Epstein pärlor i en barns mun

Anonim

Om du har stött på små vita stötar i barnets mun, kanske du undrar vad de är. Även om det kan finnas många orsaker till mystiska stötar när det gäller spädbarn, kan de vara Epsteinpärlor.

Lyckligtvis är Epstein Pärlor inget att oroa sig för, men här är vad du borde veta om de små vita stötarna i din lilla människa.

Vad är Epsteinpärlor?

Epstein Pärlor är mycket små cyster som kan förekomma i en barns mun som ser ut som små vita stötar. De beskrevs först av Alois Epstein år 1880. De förekommer generellt längs ett barns tandkött eller längs toppen av munnen. De ses i fyra av fem nyfödda.

Enligt den brittiska medicinska tidskriften är Epsteinpärlor orsakade av infångad epitel under gomutveckling. Eller, med andra ord, hud som fångas fast medan barnets munstrukturer fortfarande bildas i utero. När ett barns mun når de sista utvecklingsstadierna börjar käften och gommen (munnen) att smälta ihop. När det händer kan några skikt av skinn "fastna" och leda till Epstein Pärlor.

Epstein Pärlor innehåller keratin, som finns i hud och andra slemhinnor. De kan likna små finnar i barnets mun. De är generellt smärtfria.

Är Epstein pärlor farliga?

Epstein Pärlor är godartade cyster, vilket betyder att de inte är farliga eller smärtsamma för din bebis. De behöver inte behandling och kommer att gå bort helt på egen hand eller under några veckor.

Ibland kan friktionen av amning, dricka en flaska eller ens med hjälp av en nappa hjälpa till att bryta ner cysterna för att hjälpa dem att lösa sig också. Du kan även ge din bebis ett tändverktyg för att hjälpa honom eller henne att "gnugga" hans tandkött på leksaken för att försöka bryta upp pärlorna.

Du bör aldrig klämma Epstein pärlor eller försöka poppa cysterna. Det kommer inte bara att göra något bra, men det kan införa skadliga bakterier i barnets blodomlopp eftersom tandköttet ansluter direkt till blodet.

Kan Epsteinpärlor hända någon annanstans?

För det mesta förekommer Epstein Pearls bara i en barns mun. Manliga spädbarn kan emellertid också ibland få Epsteinpärlor på sina förskins-kallade preputiala Epsteinpärlor.

En studie i Indian Journal of Pediatrics förklarade att preputial och mun Epstein Pearls inte har något att göra med varandra. en bebis kan ha både munpärlor eller preputialpärlor, eller en och inte den andra. Det som verkade betyda var om barnet föddes på heltid. Majoriteten av spädbarn som har preputialpärlor föddes på heltid och vägde 3000 gram eller mer.

När ska man se en läkare

Även om Epstein Pärlor är ofarliga och inte kräver behandling, bör du se en läkare om du är osäker på om din baby har Epstein Pärlor eller ett annat tillstånd. Det kan vara svårt att skilja om det du ser i barnets mun är egentligen Epstein Pärlor.

Höft i barnets mun kan orsakas av ett annat tillstånd som kan behöva medicinsk behandling, såsom tröst (en jästinfektion). Och i vissa mycket sällsynta fall kan små vita stötar på tandköttet visa sig vara lite mer överraskande tänder. Även om det är mycket sällsynt, förekommer några barn med att utveckla tänder som kan förekomma även i de nyfödda stadierna.

Du bör söka läkarvård om stötarna inte går iväg, verkar bli värre och / eller blöda, och om din baby verkar vara i smärta eller vägrar att sjuksköterska eller ta en flaska.

Ett ord från Verywell

Om din bebis har små vita cyster runt hennes tandkött eller på munnen av taket, kan han eller hon ha Epstein Pärlor. Epstein Pärlor är små cyster som bildas när ett barns mun utvecklas och även om de kan se alarmerande, är de generellt smärtfria för din lilla.

Populära Inlägg

Läs Mer