Colostrum eller det första bröstmjölkstadiet

Anonim

Colostrum är den första bröstmjölken som dina bröst eller bröstkörtlar gör under graviditeten och de första dagarna efter barnets födelse. Det är första skedet av bröstmjölkproduktion. Din kropp gör kolostrum före övergångsmässig bröstmjölk (andra bröstmjölksfasen) och mogen bröstmjölk (sista bröstmjölksfasen). De första dropparna av kolostrum är vad din baby får första gången du lägger barnet i bröstet för att amma.

Hur ser kolostrum ut?

Ditt kolostrum kan se klart ut, men det är ofta en gyllen gul eller orange färg eftersom den innehåller höga nivåer av beta-karoten. Colostrum tenderar också att vara tjockare än övergångs- och mogen bröstmjölk.

Ibland kan blod från insidan av mjölkkanalerna komma in i kolostrummet. Kolostrummet blandat med blod kan se röd, rosa, brun eller rostig i färg. En liten mängd blod i bröstmjölken är vanligtvis inget att oroa sig över, och det är ofta resultatet av rostigt rörsyndrom. Det är dock alltid bäst att konsultera din läkare om du märker blodig eller missfärgad urladdning från dina bröstvårtor.

När kommer du börja göra kolostrum?

Din kropp börjar göra bröstmjölk långt före din bebiss födelse. Produktionen av kolostrum börjar så tidigt som början av graviditetens andra trimester. Du kan märka små droppar av klar eller gul vätska som läcker från dina bröst eller färgar din bh när du är gravid. Det är kolostrum.

Hur länge det varar

Colostrumfasen av bröstmjölk varar tills övergångsfasen börjar mellan den andra och femte dagen efter din barns födelse. Övergångsfasen av bröstmjölkproduktionen startar när din mjölk kommer in, och du börjar se en stor ökning av mängden bröstmjölk som du gör. Men övergångsfasen är en tid när det finns en blandning av kolostrum och mogen bröstmjölk. Så, även om det inte längre kallas kolostrumfasen, fortsätter kolostrum att vara närvarande i din bröstmjölk. Små spår av kolostrum kan fortfarande hittas i din bröstmjölk i ungefär sex veckor.

Hur mycket du kommer att göra

Du kommer bara att göra en liten mängd kolostrum. Under de första 24 timmarna efter att ditt barn är födt, kommer du att göra i genomsnitt lite över två matskedar eller en ounce (30 ml). På andra och tredje dagen kommer du att göra ungefär 2 ounces (60 ml) kolostrum. Då börjar din övergångsmässiga bröstmjölk komma in omkring 3: e dagen, så börjar du göra mycket mer bröstmjölk.

Vad är i kolostrum?

Kolostrummet får endast finnas tillgängligt i små mängder, men det är fullt fyllt med koncentrerad näring. Det anses vara en superfood eller "flytande guld", och det innehåller allt som ditt barn behöver under de första dagarna av livet. Det består också av hälsoegenskaper som skyddar ditt nyfödda och hjälper honom att bekämpa infektion, sjukdom och sjukdom.

  • Kolostrummet är högre i protein och lägre i fett och socker jämfört med övergångs- och mogen bröstmjölk, så det är lättare att smälta.
  • Colostrum är så full av antikroppar, vita blodkroppar och andra immunförmågor att det är som ditt barns första immunisering.
  • De höga nivåerna av sekretorisk immunoglobulin A (SIgA) som finns i kolostrum skyddar ditt barns GI-kanal och hjälper till att döda virus och bakterier.
  • Kolostrummet är en naturlig laxermedel. Det hjälper ditt barn att flytta sina tarmar och bli av med meconium från kroppen. Mekonium är tjärliknande käften som samlar i tarmarna innan barnet är födt. Eftersom meconium innehåller bilirubin, bidrar den laxerande effekten av kolostrum till att förhindra nyfödd gulsot.

Amning under kolostrumstadiet

Även om du bara kommer att göra en liten mängd kolostrum, borde du fortfarande amma ditt barn så ofta som möjligt under detta stadium. Din nyfödda mage är liten, och lite kolostrum är allt han behöver för de första dagarna. Du behöver inte - och borde inte - vänta tills din bröstmjölk kommer in för att börja amma din baby.

Colostrum är den första bröstmjölken, och det ligger till grund för ditt barns hälsa och din framtida bröstmjölkförsörjning. Genom att amma mycket ofta under kolostrumstadiet förbereder du din kropp för att producera en hälsosam tillförsel av bröstmjölk.

Ska du komplettera med formel?

Du kanske inte tror att din baby får tillräckligt med bröstmjölk under de första dagarna av livet när du bara gör 1-2 ounces kolostrum om dagen, och det är en förståelig oro. Men din baby behöver inte mer än vad du gör. Om ditt barn är hälsosamt och fullfristigt, finns det ingen anledning att komplettera med en spädbarnsformel under kolostrumstadiet.

Om barnet är för tidigt upplever du dock en försenad produktion av bröstmjölk, eller om ditt barn har hälsofrågor, kommer din barns läkare att ge dig råd om huruvida ett tillägg är nödvändigt eller inte.

Populära Inlägg

Läs Mer