Behöver du undvika alkoholhaltiga drycker när man försöker bli gravid?

Anonim

Enligt Center for Disease Control (CDC) fortsätter tre av fyra kvinnor att konsumera alkoholhaltiga drycker trots att de försöker bli gravid. Är ett tillfälligt glas vin okej när du försöker bli gravid? Vad sägs om mer frekvent alkoholhaltig konsumtion?

Drinking Recommendations

När du är gravid bör du sluta dricka. Eventuella skador på ditt utvecklingsbarn är allvarliga nog att avstå från nio månader.

CDC och American Congress of Obstetrics and Gynecologists (ACOG) rekommenderar att kvinnor helt och hållet bör undvika alkoholhaltiga drycker, både när de försöker bli gravid och under graviditet.

Men är det rimligt att be att försöka bli kvinnor för att skära ut att dricka helt? Särskilt om ett par försöker i flera år, är det helt mycket att gå helt torr. Det är också viktigt att vara realistisk - många kvinnor ignorerar helt enkelt dessa strikta rekommendationer.

Det finns tre frågor du bör tänka på när du fattar detta beslut själv:

 • Kunde du dricka när du försöker bli gravid, orsaka skada på ditt ofödda barn?
 • Dricker du ner din fertilitet, vilket gör det svårare att bli gravid?
 • Kunde dricka i tidig graviditet öka risken för missfall?

Vad är den möjliga risken att dricka när gravid?

Oavsett om du bestämmer dig för att dricka när du försöker bli gravid eller inte, bör du absolut säga nej till alkoholhaltiga drycker när du får ditt positiva graviditetstestresultat.

För den delen kan du kanske skära ut dryckerna när din tid är sen, även om du inte har fått ett positivt resultat för graviditetstestet.

Det finns ingen känd säker alkoholhaltig konsumtionsnivå under graviditeten. De möjliga riskerna för ditt ofödda barn är för stora för att ignorera.

Dricka under graviditeten har varit förknippad med:

 • fosterskador (inklusive ansiktsdeformationer)
 • låg födelsevikt
 • prematur leverans
 • utvecklingsförseningar och långsiktiga kognitiva funktionshinder
 • fetalalkoholspektrum störning (FASD)
 • stillbirth (i svåra fall)

Det finns viss förvirring om detta ämne på grund av en studie som visade att en alkoholhaltig dryck per dag inte ökade risken för prematur leverans eller barn med låg födelsevikt. Denna undersökning omfattades allmänt i media, vilket ledde till att många kvinnor frågade om det var verkligen nödvändigt att avstå från alkohol under graviditeten.

Problemet är att denna forskning inte tittade på möjliga kognitiva och psykologiska effekter. Även om dessa barn föddes i hälsosam vikt kan de kämpa med utmaningar för livslångt lärande i framtiden.

Bottom line: När du vet att du är gravid, sluta dricka.

Kan dricka i första månaden skada din baby?

Vad händer om alkohol konsumeras innan du visste att du var gravid? Kom ihåg att när du får ett positivt graviditetstestresultat tillbaka är du redan (minst) fyra veckor gravid. Embryot, som förhoppningsvis kommer att utvecklas till ett friskt barn, har funnits i två eller flera veckor.

Huruvida alkoholhaltiga drycker som konsumeras under denna period är farliga är en knepig fråga att svara på.

En studie av över 5000 kvinnor tittade på föreningen mellan att dricka alkoholhaltiga drycker före och upp till 15 veckor av graviditeten. (Observera att 15 veckor är långt mer än de första fyra veckorna, men det finns inte en studie om att dricka endast under de första fyra veckorna.)

I denna grupp kvinnor rapporterade 25 procent att dricka mellan tre och sju alkoholhaltiga drycker per vecka under månaderna före och under tidig graviditet. Studien fann ingen association mellan alkoholhaltig drickning före 15 veckors graviditet och låg födelsevikt, långsam intrauterin tillväxt, preeklampsi eller föderlig födelse.

Liksom forskningen som nämnts ovan rapporterade inte forskare om tidiga missfall, eller kognitiva eller beteendemässiga problem efter födseln. Vi kan inte riktigt garantera att dricka under den första månaden inte har någon inverkan.

Dricker du när du försöker bli gravid Öka din risk för missfall?

Studier erbjuder motstridiga resultat om huruvida dricks ökar din risk för tidigt missfall. Vissa undersökningar säger att det inte finns någon ökad risk, men andra säger, ja, att dricka kan leda till missfall, särskilt om drycken överstiger tre eller flera drycker per dag.

En stor studie av nästan 18 000 kvinnor tittade på drickvanor och missfall risk. De fann att dricka före graviditeten inte var associerad med ökad risk för missfall för kvinnor utan tidigare graviditetsförlust.

En annan studie visade att risken för missfall inte ökade för kvinnor tills de översteg två drycker per dag (före graviditet).

Forskningen med alkoholkonsumtion i IVF-patienter visar dock ett mycket annat resultat. En studie som inkluderade flera fertilitetskliniker i Kalifornien fann att kvinnor som drack en eller flera drycker per dag - jämfört med kvinnor som drack mindre än en drink om dagen - hade mer än dubbelt så mycket risk för missfall. Denna ökade risk för tidig graviditetsförlust var ännu högre om dricka inträffade veckan innan IVF-behandling började.

Mänskliga drycker visade sig också vara ett problem när man tittade på IVF-patienter. Män som drack bara en portion alkohol per dag, var som helst från en vecka till en månad före behandling såg en fördubblad ökad risk för missfall. Ännu mer chockerande såg en vecka före sperminsamling för IVF-behandlingen en ökad risk av missfall av 38 gånger .

Dricker du minska din fertilitet?

Slutligen undrar du sannolikt om dricksvatten påverkar din fertilitet negativt. Återigen är svaren oklara.

En studie med omkring 7 000 kvinnor fann att dricka två eller flera portioner alkohol per dag ökade sin risk för infertilitet avsevärt. Hos kvinnor som drack mindre än en portion alkohol per dag var risken för infertilitet lägre.

En studie av cirka 29 000 danska kvinnor fann emellertid att de som drack vin tenderade att bli gravid tidigare än kvinnor som inte drack någon alkohol alls.

Och en studie av cirka 1700 italienska kvinnor fann ingen koppling mellan att dricka när man försökte bli gravid och tid till befruktning.

Som sagt, precis som det är för tidig missfall risk, allt detta förändras när man tittar på forskning på IVF patienter. I en studie av 2 908 par risker risken för IVF-misslyckande nästan tredubblat när kvinnor drack en servering alkohol en månad före behandling och risken firade om drycken inträffade inom en veckas behandling.

Män som drack inom en vecka till en månad av behandling påverkade också parets IVF-framgångssatser.

Bottom Line på att dricka när man försöker bli gravid

Vi vet att dricka under graviditeten kan skada det ofödda barnet. En dag kan det vara en undersökning som visar att en enstaka drink är ofarlig. Men som det står för närvarande finns det inte tillräckligt med bevis för att något belopp är helt säkert.

Men det finns en skillnad mellan att dricka under graviditet och dricka innan graviditeten uppstår - när man försöker bli gravid.

För dem med normal fruktbarhet verkar det som om en enstaka dryck under försök att bli gravid kanske är okej. Det här är inte säkert, men det finns inte mycket bevis som visar att det är helt skadligt.

Historien är mindre optimistisk när man tittar på fertilitetspatienter som går genom IVF. Då kan även en drink per dag, inom en månad av behandling, skada parternas odds för framgång.

Vad ska du göra?

Naturligtvis bör du diskutera ditt beslut med din läkare. Medan CDC och ACOG officiellt inte rekommenderar att man dricker alls när man försöker bli gravid, har många läkare sin egen åsikt om frågan.

Om du försöker bestämma hur man ska närma sig alkohol när man försöker bli gravid, så är det några alternativ att tänka på:

 • Spela det säkert - avstå från att dricka några alkoholhaltiga drycker när du försöker bli gravid.
 • Eller ta en drink väldigt, mycket ibland. (Mindre än en gång i veckan.)
 • Eller överväga att ha en drink en gång i veckan, men inte mer än det.

Tänk också på ditt (framtida) emotionella tillstånd.

Om du har en öl, och din cykel misslyckas, eller om du har ett tidigt missfall, är det en drink som ska spöka dig? Även om forskningen säger att det är osannolikt att en öl orsakade problemet? Då är det nog bättre att säga nej.

Om du ska dricka när du försöker bli gravid, kanske du också vill:

 • Undvik att dricka under din två veckors väntan (det är efter ägglossningen och innan din period börjar).
 • Undvik alla alkoholhaltiga drycker inom en månad efter en fertilitetsbehandlingscykel.

När och om du dricker medan du försöker bli gravid, var uppmärksam på delstorlekar och alkoholhalten i din dryck.

Och det ögonblick som din tid är sen - eller om du får tillbaka ett positivt graviditetstest-säg bara nej till någon alkohol. Du har jobbat för hårt för att barnet ska ta några risker.

Populära Inlägg

Läs Mer