Dricker i tidig graviditet

Anonim

Det har blivit nästan en de facto regel: du dricker inte under graviditeten. Så starkt har detta budskap borrats i den offentliga medvetandet att det lämnar intrycket att en liten alkohol, även i de tidiga stadierna av graviditeten, placerar ett foster med stor risk för fosterskador.

Men är det faktiskt så? Och vad händer om du var en drinkare - även en stor drinkare - då blev du gravid? Har skadan redan gjorts? När blir en tillfällig dryck en äkta hälsoproblem?

Nolltolerans i folkhälsobeskrivningen

Det första steget är att ta ett djupt andetag. Hälsoproblemet i folkhälsemeddelandet kan, i viss mån, meningsfullt, ibland leda till att en kvinna känner att även diskussionen om alkohol och graviditet är förbjudet. Detta borde inte vara fallet.

Det enkla faktumet är att det inte finns något sätt att där linjen ligger mellan säker och osäker är. Det är alla mycket individuella på samma sätt som en persons svar på alkohol är mycket individuellt.

Men låt oss lägga undan folkhälsobeskedet ett ögonblick och titta på vad det aktuella beviset faktiskt berättar för oss.

Dricker under tidig graviditet

Även om det är välkänt att dricka under graviditeten kan leda till utveckling av fetalalkohols syndrom (FAS), samtidigt som risken för missfall, fosterskador och andra hälsokomplikationer ökar, verkar en tillfällig dryck ha mindre effekt under första trimestern än vissa kan anta.

Som 2013 studie från University of Adelaide jämförde födelsemässiga resultat i 5 628 kvinnor i England, Irland, Australien och Nya Zeeland som var första gången gravid mellan 2004 och 2011. När det gäller alkoholkonsumtion fann författarna att:

  • Mer än hälften rapporterade att ha druckit alkohol under första trimestern.
  • Trettiofem procent rapporterade minst en binge episod under första trimestern.
  • Tjugofem procent sa att de drack tre till sju drycker per vecka.
  • Nitton procent sa att de hade en till två drycker per vecka.
  • Femton rapporterade att ha åtta till fjorton drycker per vecka.
  • Fem procent konsumeras mer än fjorton drycker per vecka.

(En dryck definierades som ett glas vin eller mindre än en tolv ounce flaska öl.)

Vid jämförelse av deltagarna, både drinkare och icke-drinkare, rapporterade forskarna att det inte fanns någon koppling mellan alkoholkonsumtion före femton veckor och antalet negativa faktorer vid födseln. Dessa inkluderade låg födelsevikt, liten födelsestorlek, föderlig födelse och preeklampsi (ett potentiellt livshotande tillstånd där en gravid kvinna utvecklar högt blodtryck).

Vad studien inte visade var naturligtvis huruvida dricksvatten orsakade skador på barnet som vi inte kan se, särskilt nedsatt mentalfunktion. Och det är här saker blir lite snyggare.

Drycksmönster under första trimestern

Enligt en analys från Texas A & M University Health Science Center, vilka extrapolerade data från såväl mänskliga som djurförsök, kan mönstret för att dricka vara mer av en faktor i fostrets hjärnans utvecklingsproblem än det att dricka sig själv.

Även under tidig graviditet ökar blodsockerkoncentrationen (BAC) långt bortom vad som skulle ses i en avslappnad drinkare, då binge-dryck (definierat som mer än fyra drycker inom två timmar). Detta exponerar det utvecklande fostret till samma nivåer av alkohol som orsakar baksmälla hos vuxna men i ett stadium där hjärnan utvecklas och har mindre kapacitet för självreparation.

Långtidsstudier hos människor har bekräftat att barn av binge-drinking mödrar har särskilt allvarliga kognitiva och beteendemässiga problem jämfört med barn av icke-dränkande mödrar.

Även om detta kan föreslå att mödrar som är icke-binge-drinkare är "säkra" (eller binge-drinking mödrar kan fortsätta dricka utan ytterligare konsekvenser), tyder forskningen på motsatsen.

Enligt studien kan tidig alkoholexponering ha så mycket dålig effekt på fosterhormonutveckling som alkoholexponering under graviditeten. Vidare är persistensen av att dricka förknippat med försämring av defekter under andra trimestern, vilket resulterar i en förlust av plasticitet (förmåga att förändras och utvecklas) av fosterhjärnvävnad.

Vad säger allt detta till oss

Bottom line är detta: vi vet inte säkert där linjen är mellan acceptabelt och oacceptabelt dricks under graviditeten. Komplicerande frågor är vidare att tröskeln kan variera från person till person, med vissa kvinnor som har mer av enzymerna som behövs för att bryta ner alkohol än andra. För den senare gruppen kan blodalkoholkoncentrationen bli mycket högre med endast en drink.

Dessutom har valet av dryck en nyckelroll för att bestämma hur mycket eller lite alkohol din baby utsätts för. Det är en sak att ha ett glas vin eller öl; det är en annan att ha ett skott av sprit som kan ha 20 gånger mer alkohol per portion.

Men det betyder inte att du borde få panik om du är en drinkare och plötsligt blir gravid. En barns huvudorgan börjar inte utvecklas förrän runt den tredje veckan av graviditeten, vilket ger dig en liten kudde innan celler börjar specialisera och bilda fosterhjärnvävnad. (Observera att detta är runt tiden då ett graviditetstest kan göras om du missat din period.)

Om du har en historia av att dricka eller njuta av enstaka dryck då och då, var ärlig med din läkare eller barnmorska under dina prenatala besök. Minska inte ditt alkoholintag eller säg att du dricker mindre än du är. Det här är speciellt sant om du har svårt att stoppa eller skära ned. Att böja fakta för att behaga din läkare eller undvika störningar hjälper ingen, inklusive din bebis.

Ärlighet, däremot, tillåter dig att göra en informerad dom med fullständig information baserad inte på rädsla utan på faktum.

Populära Inlägg

Läs Mer