Emosionell återhämtning efter terapeutisk uppsägning

Anonim

Valet att avsluta en önskad graviditet på grund av medicinska komplikationer är hjärtskärande. Om orsakerna är relaterade till dig eller ditt barn, har du ingen tvivel att fatta ett beslut du aldrig ville göra. Även om du är säker på att du har gjort rätt val, kommer du fortfarande att möta många emotionella reaktioner efter.

Ge dig själv tillåtelse att bedröva

Kvinnor som upplever graviditet kan kämpa med huruvida de har rätt att bedra. Barnets död är svårt för människor att prata om, och många sorgliga mödrar förväntas hålla sin sorg privat för att undvika klagomål. Den känslan är förstorad för kvinnor som hade gått igenom en terapeutisk uppsägning eftersom de slutligen valde att avsluta sina graviditeter.

Sanningen är att du har rätt att lura din förlust. Dina förväntningar på graviditeten förändrades drastiskt av diagnos av ett livshotande tillstånd för dig eller din bebis. Du skulle inte ha valt att avsluta din graviditet om ett positivt utfall var möjligt. Det är helt förståeligt att du känner dig ledsen och upplever de många fysiska, känslomässiga och psykologiska symtomen på sorg.

Skuld

Nästan alla föräldrar känner skuldkänslor efter en graviditetsförlust. Det är svårt att inte undra vad du kunde ha gjort annorlunda, eller om du fattade rätt beslut. I händelse av en terapeutisk uppsägning gick du utan tvekan igenom omfattande tester och rådgivning med en perinatolog för att försäkra dig om att din barns diagnos var dödlig. Även med dessa försäkringar är det aldrig lätt att avsluta en graviditet.

Det är viktigt att erkänna att skuld är ett naturligt svar, men i ett sådant fall-där du inte har makten att förändra situationen-det är en generellt meningslös känsla. Det finns inget enkelt eller universellt sätt att komma över skuldkänslor, men du kan hitta sätt att klara av.

Din sjukhusupplevelse

Det finns två behandlingsalternativ för en terapeutisk uppsägning, en utvidgning och evakuering (D & E) eller en induktion av arbetskraft. Den andra metoden är faktiskt vanligare på grund av riskerna i samband med en D & E senare i graviditeten. Om du har ett medicinskt inducerat arbete, kommer din erfarenhet att likna ett andra trimester missfall. En av fördelarna med att ha en induktion är möjligheten att se och hålla din bebis efter leverans. Du bör erbjudas chansen att samla minnen från ditt barn, inklusive fotspår, fotografier och en chans att namnge ditt barn. Det här är dyrbar tid att du inte kommer ha en chans till.

Utanför sjukhuset

När du släpps från sjukhuset fortsätter sorgarbetet. Dina känslor kan sträcka sig genom hela spektret, från ilska till sorg och till och med stunder av lycka. Alla dessa känslor är normala och ingår i en hälsosam sorgprocess.

Beroende på hur långt du var vid tidpunkten för uppsägningen, kan du behöva ta itu med den babyutrustning du hade börjat sätta upp för en plantskola. Du måste också ta reda på hur du delar nyheterna om din förlust med vänner och familj.

Även om du säkert kommer att upptäcka att de flesta kvinnor i stödgrupper för graviditetsförlust har varit genom missfall eller dödsfall, kan du fortfarande tycka att det är fördelaktigt att prova en gruppsituation. Om du är mer av en privatperson, överväga ett sätt att uttrycka dig själv, till exempel journaling eller annan kreativ aktivitet.

Det är okej att ha en begravning

Det kan tyckas olämpligt att ha en begravnings- eller minnesservice för en graviditet du valde att sluta, men begravningar är en viktig del av sorgprocessen för många människor. En chans att säga adjö och erkänna ditt barns mänsklighet med din familj och vänner närvarande för att stödja dig. Det finns många användbara resurser för begravningsplanering på denna webbplats.

Söker professionell hjälp

Det finns ingen tidsfrist för att "komma över det". Sorgen är en process och en resa. Du kommer att få ögonblick där du börjar känna att du går vidare, bara för att bli inställd av något, som ett årsdag, semestern, eller din första familjesemester efter förlusten. Det är naturligt att ha dessa ögonblick där sorgsen känns färsk igen.

Men om din sorg och fysiska symptom börjar störa ditt liv eller din förmåga att ta hand om dig själv och din familj, kan det vara dags att söka professionell hjälp från en terapeut eller psykiater. Om du någonsin har tankar på att skada dig själv eller någon annan, sök omedelbar professionell hjälp från en läkare eller polis. Om du inte kan komma till ett akutrum på egen hand, ring 9-1-1.

Försöker igen

De flesta terapeutiska avslutningar är resultatet av en kromosomal abnormitet hos fostret som är oförenlig med livet. I vissa fall är orsaken dock relaterad till ett genetiskt problem hos en av föräldrarna som kan upprepa i en annan graviditet. I de fall där uppsägningen rekommenderades till följd av moderns hälsosvåriga före-eklampsi, infektion eller kroniskt hälsotillstånd, finns det även en chans att tillståndet upprepas i en annan graviditet.

Det bästa alternativet är att schemalägga en uppföljningsuppgörelse med din OB / GYN, och den perinatolog som lyckades din uppsägning. De kan också rekommendera ett besök hos en genetisk rådgivare. Dina leverantörer kommer att kunna ge dig en mycket bättre uppfattning om dina chanser att få problem i framtida graviditeter.

Beslutet att försöka igen efter graviditetstab är ett personligt beslut. Håll kontakten med din partner när du bestämmer om du vill försöka igen. Det är också OK att inte försöka igen. Lita på dina instinkter när du tänker på ett annat barn, och kom ihåg att kommunikation är nyckeln till att klara sig på en hälsosam sätt.

Populära Inlägg

Läs Mer