Konsekvenser för dåligt beteende i disciplin

Anonim

Skolbarn älskar att bli belöningar - och de hatar att förlora. Därför kan något så enkelt som klistermärken vara så kraftfulla verktyg att styra barn bort från beteendeproblem och mot att göra bättre val i framtiden. På samma sätt är det ett kraftfullt barndisciplinverktyg som vet att det finns konsekvenser för dåligt beteende - saker som de inte vill, som att förlora tv- eller videospeltid. Några saker att tänka på när du skapar din konsekvenslista:

 • Kom ihåg att gå med flödet när det gäller vad som händer på din konsekvenslista. Vad som fungerar på en gång kanske inte fungerar längs linjen (barnen ändrar ofta sinne om en aktivitet eller leksak, älskar något de brukade hata och vice versa). Och det finns ingen definitiv konsekvenslista som fungerar för alla barn - varje barn är väldigt annorlunda med olika intressen och preferenser. Bottom line: Du vet ditt barn bäst - tänk på vad som kan motivera honom när du gör din lista över konsekvenser eller belöningar.
 • Kom ihåg att balansera konsekvenser med incitament eller belöningar. Precis som det borde finnas konsekvenser för dåligt beteende, bör det också finnas en lista över belöningar för gott eller förbättrat beteende. En viktig del av disciplinen är att lära barnen hur man reglerar sig själva, och motivatorer kan hjälpa barnen att nå dessa mål. Till exempel kommer du inte alltid att vara där för att påminna honom om att inte slåss med sin bror i stället för att försöka utrota en konflikt med honom lugnt; nyckeln är att han kommer ihåg att kontrollera sitt humör och uttrycka sig med ord på ett respektfullt sätt. Så om han lär sig hur man ändrar sitt beteende och säger, kämpar mindre med sin bror, kan du arbeta från en lista med belöningar, till exempel extra speltid eller extra tid för lekdatum med vänner.
 • Lita inte bara på konsekvenser. Det bästa sättet att tänka på barndisciplin är att föreställa sig att använda sig av att använda många olika metoder samtidigt för att uppnå det ultimata målet: Lär dig ditt barn för att göra bättre val och uppträda annorlunda. Förutom konsekvenser, kom ihåg att du kommer att använda andra verktyg som time-outs, prata med ditt barn fast men lugnt och lägga bra exempel på ditt barn att följa.
 • Gör inte konsekvensen för länge. Precis som time-outs inte borde vara för långa för barn i skolåldern, bör perioden under vilken en konsekvens träder i kraft inte vara mer än två eller tre dagar, beroende på överträdelsens allvar.
 • Dubbelklicka inte på konsekvenserna. Att ta bort hela skärmtid OCH all uppspelningstid med vänner är förmodligen överkill och lär inte ditt barn snabbare. Om inte ditt barn gör något som är väldigt seriöst - medvetet och kontinuerligt skadar en syskon eller är upprepade gånger respektlös mot dig - ge henne en konsekvens i taget.
 • Torka skifferet rent och börja om. När ditt barn gör tid för sitt brott, återställ allt så att han kan börja frisk. Låt honom veta att han bör komma ihåg vad som hände och varför, och att du inte kommer att tveka att ge honom en annan konsekvens om han misshandlar igen. Men försäkra honom om att du är säker på att han kommer ihåg vilka bättre val att göra nästa gång och låta honom veta att du anser att tidigare handlingar över och gjort.

Vad ska man se på en konsekvenslista

Några exempel på saker som du kanske vill inkludera på en konsekvenslista är:

 • Inga speldatum med vänner. Barn i skolåldern utvecklar mer sociala färdigheter och spenderar allt mer tid tillsammans med kamrater och vänner. De älskar speldatum och hatar idén om allt som skär ner hur lång tid de ska spendera tillsammans med vänner som hänger ut, spelar videospel, eller bara springer ute.
 • Ingen skärmtid. Att minska skärmtiden är något vi borde göra (föräldrar och barn). Från phubbing (stirrar på telefonskärmar istället för att vara helt med de människor vi älskar) för att titta på tv för att kontrollera e-post eller sociala medier, måste både vuxna och barn minska hur mycket tid vi spenderar på att titta på enheter. Men skärmtid är en del av våra liv, och de flesta barn kan balansera TV, videospel och ringa tid med tid utan skärm med föräldrars hjälp. Men att bli avskuren helt? Det skulle vara en allvarlig konsekvens att ingen barn i skolåldern skulle vilja, och ett kraftfullt och effektivt objekt faktiskt på en konsekvenslista för barn.
 • Extra sysslor. Att göra sysslor ska vara en del av varje barns rutin. Chores lär ungdomens ansvar och ger dem en känsla av prestation, bland andra fördelar. Men att behöva göra extra sysslor till följd av dåligt beteende? Inget barn vill ha det, vilket gör denna konsekvens ett användbart verktyg.
 • Förlust av privilegium. Vilket privilegium är beror på din familj. Ditt barn kan förlora sin tur för att välja vad din familj ska äta till middag, eller vilket brädspel du ska spela på familjens spelkväll. Eller hon kan förlora sin tur för att välja vilken film du kommer att titta på tillsammans på familjen film kväll. Oavsett privilegium hatar skolåldern att förlora sin tur.
 • Ingen tillgång till en favoritleksak eller aktivitet. Ditt barn kan älska Legos eller Minecraft eller göra Rainbow Loom armband. Hotet om att ha det som han eller hon älskar mest just nu i time-out kan vara en kraftfull motivator för att styra ditt barn mot bra beteende.

Populära Inlägg

Läs Mer