Den mörka sidan av Snapchat

Anonim

Snapchat är en applikation för mobila enheter som tillåter användare att skicka foton och videoklipp (kallas snaps) till andra användare. Men till skillnad från bilder eller videoklipp som skickas via text eller e-post, försvinner de som skickas på Snapchat sekunder efter att de har tittats. Senaren får bestämma hur länge ett foto kommer att "leva" från en till 10 sekunder efter det att den har visats. Tanken är att användarna kan skicka tidsbegränsade bilder som kan vara pinsamt eller bara dumt utan en stor rädsla för att den kommer att hitta sin väg till andra sociala medier där det kan leva för alltid.

Det låter bra, teoretiskt, men problemet är att det faktiskt finns sätt att fånga och återställa bilder, varför ingen borde utveckla en falsk känsla av säkerhet om att skicka dem.

Ursprungen

Snapchat utvecklades av Evan Spiegel och Bobby Murphy, två studenter från Stanford University som kände sig uttryckssymboler var inte tillräckliga för att överföra de känslor som någon skulle önska kunde skickas med ett textmeddelande. Men de var också nervösa för att en snabb knapptryckning av en mobiltelefon som visar en viss känsla kan sluta vara olämplig för en social media webbplats där bilden skulle kunna publiceras för hela världen att se. Således föddes begreppet tidsbegränsat fotodelningsprogram.

Hur SnapChat fungerar

När Snapchat-applikationen laddas ner från App Store eller från Google Play registrerar användaren och anger ett lösenord. Då får du tillgång till dina kontakter på din mobiltelefon för att ladda vänner till programmet, eller du kan lägga till andra vänner bortom din kontaktlista.

När du laddar appen och loggar in kan du ta ett foto, redigera det, lägga till en bildtext eller andra "klotter". Då väljer du vännerna för att skicka fotot till och ställa in en timer från en till 10 sekunder. När bilden har skickats har mottagaren tid som ställts in efter timern efter att de öppnat appen för att titta på fotot innan meddelandet "självförstörande".

Vänner kan sedan ta sitt eget foto för att svara eller bara skicka ett meddelande tillbaka.

Popularitet

Snapchat är väldigt populär, med 40 procent av tonåren i åldrarna 13-17 med hjälp av appen, enligt 2015 forskning av Pew Research Group. Tänk på denna statistik, sammanställd av Omnicore:

  • I 2018 hade Snapchat i genomsnitt 188 miljoner dagliga aktiva användare som genererade över tre miljarder snaps per dag.
  • Active Snapchatters öppnar appen 25 gånger om dagen.
  • Mer än 60 procent av aktiva Snapchatters skapar nytt innehåll varje dag.
  • I genomsnitt spenderar användare 34, 5 minuter om dagen på Snapchat och skickar 34 meddelanden om dagen.

Föräldrahälsningar

Trots dess popularitet är föräldrarna rätt att oroa sig för Snapchat. Det finns många problem som kan äventyra barnens säkerhet.

Först och främst, för föräldrar som övervakar deras barns smartphone-användning, sparar Snapchat inte bilder och meddelanden som skickas så att du kan se dem senare. Om du har ett mjukvarupaket som låter dig se innehållet på ditt barns telefon på nätet, kan du inte se vad som skickades och sedan raderas automatiskt. Det kan ge upphov till vissa farhågor.

För det andra hindrar inte fotografen från att ta bort en bildskärm av fotot medan den är live om fotot meddelandet försvinner från telefonen efter några sekunder. För Snapchats kredit, om en mottagare tar en skärmdump av fotot, meddelas avsändaren, men det kanske inte räcker till för att förhindra att fotot delas senare med andra.

Om en mottagare vet att ett meddelande kommer kan han ta ett bild på skärmen med en annan telefon eller digitalkamera och avsändaren skulle aldrig veta att deras förmodligen förångande foto skulle vara levande och bra på någon annans enhet.

Slutligen, på grund av de lägre riskerna med att få ett foto så småningom att göra rundorna på Internet, är det också frestande för tonåringar att använda Snapchat för "sexting". Snapchat själv medger att upp till 25 procent av användarna kan skicka känsligt innehåll regelbundet "experimentellt". En pappa, vars dotter mobbades via Snapchat - var en alltför vanlig förekomst - kunde använda den här lösningen för gott när han spelade in en av mobbningens snaps genom att ta en video av den på sin egen telefon.

Föräldrar som tillåter sina barn att ha Snapchat måste ha en seriös diskussion med sina barn för att diskutera riskerna i samband med den falska känslan av säkerhet som Snapchat kan ge.

Andra Snapchat-funktioner

Sedan skapandet 2011 har Snapchat lagt till andra funktioner som föräldrar ska vara medvetna om.

Snap Map

Introducerad i 2017 tillåter Snap Map användarna att dela sin plats i realtid med någon i deras Snapchat-väntelista och se vilka platser deras vänner har som gör detsamma. Funktionen är ett sätt att använda platstjänsterna som redan är tillgängliga i många andra smartphone-appar. Eftersom några av deras Snapchatkontakter kanske inte är riktiga vänner, är det en stor risk. Om det inte finns en särskild händelse och det gör det lättare för vänner att känna varandras plats, rekommenderar experter att du lämnar Snap Map av eller använder den i "spökläge", som låter dig se platsen för vänner som inte har gömt platsen.

Upptäck

Lanserades 2015, med Discover-funktionen kan du se innehåll från populära mediekanaler, varav många erbjuder sexuellt inriktat innehåll. Även om Snapchats användarvillkor motverkar uttryckligt innehåll inkluderar dessa kanaler bilder som publicerats från tidningar, tv-stationer och andra innehållsleverantörer som kan vara olämpliga för barn. Till exempel, några av de populära kanalerna som finns på Discover inkluderar MTV, Cosmopolitan, Vice och BuzzFeed.

En rättegång som arkiverades i Kalifornien år 2016 citerade några av de offensiva Snapchat Upptäck innehållet, inklusive "människor delar sina hemliga regler för sex" och "10 saker han tycker när han inte kan göra dig orgasm." Inte många föräldrar skulle vara bekväma med sina tweens och tonåringar med omedelbar tillgång till artiklar som dessa.

Snapstreaks

Ett snapstreak uppstår när två användare har knäppt fram och tillbaka inom en 24-timmarsperiod i tre dagar i rad. När detta inträffar kommer en flammemojji och ett nummer att visas bredvid streckarnas namn för att visa hur länge strejken har bibehållits. Att upprätthålla streck är mycket viktigt för tonåringar eftersom streck tillåter barn att interagera socialt och känna sig del av något som många av sina kamrater gör. För många barn är de ett mått på deras vänskap. Experter oroar sig dock för att trycket att hålla en streak-teens ofta upprätthåller många streck samtidigt - kan ta en vägtull på barnen.

garantier

Det är viktigt att notera att Snapchat har en lägsta ålder av 13, vilket överensstämmer med lagen om skydd av barns personskydd. När den laddas ned frågar Snapchat om ditt födelsedatum, och om du är under 13, omdirigeras du till barnversionen, kallad SnapKidz, som är mer restriktiv än Snapchat (till exempel kan du inte lägga till vänner eller dela någonting). Med det sagt är det inte ovanligt för minderåriga att hitta en lösning (det vill säga med ett falskt födelsedatum) så att de kan öppna ett konto.

Poängen

Snapchat kan vara en rolig och engagerande app när den används på rätt sätt. Men det ska användas noggrant och med mycket specifika grundregler eller inte alls. Appar som Snapchat påminner föräldrar om att de måste vara vaksamma över sina barns smartphoneanvändning och övervaka sin verksamhet för att förhindra problem som sexting, cyberstalking, cyberbullying eller andra delar av den mörka sidan av smartphone användning av barn.

Populära Inlägg

Läs Mer