Disciplin Ditt barns beteende, inte känslor

Anonim

Barnen kan vara alltför dramatisk av naturen. För vuxna verkar deras känslor irrationella och helt ofördelaktiga med situationen. Men det är okej.

De får känna vad de vill - även om du inte känner på samma sätt som de gör. Självklart betyder det inte att de kan bete sig vad de vill ha.

Rätta ditt barn för att bryta reglerna, skada andra människor, eller bete sig socialt olämpligt. Samtidigt låt henne veta att det är OK att känna sig arg, ledsen, rädd, upphetsad eller vilken annan känsla hon upplever.

Undvik att minimera eller förneka ditt barns känslor

Barn som tror, ​​"Jag borde inte känna mig ledsen" kommer att gå i stor längd för att undvika sorg. Men det är inte friskt. Sorgen är en helingsprocess.

På samma sätt kan barn som tycker att "vara arg är inte bra" kan klistra in på ett leende och vägra att prata för sig själva. I själva verket är ilska inte dåligt. Det är hur barnen väljer att hantera sin ilska som kan leda till hälsosamma eller ohälsosamma val.

Målet borde inte vara att ändra ditt barns känslor. Undvik att säga saker som:

 • Sluta vara så overdramatisk.
 • Bli inte så arg över något så liten.
 • Sluta gråta eller jag ger dig något att gråta om.
 • Du freaking över ingenting.
 • Var inte en bebis.
 • Sluta oroa dig för en sådan dum sak.

Separera känslan från beteendet

Skill mellan vad ditt barn gör och hur hon känner. Ilska är en känsla och slår ett beteende. Sorg är en känsla och skrik är ett beteende.

Snarare än att övertyga ditt barn om att inte känna vissa saker, lära henne hur man hanterar obekväma känslor. Till exempel, proaktivt undervisa tekniker för ilskning. Visa ditt barn att känslan är arg är normalt, men kasta ett temperament tantrum är inte hälsosamt.

Bygg ditt barns förtroende för att hantera obehag

Ibland tror föräldrar att uppväxten av ett mentalt starkt barn handlar om att höja ett unemotional barn. Men det är inte sant. Mentalt starka barn känner igen sina känslor och väljer då hälsosamma sätt att klara de känslorna.

Lär ditt barn att hon kan hantera obekväma känslor, som ångest. När hon är rädd för att gå upp framför hela skolan vid stavningsbisen, kommer hon att vara villig att prova om du har givit henne färdigheter att möta hennes rädsla.

Om du emellertid skickar meddelandet om att ångest är dålig, kan hon undvika att göra saker som får henne att känna sig orolig.

På samma sätt visa ditt barn att obehagliga känslor är en del av livet. Och ibland måste du verka i strid med hur du känner.

Tala om till exempel hur du fortfarande behandlar andra vänligt, även på dagar där du känner dig grumpy. Visa ditt barn det på dagar där du känner dig ledsen, du går fortfarande till jobbet. Gör klart att ibland måste du göra saker, även om du inte känner för det.

Lär ditt barn att hantera hennes känslor

När du lär ditt barn att hennes känslor är okej och att hon kan hitta socialt lämpliga sätt att hantera dessa känslor, kommer du sannolikt att se en stor förbättring i hennes beteende. Här är några sätt att hjälpa ett barn att få insikt i hennes känslor:

 • Märk ditt barns känslor. Lär ditt barn att namnge hennes känslor så att hon kan börja utveckla en bättre förståelse för sina känslor. Säg något, "Det verkar som om du känner dig verkligen besviken över att vi inte går till parken idag."
 • Lär dig hälsosam hantering. Proaktivt lär ditt barn hur man hanterar obehag på ett positivt sätt. Visa henne att hon kan färga en bild när hon är ledsen eller att hon kan spela ute när hon är arg.
 • Visa ditt barn så att hon kan få kontroll över sina känslor. Om hon är i dåligt humör, prata om hur vissa beteenden som att sulka i hennes rum - kommer sannolikt att hålla henne fast i ett dåligt humör. Förklara hur andra val - som att spela ett roligt spel - skulle kunna hota henne.
 • Disciplin ditt barn för olämpligt beteende. Om ditt barn bryter brors leksak när hon är arg, ge henne en konsekvens. Gör klart att hon inte kommer att straffas för sina känslor, men hon får konsekvenser för att bryta reglerna.
 • Låt inte ditt barn använda känslor som en ursäkt. Om ditt barn säger att hon inte kan göra läxan, för att hon är ledsen, låta henne inte gå ut ur jobbet. Med sällsynt undantag, håll henne ansvarig för hennes beteende. Sällsynta undantag kan innehålla saker som att hantera en död i familjen eller en annan familjesituation.

Ha tålamod

När ditt barn växer upp får hon bättre kontroll över sina känslor. Men det betyder inte att hon inte kommer att kämpa under hela sin grundskola och ungår. Barndomen kan vara en känslomässig berg-och dalbana.

Leta efter lärbara stunder att coacha ditt barn. Och var beredd att arbeta med att hantera dina känslor bättre. Ditt barn lär dig mycket om känslor genom att du svarar på hinder, svåra människor och motgångar.

Populära Inlägg

Läs Mer