Utvecklingen av matpyramiden

Anonim

Många skyller på den gamla matpyramiden för den nuvarande epidemin för vuxen och barndomsfetma och såg fram emot en översyn av livsmedelspyramiden av Förenta staternas jordbruksdepartement. De kan vara besvikna över att finna att inte mycket har förändrats i de riktlinjer för dieter som utgör pyramiden. Istället är de flesta förändringarna i hur riktlinjerna presenteras, vilket gör dem lättare förståeligt så att människor faktiskt kan följa dem och lära sig att göra hälsosammare val.

Den gamla matpyramiden

Vad var fel med den gamla matpyramiden, som introducerades 1992?

Även om den gamla matpyramiden verkade enkel, misslyckades många människor i portionerna för varje matgrupp. Så där den gamla matpyramiden rekommenderade sex till elva portioner i brödgruppen, tyckte de flesta att de kunde äta upp till elva portioner som en del av en hälsosam kost. Men hur många portioner de borde äta var avsett att bestämmas av deras aktivitetsnivå och kaloribehov. Till exempel skulle stillasittande kvinnor och några äldre vuxna på en 1600 kaloridiet äta bara sex portioner från spanngruppen, medan mer aktiva personer på en 2800 kaloridiet kunde äta elva portioner.

Det andra stora problemet var att många inte förstod vad en servering verkligen var. En servering är inte vad du kan äta i en måltid. Så när du äter en smörgås med två skivor bröd ska det räknas som två portioner från kornkonsolen och inte bara en.

Även den gamla matpyramiden gjorde inte tillräckligt för att utbilda människor om vikten av hela korn. Detta leder människor att inte bara äta för många portioner från brödgruppen, men de äter också fela korn, till exempel de raffinerade kornen i vitt bröd.

Det största problemet med den gamla matpyramiden var dock att för många människor inte följde sina rekommendationer. De kan ha ätit för mycket bröd och pasta eftersom det tycktes vara den viktigaste delen av matpyramiden, men de rörde sig inte upp i pyramiden och åt de rekommenderade portionerna av frukt och grönsaker.

Den nya matpyramiden

På ytan verkade den nya matpyramiden, som introducerades 2005, inte lättare att förstå än den gamla. Även om det fortfarande var en pyramid, var sektionerna för varje matgrupp representerad av färger och du måste förlita dig på en ytterligare förklaring för att förstå hur många portioner från varje matgrupp du borde äta.

Bara den nya matpyramiden talar inte om portioner längre. Istället anges de dagliga rekommenderade mängderna från varje grupp i form av uns (för spannmål och kött) eller koppar (för grönsaker, frukt och mjölk). Det är meningslöst för saker som mjölk, men vet du hur många koppar frukt och grönsaker du brukar äta varje dag? Eller hur många äpplen är i en kopp? Eller hur mycket sallad? Vet du hur många skivor bröd utgör en ounce?

För att klara av förvirring du kan ha om portioner och mängder mat i en kopp eller ounce, måste du också använda de pedagogiska resurserna som kompletterar den nya matpyramiden. Dessa tips och resurser för varje matgrupp ger detaljerade exempel på vad som räknas som en kopp eller en ounce. Till exempel kan en kopp frukt innehålla ett litet äpple, en stor banan eller 32 fröfria druvor. Eller en uns korn skulle motsvara en skiva bröd eller en halv kopp kokad pasta.

Din matpyramid

Den andra stora förändringen i den nya matpyramiden var att den gjordes interaktiv så att du kunde personifiera den utifrån en persons ålder och aktivitetsnivå. Detta är viktigt eftersom hur mycket du äter från varje livsmedelsgrupp i livsmedelspyramiden kommer att bero mycket på dina dagliga kaloribehov, vilket kan sträcka sig från 1000-kalorinivån hos en tvåårig pjokk till 3200 kalorinivån av en mycket aktiv arton årig tonårspojke.

Använda den nya matpyramiden

MyPyramid.gov-webbplatsen skapades för att komma igång med att använda den nya matpyramiden. Du skulle helt enkelt ange ditt barns ålder (eller din egen ålder), kön och fysisk aktivitet, för att skapa en anpassad pyramidplan med ett beräknat dagligt kaloribehov och rekommenderade mängder att äta från varje livsmedelsgrupp.

Från den här sidan kan du också lära dig mer om varje livsmedelsgrupp, få en skrivarvänlig version av din matpyramid och till och med skriva ut ett arbetsblad som hjälper dig att hålla reda på hur många mat dina barn äter från varje livsmedelsgrupp.

Tyngdpunkten på fysisk aktivitet är en ny och välkommen del av den nya matpyramiden, som säger att folk ska vara fysiskt aktiva i 30 minuter de flesta dagar i veckan och att "barn och tonåringar ska vara fysiskt aktiva i 60 minuter varje dag, eller de flesta dagar.

MyPlate sätter ut matpyramiden

Även om livsmedelspyramiden alltid har verkade enkel, misslyckades många av de ursprungliga serierna i portionerna för varje matgrupp eller visste inte ens vad en servering skulle vara, vilket ledde till många stora delar och överspädning. Och tyvärr har de reviderade skräddarsydda pyramidplanerna aldrig riktigt fångats på.

Oavsett bristerna drog matpyramiden i 2011. På platsen - MyPlate, en enkel plats som hjälper alla att visualisera att äta en hälsosam måltid med de fem livsmedelsgrupperna (frukt, grönsaker, korn, protein och mejeriprodukter).

Historien om USDA Food Guides

Många människor kommer att bli förvånad över att veta att matpyramiden inte var den första USDA-matguiden som försökte lära känna människor om hälsosam mat.

Innan MyPlate och Food Pyramidsna hade vi:

  • Den grundläggande sju guiden till god mat (1940-talet)
  • Basic Four Daily Food Guide (1956 till 1970-talet)
  • The Hassle-Free Food Guide (1979)
  • Mathjulet (1984)

Populära Inlägg

Läs Mer