditeter. Tveka inte att prata med din läkare för råd. Din läkare eller barnmorska är van att svara på frågor från erfarna mödrar och första mödrar.

Populära Inlägg

Läs Mer