Gör tvillingflickor bättre i livmodern än tvillingar?

Anonim

Kampar mellan könen har blivit oändliga, men en studie ger en bestämd kanten till honor. Forskare vid Helen Schneider sjukhus för kvinnor och Sackler School of Medicine vid Tel Aviv University i Israel har nyligen dragit slutsatsen att resultaten för tvillinggraviditet förbättras när minst en av tvillingarna är en tjej. 2009-studien utvärderade mer än 2500 tvillinggraviditeter och motsatte resultaten för flickvän, pojkflicka och pojke-pojke tvillingar.

Vad är skillnaden mellan pojke tvillingar och tjej tvillingar?

Forskarna fann att förekomsten av prematura leveranser var högre hos pojke-tvillingar, och barnen hade lägre genomsnittliga födelsevikt och lägre tillväxt när båda tvillingarna var män. Under tiden hade tjej tvillingar färre andnings och neurologiska problem. Intressant visade resultaten att det bara tog en tjej att förbättra resultatet för en pojke; över hela linjen gick pojkar med tvillingssyster bättre än uppsättningar pojk tvillingar.

  • Risken för en tidig leverans (före 31 veckor) var högst hos han-tvillingarna.
  • Pojkens tvillingar hade en lägre genomsnittlig födelsevikt och en lägre tillväxthastighet.
  • Tjejen tvillingar hade färre problem med hjärnor och lungor.

Forskare citerade en "manlig förolämpande faktor", förklarar att interfetaltransport av hormonella substanser från ett manligt foster har en negativ effekt på den andra tvillingen. De teoretiserade också att männen kan konkurrera om näringsmässiga resurser mer gynnsamt mot ett kvinnligt foster, vilket växer långsammare, vilket ökar fostrets viktökning för hanen.

Ska jag vara orolig för mina pojkvänner?

Andra studier av för tidiga spädbarn känner igen att kvinnliga spädbarn har en fördel. Till exempel, i en studie av singleton-spädbarn, hade pojkarna betydligt högre frekvenser av vissa komplikationer, även om de väsentligen väger mer än flickor vid födseln. Högre funktionshinder förekommit också hos män.

Många begränsningar i samband med denna studie av tvillingar har emellertid erkänts. För en studie studerade hon bara tvillingar med två separata moderkroppar, med undantag av en del monozygotiska tvillingar. Det skiljer inte heller mellan multiplar som uppfattas spontant eller med fertilitetshjälp, vilket kan påverka graviditetsutfallet. Mer än två tredjedelar av tvillinguppsättningarna i studien var man-kvinnliga par, varav cirka 15% var tvillinguppsättningar av samma kön.

Slutligen kan studieens retrospektiva karaktär göra det föremål för bias. De flesta läkare skulle komma överens om att studiernas resultat inte skulle förändra det sätt som tvillingsgraviditeter behandlas.

Populära Inlägg

Läs Mer