Skillnaden mellan 2D, 3D och 4D Ultraljud

Anonim

Om du är gravid kanske du undrar vad skillnaden mellan en 2D, en 3D och en 4D-ultraljud är. De flesta kvinnor kommer att ha minst en ultraljud gjort under graviditeten. Eftersom den nyare avbildningstekniken blir mer tillgänglig i ultraljud kan du höra olika termer som kastas runt som 2D-, 3D- och 4D-ultraljud.

Olika typer av ultraljud

Det finns skillnader i de typer av ultraljud som görs under graviditeten. Alla ultraljud använder ljudvågor för att skapa en bild. Den gamla standarden är en 2D- eller tvådimensionell bild. Under de senaste åren har 3D eller tredimensionella bilder, och nu fyradimensionella bilder eller 4D, blivit populära. 3D- och 4D-ultraljud anses emellertid inte som standardprenatala och försäkringar täcker inte kostnaden för dessa typer av ultraljud om inte din läkare anser dem medicinskt nödvändiga.

2D-ultraljud ger dig konturer och platta bilder, men det kan användas för att se barnets inre organ. Det här hjälper till att diagnostisera hjärtfel, problem med njurarna och andra potentiella interna problem.

3D-bilder används för att visa dig tredimensionella externa bilder som kan vara till hjälp vid diagnostisering av problem som en klyvläpp. Vilken 4D-ultraljud som kommer till bordet är att eftersom bilden kontinuerligt uppdateras blir den en rörlig bild, som att titta på en film.

Fördelar och nackdelar

Var och en av dessa typer av ultraljud har fördelar och nackdelar. Många familjer föredrar 3D-bilderna eftersom de ser mer ut som vad de uppfattar en bebis att se ut i det verkliga livet än de smidigare 2D-bilderna. Du bör prata med din läkare eller barnmorska om vilken typ av ultraljud han eller hon använder och varför. Om din läkare eller barnmorska inte erbjuder dig en 3D eller 4D ultraljud och du vill ha en, fråga honom eller henne om det.

Orsaker till ultraljud

Ultraljud kan användas för att kontrollera ett antal variabler när du är gravid, inklusive:

  • Hur din baby utvecklas
  • Din bebis ålder
  • Eventuella problem i livmodern, äggstockarna, livmoderhalsen eller placentan
  • Hur många barn du bär
  • Eventuella problem som du och / eller din baby kan ha
  • Din babys hjärtfrekvens
  • Din bebis tillväxt och position i livmodern
  • Nivån på din fostervätska
  • Tecken på Downs syndrom

Ultraljud är endast för medicinska ändamål

Food and Drug Administration (FDA) rekommenderar inte att du får ultraljud gjorda för roligt eller bindande, med hänvisning till användningen av ultraljud som medicinsk teknik. Det innebär att du bör undvika platser som erbjuder ultraljud som inte rekommenderas av din läkare eller barnmorska, eftersom den tid du och din baby utsätts för ultraljudet inte är begränsad och ultraljudet kanske inte utförs på rätt sätt. Medan ultraljud anses vara säkert finns det ingen forskning som visar vilken långvarig exponering för ultraljud som kan göra för en baby.

Populära Inlägg

Läs Mer