Allt du behöver veta om graviditetsrättigheter på arbetsplatsen

Anonim

Upptäcka att du är gravid kan vara en spännande tid i ditt liv. När allt kommer omkring, välkomnar du ett litet bunt av glädje i världen. Visst, det finns några ångest och påfrestningar om något som livet förändras som att ha ett barn. Om du är en arbetande mamma att vara, kan stress och ångest vara ännu större.

Frågor går igenom ditt sinne om hur man berättar för din chef och dina medarbetare. Du undrar om de kommer att dela i din spänning eller känna sig irriterad och belastad av dina förändrade behov. Dessutom kommer du att få frågor om hur du planerar din mammaledighet och svara på de obekväma frågorna. Det bästa är att du har nio månader att få saker på plats.

Innan du går till kontoret för att dela med dig av dina goda nyheter, ta lite tid att lära dig om vad dina rättigheter är som en gravid anställd. Den här inledande forskningen kommer att vara särskilt fördelaktig, särskilt om du slutar behöva extra boende eller ledig tid för möten eller komplikationer. Här är en översikt över allt du behöver veta om dina rättigheter på arbetsplatsen som en gravid anställd.

Definition

Övergripande är graviditetsdiskriminering en typ av diskriminering som uppstår när en gravid kvinna avfyras eller behandlas orättvist på något sätt för att hon är gravid eller planerar att bli gravid.

Faktum är att det inte är ovanligt att gravida kvinnor sideleds på arbetsplatsen helt enkelt för att de förväntar sig en bebis. De skickas över för kampanjer och höjs och till och med sparkas när de meddelar att de är gravida eller klagar över hur de behandlas eftersom de är gravida.

Även om många företag i USA har arbetat väldigt svårt att verka mer välkomna till kvinnor, är vissa fortfarande engagerade i diskriminering. Det spelar ingen roll om en kvinna jobbar - hon kan arbeta i en närbutik eller jobba på Wall Street - bli gravid kan vara ögonblicket i sin karriär där arbetsgivare inte längre tar henne på allvar.

Graviditetsdiskriminering börjar från det ögonblick hon börjar visa och fortsätter medan hennes barn är unga. En anledning till att arbetsgivarna är så hänsynslösa med gravida och nya mödrar är att de tenderar att tro att dessa kvinnor är mindre engagerade.

Vissa rapporter visar att varje barn som en kvinna har minskat sin timlön med fyra procent. Samtidigt har rapporter visat att mänens genomsnittliga inkomster ökar med sex procent när de blir fäder.

Självklart finns det mammor som vill stanna hemma när de har ett barn. Det finns andra mammor som måste falla ur arbetskraften på grund av bristen på prisvärd barnomsorg. Men för de kvinnor som vill fortsätta att arbeta inom sina områden visar forskning att graviditet ofta leder till diskriminering samt stora bakslag för sina karriärer.

Hur du kan be din arbetsgivare att täcka kostnaden för barnomsorg

Typer av diskriminering

Enligt Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) rapporterar tusentals kvinnor klagomål om graviditetsdiskriminering varje år i USA och många fler fall kan sannolikt inte rapporteras.

Även om det finns ett antal sätt som en förväntad mamma kan diskrimineras är följande de vanligaste sätten som arbetsgivarna är skyldiga till graviditetsdiskriminering:

 • Nekar att anställa någon som är gravid
 • Behandla en gravid anställd annorlunda än tillfälligt funktionshindrade anställda
 • Kräver en gravid anställd att fortsätta att göra saker som sätter henne i fara
 • Underlåter att erbjuda en gravid kvinna samma (eller liknande) jobb när hon återvänder från mammaledighet
 • Demotering, avstängning eller skjutning av en gravid anställd utan giltig anledning
 • Docka eller skriva upp en gravid anställd för att ta ledigt tid att besöka en läkare för prenatal vård
 • Kräver en gravid anställd att ta semester bara för att hon är gravid
 • Att hålla tillbaka förmåner eftersom den gravida kvinnan inte är gift

Vad lagen säger

Förväntande mammor skyddas av lagen om graviditetsdiskriminering (PDA), som ändrade avdelning VII i Civil Rights Act av 1964. Denna lag förbjuder arbetsgivare med minst 15 anställda från könsdiskriminering på grund av graviditet.

Enligt EEOC kan en arbetsgivare "inte behandla en gravid arbetstagare som tillfälligt inte kan utföra några av hennes arbetsuppgifter på grund av graviditet mindre gynnsamt än arbetstagare vars arbetsförmåga är lika begränsad på grund av andra villkor än graviditet."

Enligt lagen betyder det att graviditeten behandlas som en tillfällig funktionshinder, trots att det inte är någon funktionsnedsättning alls.

Arbetsgivare är skyldiga att ge gravida anställda samma behandling och fördelar som det ger till anställda med tillfälliga funktionshinder.

Detta inkluderar att få ledig tid för svår morgonsjukdom, läkarmottagad sängstöd, förlossning, återhämtning från C-sektionen och alla andra tillstånd som är relaterade till graviditeten. På samma sätt, om tillfälligt funktionshindrade arbetstagare inte har rätt att lämna eller ha förmåner, är inte heller gravida kvinnor, om inte de har rätt att lämna sig enligt lagen om familjemedicin (FMLA).

Till exempel, beroende på företagets storlek, får gravida anställda upp till 12 veckor av obetald ledighet under en 12-månadersperiod för barnets födelse och vård, placering av ett barn för adoption eller fosterhem eller vård av en barn med allvarligt hälsotillstånd under FMLA. (FMLA gäller företag med 50 eller fler anställda.)

Även om graviditet inte är en verklig funktionshinder, är gravidarbetare ofta begränsade av sitt tillstånd på grund av ryggsmärta, risk för skada eller morgonjuka. Därför kan en gravid kvinna också få något skydd enligt amerikanerna med funktionshinder Act (ADA).

Även om mindre arbetsgivare inte är skyldiga att erbjuda graviditet eller annan funktionshinder under Titel VII eller FMLA, kan de bli skyldiga att göra det enligt statlig lagstiftning. Till exempel har Kalifornien en specifik lagstiftning om graviditetsskydd som kräver att arbetsgivare med fem eller fler anställda ger upp till fyra månaders arbetsrelaterad funktionshinder för en kvinna som är gravid. Och om organisationen ger mer än fyra månaders ledighet för andra typer av tillfälliga funktionshinder, måste det ge samma belopp för sina gravida anställda.

Lagen gäller både kvinnor som arbetar heltid och deltid. Som ett resultat är det viktigt att se om ditt tillstånd har ytterligare lagar på plats som skyddar gravida kvinnor.

För att ytterligare skydda gravida kvinnor i arbetskraften infördes en Gravid Workers Fairness Act (PWFA) till kongressen år 2017. Enligt lagen är arbetsgivare förbjudna att tvinga gravida arbetstagare att gå och lämna.

Lagen gör det också klart att en arbetsgivare inte kan diskriminera en gravid arbetare eftersom hon behöver eller har begärt boende. Modelliserad efter ADA, PWFA skulle ta itu med bristen på skydd för kvinnor i arbetskraften med graviditetsrelaterade begränsningar.

Vad ska man göra

Om du tror att du har diskriminerats på din arbetsplats av din arbetsgivare, är det första du behöver för att kunna bevisa att en tillfälligt funktionshindrad anställd behandlades annorlunda eller mer positivt än du.

Med andra ord, om någon på din arbetsplats hade hjärtinfarkt och fick tid såväl som mindre ansträngande arbetssituationer, så borde du också få samma boende för din graviditet. Det finns dock några steg du måste ta för att bevisa ditt fall:

 • Håll reda på detaljerna . Var så noggrann som möjligt, vilket innebär inspelning av datum, tider, platser och vittnen. Håll en kopia av dina anteckningar hemma. Denna information är viktig om du bestämmer dig för att lämna ett klagomål.
 • Prata med en representant . Om du är i ett fackförbund vill du prata med din representant. Om du har anställt en advokat, ha en diskussion med honom / henne. Om du inte har några pengar till en advokat, ring en kvinnas advokatgrupp eller en medborgerlig rättighetsgrupp för inmatning och riktning.
 • Håll reda på ditt arbete . Det är viktigt att du fortsätter att arbeta hårt på kontoret och göra ett bra jobb. Håll kopior av dina utvärderingar liksom alla bokstäver eller noteringar som visar att du är bra på vad du gör. Kom ihåg att handledare kan försvara sin diskriminering genom att ange att du inte gör ett bra jobb på jobbet.
 • Bygg ett supportnätverk . Att gå igenom ett diskrimineringsfall när du är gravid är en stressig situation. Se till att du omger dig med stödjande vänner och familjemedlemmar. Du behöver folk att prata med som är empatisk. De kan också vara till hjälp när man diskuterar idéer.
 • Ta tid för dig själv . Att ha en hälsosam graviditet kräver att du minimerar stress, äter hälsosamt och får gott om vila. Låt inte ett diskrimineringsfall spåra din graviditet. Var noga med att du fortfarande bryr dig själv och ditt ofödda barn. Inget jobb är värt att äventyra din hälsa.

När du kan bevisa att du har behandlats annorlunda än en annan tillfälligt funktionshindrad anställd, kan du kontakta EEOC för att lämna in ett klagomål. Denna grupp är den federala myndighetens myndighet med ansvar för att undersöka avgifter för jobbdiskriminering i samband med graviditet i företag med 15 eller fler anställda. Om ditt företag kränkt statlig lag om företag med färre än 15 anställda, skulle du kontakta statlig myndighet i ditt tillstånd för att lämna in ett klagomål.

Om ditt företag har 50 eller fler anställda, är arbetsavdelningen den enhet som du ska kontakta. De undersöker familje- och sjukvårdsdiskriminering på arbetsplatser med mer än 50 anställda.

Kom ihåg att antidiskrimineringslagar i allmänhet ger dig en begränsad tid att lämna in ett klagomål, så försök inte. Vanligtvis har du 180 dagar från den dag då diskrimineringen ägde rum för att debitera. Samtidigt har de federala medarbetarna 45 dagar att kontakta en EEOC-rådgivare.

Om det har visat sig att du har blivit offer för diskriminering i samband med graviditeten, kan du eventuellt återhämta alla löner som du förlorat, få ditt jobb tillbaka om du blev avskedad eller få kampanjen du nekades. Andra rättsmedel kan innebära kompensationsskador för smärta och lidande samt straffskador som straffar arbetsgivaren för att diskriminera dig. Ibland får offren till och med jurister och domstolskostnader.

Berätta för din arbetsgivare

När du tänker på att dela med dig av den goda nyheten med din arbetsgivare som du förväntar dig, diskrimineras den sista du troligen tänker på. Den tråkiga sanningen är emellertid att många kvinnor behandlas dåligt och ibland avfyras eller avskedas efter att ha avslöjat att de är gravida.

Av denna anledning kan du vänta med att berätta för din arbetsgivare att du är gravid. Var bara säker på att du inte delar de goda nyheterna med alla utan dina handledare. Du vill inte att de ska få reda på någon annan än dig. När du bestämmer dig för att dela med dig av de goda nyheterna, vill du vara säker på att du stressar på dem att du fortfarande är engagerad i ditt jobb. Även om du erbjuder några idéer om hur du ska hantera din arbetsbelastning kan du ge din arbetsgivare lite sinnesro. Dessutom vill du försäkra dina medarbetare om att du inte kommer lämna ditt arbete till dem.

Att vara förberedd när du meddelar de goda nyheterna - och lugnar alla att du fortfarande är samma person med samma passion för ditt jobb - kan gå långt för att göra övergången och acceptansen av din graviditet mycket enklare för dina arbetsgivare och din medarbetare. arbetstagare.

Ett ord från Verywell

När det gäller graviditet på arbetsplatsen är det viktigt att du känner till dina rättigheter. På så sätt, om din arbetsgivare reagerar ogynnsamt på dina goda nyheter, är du redo. Medan ingen vill tro att deras arbetsgivare någonsin skulle göra något oetiskt eller diskriminera dem, är det alltid möjligt. Det bästa sättet att hantera den potentiella situationen är att vara uppmärksam på eventuella tecken på graviditetsdiskriminering, omge dig med stödjande resurser och använd din bästa bedömning.

Hur man jonglera graviditet och arbete

Populära Inlägg

Läs Mer