Corpus Luteumcystor under graviditeten

Anonim

Under den andra halvan av menstruationscykeln, när en ägglossning inträffar, bildar en tom follikel som kallas corpus luteum. Corpus luteum frigör progesteron, och om uppfattningen inträffar, kommer placentan i slutändan att ta över denna funktion vid cirka tolv veckors graviditet.

Ibland kan en liten vätskefylld sack känd som en corpus lutealcyst eller corpus luteumcyst utvecklas på äggstocken. Corpus luteala cyster är en typ av funktionell cyste. Medan de varierar i storlek, är corpus luteala cyster oftast mellan två och sex centimeter. Även om det vanligtvis inte är någon anledning till oro, kan dessa cyster leda till komplikationer, men inte vanligtvis relaterade till själva graviditeten.

Vem får Corpus Luteumcystrar?

Alla kvinnor kan få corpus luteala cyster, även om de är mer benägna att utvecklas hos kvinnor som tar medicin för att inducera ägglossning, som Clomid. Dessa läkemedel ordineras vanligen av en läkare eller barnmorska för kvinnor som upplever fertilitetsproblem.

Det är viktigt att komma ihåg att eftersom corpus luteum är en vanlig del av menstruationscykeln, kan den typ av funktionell ovariecyst i samband med dem också utvecklas när du inte är gravid. Du kan också utveckla en även om du inte tar eller aldrig har tagit medicin för att behandla infertilitet.

symtom

Vissa kvinnor kommer att märka ensidig smärta under sin cykel. Smärtan kan vara orolig, särskilt om de är sexuellt aktiva och oroade över möjligheten till ektopisk eller tubal graviditet. Detta kan leda till ett besök hos en läkare eller barnmorska.

Men i många fall upplever kvinnor som har en cypus lutealcyst inte någon smärta och kan inte ens inser att de har utvecklat en. Som en corpus lutealcyst kommer vanligen att lösa sig själv efter några menstruationscykler, och de flesta kvinnor kommer inte ens inser att det någonsin var där.

Diagnos

Corpus luteala cyster diagnostiseras typiskt med ultraljud. Det kan emellertid vara en annan typ av ultraljud från det som de flesta kvinnor förväntar sig. Cystor tenderar att vara enklare att se när en intern ultraljud eller en transvaginal ultraljud används.

Medan en ultraljud kan beställas om du presenterar med symtom, händer ofta cyster under en vanlig ultraljud för andra ändamål, både hos gravida kvinnor och de som inte är. (Det finns fler möjligheter att upptäcka en corpus lutealcyst i en kvinna som förväntar sig dock bara för att hon har rutinmässig bildbehandling som en del av hennes prenatal vård.)

Behandling och komplikationer

En corpus lutealcyst är vanligtvis inte en anledning till oro. Cystorna orsakar inte typiska komplikationer under graviditeten och orsakar inte missfall. Det vanligaste symptomet är en liten "twinge" av smärta eller mild ömhet.

Om cysten orsakar smärta kan din läkare eller barnmorska ordinera bäckstöd eller smärtstillande läkemedel. I de flesta fall kommer en corpus lutealcyst att lösa på egen hand.

Ibland kommer cysten att brista. Smärtan kan öka när detta händer men avtar snabbt, och smärtstillande läkemedel och vila kan anges.

Mindre ofta kan en corpus lutealcyst orsaka att äggstocken vrids (vridning). Detta kan vara mycket smärtsamt och kan kräva operation för att förhindra ytterligare skador på äggstocken.

Uppföljning och återkommande

Din läkare eller barnmorska kanske vill att du ska ha en annan ultraljud för att kontrollera cysten om du fortsätter att få symtom. Annars, om ingen medicinsk behandling krävs, behöver ingen uppföljning efter det att du har diagnostiserats med en cystus lutealcyst.

Om du har haft en corpus lutealcyst i en graviditet betyder det inte nödvändigtvis att du kommer att utveckla en i en annan graviditet. Om du utvecklar cystor i efterföljande graviditeter kan eller kanske de inte orsaka smärta.

Populära Inlägg

Läs Mer