Ska babyer gråta inom livmodern?

Anonim

Många föräldrar skattar chansen att få en snuskig på sina barn genom ultraljud under en kvinnas graviditet. De njuter av chansen att se sin lilla i realtid och visa nya färdigheter som att sparka, vifta eller suga tummen.

Föräldrar kan bevittna att deras barn utvecklas i livmodern idag mer än någonsin, men de kanske fortfarande undrar hur mycket en baby kan göra medan de fortfarande är i livmodern. Vi vet att barn kan träna sig medan de fortfarande är i livmodern och att de kan svälja, till exempel, men hur är det med att gråta? Ska barn skrika i livmodern? Vi vet alla att spädbarn spenderar en betydande tid gråt utanför livmodern (vanligtvis vid 3 AM, eller hur?), Men börjar de böjda de gråande musklerna tidigt i sin utveckling?

Hur barn svarar i livmodern

Forskare började vara nyfiken på hur barn svarar i livmodern när de märkte det ganska mycket strax efter födseln, visar barnen en preferens för sin mors röst. Lär barnen sina mammas röster medan de fortfarande var i livmodern? Eller visste de bara automatiskt vilka vem deras mödrar var av naturen?

Nu vet vi naturligtvis att barn börjar lära sig och svara på världen medan de fortfarande är i livmodern. Faktum är att studier har visat att barn börjar börja reagera mycket tidigare än man kan förvänta sig när de fortfarande är i livmodern. En studie från 2015 visade exempelvis att den tidigaste en baby registrerades som svarade på ljudet i livmodern var 16 veckor gammal, vilket är faktiskt innan öronen är helt utvecklade. Studien fann också att prata och röra barnet i livmodern direkt på fostret och att foster kommer att sparka mer och flytta mer som ett resultat.

I huvudsak vet vi nu att barn börjar lära sig om världen utanför livmodern medan de fortfarande är inuti livmodern. De svarar på yttre stimuli, som ljud, en mammas rörelse, ljus och stora syskon som pressar på mammas mage. Babies in-utero kan bli upprörd, flytta runt, urinera, och som varje kvinna som varit gravid vet, gör en genomsnittlig somersault. Men vad sägs om att gråta? Det verkar som om det skulle vara svårt att berätta om en baby faktiskt gråter i livmodern tack vare all den fostervätska och det faktum att en bebis i livmodern kanske inte har mycket att klaga på - hon har ju en ganska mysig inrättandet sker där inne.

Vad händer när en baby gråter?

Även om du kanske tycker om att gråta som något som är ganska enkelt, finns det faktiskt mycket som går in i ett gråt. För att barn ska kunna gråta måste det finnas mycket samordning mellan flera system i kroppen, inklusive ansiktsmuskler, luftvägsreglering och andning. Det viktigaste som måste hända för att ett barn ska gråta är en form av vocalization-aka sound. Denna studie visade att det finns både en icke-vokal och vokal komponent att gråta. Så när en baby börjar lära sig att gråta i livmodern, uppvisar de den icke-vocal sidan av ett gråta.

Men det som är viktigast att känna igen med en baby gråter är att ett gråta faktiskt är en viktig utvecklingsmilstol. En bebis som kan gråta visar faktiskt att hans eller hennes hjärna och nervsystemet och kroppen fungerar korrekt för att uppnå gråt. Så ett rop är mycket mer än vad som möter ögat. Ett rop representerar faktiskt att ditt barn är:

  • Erkänner någon typ av yttre stimuli som händer
  • Bearbetar att stimuli är något potentiellt skadligt eller hotande och därmed en negativ stimulans
  • Reagerar till stimuli genom en uppsättning av flera vägar, från fysiskt flytta till försök att vocalize till hjärnans sensoriska medvetenhet

Crying säkerställer att barnet kan signalera till en vårdgivare att han eller hon behöver hjälp, är i nöd eller behöver flyttas från en hotande situation och är bokstavligen en överlevnadsmekanism.

Gråtande barn i livmodern

Det korta svaret är att ja, barnen gråter i livmodern, men forskare är inte säkra på vilken exakt grad eftersom uppenbarligen är gråt inte samma inom livmodern för barnet. En baby som gråter i utero kan se lite annorlunda ut än en baby som gråter utanför livmodern, till exempel.

En studie jämförde beteenden hos en bebis utanför livmodern med beteenden hos ett barn inuti livmodern. De identifierade 5 totala stater som en baby har: tyst sömn, aktivt tillstånd, tyst vaken, aktiv vaken och gråtande. Av dessa 5 stater troddes endast de första fyra att de också existerade inom livmodern. Men studien, som observerade den fetala reaktionen på exponering för tobak och kokain, registrerade faktiskt vad som tycktes visa en baby i livmodern som gråter.

Forskarna noterade att barnet uppvisade beteenden som korrelerade med vad som skrek skulle se ut utanför livmodern: inandas och öppnade munnen medan tungan gick ner och sedan visade tre förhöjda andetag. Det tredje och sista andetaget innehöll en paus på inhalationen och en förlängd andning ut med "bosättning". I grund och botten vad skulle du se om en baby gjorde ett kort gråt. I den specifika studien fann forskare bevis på gråtbeteende hos minst 10 andra barn också.

När studien släpptes 2004 var det banbrytande, för det gav den första videon bevis på att en baby "grät" i livmodern och det förändrade verkligen hur forskarna tänkte på fostrets beteende, aktivitet och utveckling. Intressant nog uppvisade en av barnen det skrikande beteendet strax efter att arbetet startade i modern. Vilket är vettigt när du tänker på - barnet började ganska vildturen i livmodern!

I slutänden, baserat på vad undersökningen fann, var termen "neonatal cry" myntade, för även om mycket av behandlingen bakom barnet grät och de faktiska fysiska komponenterna hos barnet grät var samma, som dess kroppsrörelser, åtföljande grimasser och frowns och andas och andas ut mönster som hör samman med ex-utero gråter, det är inte exakt samma typ av gråt. Den största skillnaden? Barnet kan inte göra ett ljud ännu.

När börjar babyer gråta?

Läkare vet att barn utvecklar alla nödvändiga "prereqs" som behövs för att gråta med 20 veckor i livmodern. Till exempel, efter 20 veckor, har fostret samordnade andningsrörelser, kan öppna käften, peka på hakan och förlänga tungan. Vid halvvägs genom svangerskapet kan det också svälja. Och eftersom barn ofta förekommer i förtid, vet läkare att redan 24 veckor kan barn producera gråt ljud och reagera på ljud i sin miljö.

Ett ord från Verywell

Gråt är en viktig utvecklingsmilstol för en bebis och representerar en samordnad insats mellan många system i kroppen. En bebis börjar utveckla alla sina sinnen, från beröring, lukt, hörsel och övningar, även i magen och har alla förmågor att efterlikna att gråta omkring 20 veckors graviditet.

Babyer lär sig om världen att de kommer att befinna sig utanför livmodern från sin första värld inuti, och en del av det innebär att reagera på vad som händer runt dem. En bebis kanske inte kan gråta i samma mening att han / hon skulle gråta utanför livmodern, särskilt eftersom livmodern är fylld med fostervätska, vilket kan sakta ner tårarna bara lite. Men en bebis i livmodern reagerar definitivt och behandlar stimuli, vilket inkluderar gråtande beteende.

Populära Inlägg

Läs Mer