Detektera ägglossning med en basal kroppstemperaturdiagram

Anonim

Du kan använda en basal kroppstemperatur (BBT) för att bli snabbare genom att bestämma dina mest fruktbara dagar. Detekteringen av ägglossning med basalt kroppstemperatur (BBT) kartläggning är relativt lätt och billigt. Din gynekolog eller reproduktiv endokrinolog kan rekommendera kartläggning för att upptäcka när ägglossningen händer eller för att få en bättre bild av dina menstruationscykeln.

Det finns så många fördelar med att kartlägga.

Diagram kan hjälpa dig:

 • Ta reda på när du tenderar att ägglossa varje månad
 • Tidsex för graviditet
 • Upptäck eventuella fertilitetsproblem, inklusive problem med ägglossning eller din luteala fas (det är tiden mellan ägglossningen och din beräknade period)
 • Hjälp dig att hjälpa din läkare - du kan visa henne dina diagram, och hon kan använda den informationen när du gör en diagnos
 • Upptäck tidiga tecken på graviditet ... kanske!

Här är allt du kan vilja veta om basal kroppstemperatur kartläggning.

Vad är BBT?

Din kroppstemperatur är din temperatur när du är på full vila. Din basala kroppstemperatur förändras baserat på ett antal faktorer, inklusive dina hormoner.

När du ägglossar orsakar hormonprogesteronet ditt temp att stiga. Det förblir högre under hela veckans vänta. Sedan, just innan din period börjar, droppar hormonprogesteron. Det betyder att din kroppstemperatur kommer att falla även om du inte är gravid, i vilket fall dina temperaturer kommer att förbli högre eftersom progesteron kommer att förbli högt.

För att veta vad ditt basala temp är, måste du ta temperaturen på morgonen innan du går ur sängen eller flyttar dig. Du kan inte gå direkt till badrummet först. Det kommer att orsaka att dina tempor stiger bara lite, nog att göra diagrammet felaktigt.

Det är viktigt att du tar din temperatur korrekt. Annars kommer din temperatur inte att vara korrekt, och du kanske inte kan upptäcka ägglossningen.

Välja ett BBT-diagram

Det första steget att kartlägga din basala kroppstemperatur är att få ett diagram för att registrera din temperatur.

Du kan hitta exempeldiagram i vissa fertilitetsböcker, till exempel ta kostnaden för din fertilitet (Harper Perennial, 1995). En bok som många anser vara resursresursen för basal kroppstemperatur kartläggning.

Ett annat alternativ för kartläggning är program för fertilitetsmedvetenhet, även kallad fertilitetskalendar. Det finns flera alternativ för fertilitetskalender på nätet, och flera fruktbarhetsprogram för din telefon. Många av dem är gratis.

Du kan också skapa din egen graf. Om du gör din egen, vill du plotta temperaturen längs vertikal, vilket möjliggör en tiondel av en grad för varje kvadrat. Längs det horisontella har du dagarna i din cykel.

De flesta kvinnor föredrar att använda datorn eftersom du kan logga in massor av information och minska risken för mänskliga fel. De flesta ägglossningsprogrammen kommer automatiskt att indikera när ägglossningen troligen inträffade. Om du försöker planera temperaturen själv kan du oroa dig för att göra ett misstag.

När du har något att registrera din temperatur på är det dags att börja ta din basala kroppstemperatur.

Hur mäter BBT

Nu när du har valt ett BBT-diagram måste du få en termometer.

Det finns termometrar gjorda speciellt för att spåra din kropps basaltemperatur, men du kanske inte behöver en. Helst behöver du en som är korrekt till 1 / 10th (98.6) av en examen om du mäter Fahrenheit eller 1 / 100th (37.00) av en grad i Celsius.

Medan vissa kommer med intressanta funktioner är den ärliga sanningen att någon bra, vanlig termometer kommer att fungera.

Att ta din kroppstemperatur är inte för svår. Det finns några måste-hålla regler:

 • Du måste ta det samtidigt (plus eller minus högst 30 minuter) varje morgon. Om du till exempel tar det klockan 7:30, vill du inte ta det tidigare än klockan 7 eller senare än 8 på andra dagar.
 • Du kan inte gå upp, sitta upp, gå runt eller gå på toaletten innan du tar din temperatur. Minutten när du vaknar måste du trycka termometern i munnen. (Som du förhoppningsvis placerat inom handens räckvidd före!)
 • Du måste ha haft minst tre till fyra raka timmars sömn innan du tar temperaturen på morgonen. Om du stannat upp hela natten, eller du vaknade och gick runt på kvällen upprepade gånger, kommer det att slänga dina resultat.
 • Du bör använda samma termometer under hela cykeln. (Om du köper en ny, börja använda den på dag ett av nästa cykel.)

Så här tar du och kartlägger din basala kroppstemperatur

När ska du börja kartlägga

Helst bör du börja kartlägga på den första dagen i din period och fortsätta att ta din BBT-temperatur varje morgon under hela cykeln.

Markera din dagliga kroppstemperatur varje dag, tillsammans med den tid du tog din temperatur.

Efter att du har erfarenhet av kartläggning kan du upptäcka att du kan hoppa över de första dagarna av din period och börja ta temperaturen runt dag 5 eller 7. Till dess att du vet när du tenderar att ägglossa är det bäst att ta temperaturen alla vägen genom cykeln.

Identifiering av ägglossning

Med basal kroppstemperatur kartläggning, letar du efter ett övergripande mönster, i motsats till en temperaturspik här eller där.

Din temperatur kan stiga och falla som din cykel fortskrider, men du bör märka ett bifasiskt mönster efter ägglossningen. Detta innebär att temperaturen före ägglossningen i genomsnitt är lägre än efter ägglossningen.

När du ser minst tre högre än genomsnittliga temperaturer i rad kan du troligen säga att ägglossningen inträffade dagen före den första höga temperaturen.

Om du har spårat ditt livmoderhalsslem kan du vara ännu mer säker på att ägglossningen inträffade dagen innan om du märkte bördig livmoderhalsslem på dagen som leder till temperaturhöjningen.

Om du har tur kan du märka ett kraftigt dopp i temperaturen på dagen för ägglossningen. Inte varje kvinna får det här fina huvudet. Om du märker ett konsekvent dopp i temperaturen före ökningen från månad till månad bör du vara säker på att ha samlag på den dagen.

Bli gravid

Det primära sättet att använda ett BBT-diagram för att bli gravid är att leta efter mönster. Har du en tendens att ägglossa på vissa dagar i din cykel? Använd den här informationen för bättre samlag.

Om du till exempel i en tremånadersperiod noterar att ägglossningen inträffade på dagarna 11, 12 och 15, så vill du antagligen klocka sex mellan dag 6 till och med 16, med särskild uppmärksamhet åt dagarna 11 till och med 15 .

Du behöver inte ha sex på dagen för ägglossning för att bli gravid. Om du har sex bara några gånger under de dagarna före ägglossningen, bör det vara tillräckligt för att få spermierna till ägget i tid. Vissa par försöker ha sex varje annan dag veckan innan de förväntar sig ägglossning. Detta är också en bra plan.

Andra saker att spåra

För att göra kartläggningen mest effektiv för dig borde du spåra mer än bara din morgontemperatur. Här är några andra saker du kanske vill märka och indikera på ditt diagram.

Här är några andra saker du kanske vill spela in på ett BBT-diagram:

 • Dagar du har sex : Det här hjälper dig och din läkare att se om du är rätt samvete rätt. Det finns bara fem till sju dagar inom varje cykel när det är möjligt för sex att leda till graviditet. De två till tre dagarna före ägglossningen är bäst. Du vill inte sakna ditt fönstret.

  • En annan anledning till att kartlägga när du har sex är att visa hur ofta du har samlag. Om manuell infertilitet är en fråga, kan man ha sex varje dag minska dina chanser för graviditet. Å andra sidan kan det inte vara tillräckligt med sex bara en gång inom de närmaste dagarna för ägglossning. Läs mer om hur ofta du ska ha sex.
 • Cervical mucus : Om du spårar bara en annan sak förutom din BBT, bör cervical mucus vara det. Här är varför. Din basala kroppstemperatur kan bara berätta att du har ägglossning efter det händer. När du ser tre högre än genomsnittliga temperaturer har dina mest bördiga dagar gått. Men din livmoderhalsslem kan berätta när du ska ägglossa. Du kan använda den informationen när du ska ha sex.
 • Cervikal position : Förutom att spåra din cervicala slem kan du också spåra din cervicala position för att hjälpa till att förutse ägglossningen. Din livmoderhals kommer att bli högre, mjukare och mer öppen som ägglossning närmar sig. Efter ägglossningen blir livmoderhalsen fastare, lägre och stängd (eller delvis sluten).
 • Sjuka, stress eller svårigheter att sova : Även en relativt godartad kall kan röra med din BBT-kartläggning. Om sinusbelastning tvingar dig att sova med din mun öppen, kan din temperatur t ex slängas. Också, dåliga sovvanor kan skeva resultatet.
 • Resultat av ägglossningsprognoset: Om du också använder ett ägglossningspredikationssätt eller någon annan ägglossningsprediktionsteknik, ska du markera ned dessa resultat på diagrammet.

Vad om du inte ovulerar?

En av fördelarna med att kartlägga är att du kan se om du är ägglossning. Tecken på ditt diagram som kan indikera att du inte är ägglossning inkluderar.

 • Oregelbundna cykler
 • Cykler som är onormalt långa eller korta
 • Ingen fortsatt temperaturökning
 • Extremt kort "lutealfas" (som mindre än 9 dagar)
 • Inga fertila livmoderhalsslemdagar (även om det kan finnas andra skäl till detta)

Om du inte ägglossning kan du inte bli gravid. Om du ägglossar oregelbundet kan det indikera en eventuell risk för infertilitet.

Brist på ägglossning kallas anovulering och är en vanlig orsak till kvinnlig infertilitet.

De flesta kvinnor med anovulering kan ta fertilitetsläkemedel, vilket kommer att utlösa ägglossningen och förhoppningsvis hjälpa dem att bli gravid. Clomid är det mest kända fertilitetsläkemedlet som används för att behandla anovulering.

Gravid BBT-diagram

Kan ditt BBT-diagram berätta om du är gravid eller inte? Ja och nej. Många kvinnor läser in i varje liten temperaturfluktuation. Det är en del av tvåsveckans väntan besatthet och den oändliga sökningen efter tidiga graviditetsskyltar.

Det finns fyra sätt att ett BBT-diagram kan indikera graviditet möjligheten till graviditet.

Oavsett om du hade sex på dina mest fruktbara dagar : Din basala kroppstemperatur kan inte förutsäga ägglossning. Du kan bara veta om och när du ägglossning några dagar efter det hände i ett BBT-diagram. Det betyder att du kanske inte vet om du hade sex på "rätt dagar" tills efter ägglossningen inträffar.

Du kan titta tillbaka på ditt diagram och bestämma det här. Du är mest sannolikt att bli gravid om du hade sex på de två dagarna före ägglossningen.

Om du har ett implantationsdopp på ditt BBT-diagram : Ett implantationsdopp är en dagsfallstemperatur ungefär en vecka efter ägglossningen. Majoriteten av tiden, ett implantationsdopp är inget mer än en mid-cycle dip i temperatur och indikerar inte graviditet. Det är diskutabelt huruvida detta är ett möjligt tecken på tidig graviditet.

Om du har ett triphasiskt mönster på ditt BBT-diagram : Ett triphasiskt temperaturmönster är en andra temperaturökning som inträffar ungefär en vecka efter ägglossningen. Att se ett triphasiskt mönster på ditt BBT-diagram är lite mer sannolikt att indikera en eventuell graviditet, men det är inte heller någon garanti. Ett triphasiskt mönster indikerar att progesteron steg lite mer, vilket medför att dina temperaturer också stiger något mer. Detta kan inträffa eftersom du är gravid. Som sagt kan det också hända när du inte är .

Om din luteala fas är längre än normalt : Det mest tillförlitliga sättet att upptäcka graviditet på ett BBT-diagram tar tålamod. Den gammaldags metod: Genom att vänta på att se om din luteala fas - tiden mellan ägglossningen och din förväntade period - är längre än vanligt.

För de flesta kvinnor varierar deras luteala fas inte mer än en dag eller två från månad till månad, även om längden på deras menstruationscykel varierar. En kvinnas cykel kan till exempel variera mellan 30 och 35 dagar, men hennes lutealfas kan konsekvent vara 12 eller 13 dagar lång.

Om du ser att din lutealfas har gått minst en dag förbi den vanliga längden kan du vara gravid. Om det går två dagar förbi den längsta luteala fasen du någonsin har haft, är sannolikheten för att vara gravid ännu högre. Det här är en bra tid att ta ett graviditetstest.

Om du når 18 dagar efter ägglossningen och du fortfarande inte har din period är chansen mycket bra att du är gravid. Inte många kvinnor kan vänta så länge utan att ta ett graviditetstest. Ändå är det det starkaste tidiga tecknet på graviditet som kan upptäckas med ett BBT-diagram.

Ett ord från Verywell

Basal kroppstemperatur kartläggning är ett utmärkt sätt att spåra dina cykler och ägglossningsmönster. Det kan också hjälpa din läkare att upptäcka eventuell ovulatorisk infertilitet. Om du är orolig är du inte ägglossning, ta med ditt BBT-diagram till din gynekolog.

När det gäller att upptäcka graviditet kan BBT-diagram endast erbjuda små tips. Du kan inte bekräfta graviditet med en fertilitetskalender. Vi vet hur frestande det kan vara att leta efter tidiga tecken på graviditet, och hur stressigt det kan vänta att ta ett graviditetstest. Eftersom det inte finns några tillförlitliga sätt att upptäcka uppfattningen utan att "kissa på en käpp" är det bästa sättet att använda din tid och energi under tvåveckorsväntan att fokusera på självomsorg och att distrahera dig själv med ditt liv bortom försöker bli gravid.

Så här kontrollerar du din livmoderhalsslem och upptäcker ägglossningen

Populära Inlägg

Läs Mer