Färgning och färgämnen i barnens mat

Anonim

Matfärger och matfärger har använts under historien, men förrän nyligen var de flesta matfärger naturliga och inkluderade inte de konstgjorda livsmedelsfärgämnena som vanligtvis används idag.

Saffron är till exempel en naturlig matfärgning som har använts för att tillsätta en gul färg till mat sedan det tidiga romerska riket och även före dess, i Egypten.

Karamellfärg

Även om vi ofta tänker på matfärgen i söta barnens spannmål, som kakaostenar, Lucky Charms och Trix, kan matfärgning också användas för att göra andra livsmedel mer tilltalande.

Matfärg används för att få vissa livsmedel att ha en mer likformig färg för att simulera färgen på frukter och grönsaker som inte finns i maten och i många livsmedel som riktar sig till barnen för att göra dem roligare.

Vanligen använda konstgjorda matfärgämnen inkluderar:

 • Blå 1, en ljusblå livsmedelsfärg som vanligen används i drycker, mjölkproduktpulver, geléer, konfektioner, kryddor, glasyror, siraper och extrakt
 • Blå 2, royal blue matfärg som vanligen används i bakverk, spannmål, mellanmål, glass, konfekt och körsbär
 • Grön 3, en havsgrön matfärg som vanligen används i drycker, puddingar, glass, sherbet, körsbär, konfekt, bakverk och mejeriprodukter
 • Röd 40, en orangefärgad matfärg som vanligen används i gelatiner, puddingar, mejeriprodukter, konfektioner, drycker och kryddor
 • Röd 3, en körsbärsröd matfärg som vanligtvis används i körsbär i fruktcocktail och i konserverad frukt till sallader, konfekt, bakverk, mejeriprodukter och mellanmål
 • Gul 5, en citrongul matfärg som vanligen används i vanilj, drycker, glass, konfekt, konserver och spannmål
 • Gul 6, en orangefärgad färgfärg som vanligen används i spannmål, bakverk, mellanmål, glass, drycker, efterrättspulver och konfekt

Naturliga matfärgningsmedel används också i många livsmedel, och förutom saffran, inklusive betorjuice, annatto-extrakt och karamellfärg.

frågor

Är det säkert för dina barn att äta mat med artificiell matfärgning i dem?

Food & Drug Administration reglerar alla artificiella matfärger och certifierar dem för användning i livsmedel. Även om FDA säger att att lägga till matfärgning till mat är säker, insisterar vissa grupper, inklusive centrumet för vetenskap i allmänhetens intresse (CSPI), att de inte är och vill ha dem förbjudna.

Tanken att artificiell matfärgning kan vara ett problem för barn blev populärt på 1970-talet av Dr Ben Feingold och hans Feingold Diet. Denna diet eliminerade ett antal föremål från ett barns kost, inklusive konstgjord matfärgning, konstgjord smakämne, aspartam (ett artificiellt sötningsmedel) och konstgjorda konserveringsmedel.

Även om de flesta initiala studier diskonterade effekterna av Feingold Diet någon koppling mellan matfärgning och beteendeproblem eller ADHD, föreslår ett par nyare studier från Förenade kungariket att de kanske gör det. En studie gav växelvis barn antingen en drink med matfärger och konserveringsmedel eller en placebodryck under en fyra veckorsperiod, och föräldrarna rapporterade försämring av deras barns beteende, även när de fick placebodryck. Beteendet var lite sämre med drycken med matfärgen i det, men ännu mer signifikant så märkte testarna i kliniken som gjorde forskningen ingen skillnad i barnens beteende, vare sig de drog matfärgsmixen eller placebo drinken.

En annan forskningsstudie från Förenade kungariket som publicerades i tidningen Lancet fann små ökar hyperaktiviteten hos en grupp av 3-åringar och en annan grupp av 8-9-åringar, men det var både när de drack en blandning av artificiell matfärgning och när man får en drink med ett konserveringsmedel för livsmedel.

FDA har granskat frågan om livsmedelsfärgning och hyperaktivitet, inklusive nyligen gjorda studier, och har återigen dragit slutsatsen att det inte underbygger en länk mellan färgadditiverna som testades och beteendeeffekter.

fördelar

Behöver vi matfärgning?

Utan matfärgning skulle många bearbetade livsmedel sannolikt ha en drab eller ojämn färg, vilket inte alltid skulle vara aptitretande. Det betyder inte att vi behöver artificiell matfärgning, eftersom mer naturlig mat färgning brukar få jobbet gjort också.

CSPI rapporterar att många stora företag säljer olika versioner av livsmedel i Storbritannien med naturliga färgämnen, medan de i USA innehåller artificiell färgning. Till exempel M & M, Skittles, Starburst Chews och jordgubbssås som McDonalds använder på sin sundaes. Jordgubbssås är tillverkad med Red 40 i USA, men i Förenade kungariket använder de riktiga jordgubbar.

Men även med konstgjord matfärgning i mat behöver den inte vara i allt ditt barn äter.

Hur ser chokladmjölksblandningen ut utan att vara röd 40 i den? Skulle ditt barns godis verkligen behöva lämna en tatuering på tungan? Gör allt han äter behöver lämna en tillfällig fläck i munnen och runt hans läppar?

Må alla matar för barn vara blå, orange eller lila?

Tydligen inte, vilket kan vara varför Heinz inte säljer blå och grön ketchup längre.

Undvik onödig matfärgning

De flesta barn med ADHD behöver förmodligen inte vara på specialdieter, men om du är orolig för att matfärg orsakar ditt barns beteendeproblem eller andra reaktioner, kan du arbeta för att undvika artificiell matfärgning och hitta mat utan färgämnen genom att:

 • Ge ditt barn mer hela mat och undviker eller begränsar mängden bearbetad mat han äter.
 • Läsa matetiketter och kolla på konstgjorda färgämnen på ingredienslistan, inklusive Blue 1, Blue 2, Green 3, Red 40, Red 3, Yellow 5 och Yellow 6. Det kan hjälpa dig att hitta mat som du inte skulle tro hade artificiell mat färgning i dem, såsom pickles, mellanmål chips, makaroner och ost, yoghurt och frukostflingor etc.
 • Letar du efter mat som använder organisk eller naturlig matfärgning, som indikeras av ingredienser som annatto-extrakt, betakaroten, betorpulver, karamellfärg, fruktjuice, paprika, saffran, gurkmeja och grönsaksjuice.
 • Undvik smaksatt mjölk (jordgubbsmjölk har inga jordgubbar i den)
 • Matlagning och bakning utan konstgjord matfärgning, till exempel AmeriColor eller Ateco matfärgssats
 • Undvik eller begränsa livsmedel med många olika ljusa färger på dem, till exempel, något som Kelloggs Pop-Tarts Frosted Double Berry brödrostar bakverk. Dessa frukostmagasiner ser kul ut, men om du tittar på matetiketten, har de nästan alla artificiella matfärger i dem, inklusive Red 40, Blue 2, Yellow 6 och Blue 1.

Om du börjar läsa matetiketter mer aktivt kan du bli förvånad över att konstgjorda matfärgämnen redan har ersatts av naturliga livsmedelsfärgämnen i många livsmedel. Inte överraskande snackmat, sugary spannmål och de flesta livsmedel som inte skulle vara på någon lista över hälsosamma livsmedel hade artificiell färgning tillagt dem.

Populära Inlägg

Läs Mer