Betyder en missad period att du är gravid?

Anonim

När du väntar på din period och det inte dyker upp. Du oroar. Frånvaron av din normala menstruationscykel kan vara aktuell. Detta kan indikera graviditet eller det kan vara relaterat till en sjukdom eller stress. Det anses vara ett av de största möjliga tecknen på graviditet. Men under din livstid kan du ha en missad period av olika skäl. Det kan också helt enkelt bli försenat och inte missat alls.

Människor har olika namn för det som en sen period, hoppar över en cykel, missad period. I huvudsak betyder det helt enkelt att din normala menstruationscykel eller period inte hände när det borde ha hänt. Många kvinnor kommer att gå igenom olika cykelavvikelser i sitt liv. Detta är inte nödvändigtvis ett problem men kan göra att försöka bli gravid eller diagnostisera graviditeten svårare för vissa.

Orsaker till missade perioder

Det finns många anledningar till varför du kanske har missat din period. Vissa kvinnor saknar periodvis regelbundet eftersom de inte ägglossar regelbundet. Du kanske också saknar en period om du ändrar dina sömnmönster, till exempel börjar du arbeta med nattskift och ibland kan det hända att dina cykler släcker och gör din period lite snygg när kroppen anpassas till den.

Du kan också sakna din period om din vikt är för låg. Efter en viss kroppsfett kan du inte ha hormonproduktionen för att bibehålla dina perioder. Detta är ofta sant om du är en mycket konkurrenskraftig idrottsman eller lider av oordnad äta som anorexi eller tom bulimi.

Ibland kan stress vara en orsak till att din period saknas. (Även om det inte finns något mer stressframkallande än att inte ha din period när du förväntar dig det!) Det kan vanligtvis bestämmas enkelt genom en diskussion med din läkare eller barnmorska.

Vad gör du om du saknar din period

Om du saknar din period borde du vänta först. Ge det några dagar för att försäkra dig om att du inte felberäknar eller gör något för att blanda upp datumen eller att du inte är helt sen. Många utövare vid denna tidpunkt rekommendera ett graviditetstest. Du kan ta ett graviditetstest hemma eller du kan gå in på din läkare eller barnmorska kontor. (Även om de flesta urintester är desamma.) Om det är positivt, har du ditt svar: Du missade din period eftersom du var gravid. Om det är negativt kanske du vill vänta lite och försök igen.

Att se din läkare eller barnmorska om du är orolig är aldrig ett dåligt alternativ. Om du planerar att bli gravid snart kan du använda besöket för att planera din förebyggande hälsa. Detta är ett utmärkt sätt att få din kropp på rätt spår för att vara gravid. Detta hjälper dig att få den hälsosamma graviditeten möjligt. Om du inte är redo att vara gravid kan de hjälpa dig att avgöra vad din reproduktiva livsplan kan tyckas vara hälsosam och undvika graviditet tills du bestämmer dig för att få barn eller permanent bestämma att du inte har barn.

Populära Inlägg

Läs Mer