Colic och Breastfed Baby

Anonim

Colic är ganska vanligt, vilket påverkar var som helst från 10 procent till 40 procent av spädbarn. Det händer inte mer i någon grupp över en annan, så det dyker upp hos pojkar och tjejer i alla kulturer och raser. Det förekommer också hos både ammande barn och matfödda barn. Medan det inte finns en tydlig orsak till kolik finns det några bröstmässiga problem som kan bidra till symtomen. Här är vad du behöver veta om amning en baby med kolik, och hur man får igenom de första månaderna.

Vad är Colic?

Colic är överdriven gråta hos friska barn utan en uppenbar orsak. Babies med kolikskrik för:

 • Mer än tre timmar om dagen
 • Mer än tre dagar i veckan
 • Mer än tre veckor

Colic kan vara frustrerande och ibland skrämmande, men det antas inte vara farligt eller ha några långsiktiga konsekvenser för barnet. Ofta kommer barn som har kolik att äta, öka och växa normalt.

Colic kommer plötsligt och varar under långa perioder. Det kan hända när som helst, men det är ofta värre på kvällen eller på natten. Det börjar vanligtvis när en baby är två till tre veckor gammal och sänker sig vid fyra månaders ålder. Bebisar kan dock fortsätta att ha kolik över fyra månader.

Hur amning kan bidra till symtom på kolik

Orsaken till kolik kan inte vara känd, men många saker menas att bidra till tillståndet. För ammande barn är några av frågorna i samband med kolik:

 • En överaktiv nedsläpp: När din mjölk flyter ut ur ditt bröst i barnets mun mycket snabbt och kraftigt, kan ditt barn kanske smula ner det. När en baby suger ner mjölk, suger han också mycket luft. Luft som fångas i magen och tarmarna kan orsaka gas- och magbesvär.
 • En överflödig bröstmjölkförsörjning: Om du har överutbud av mjölk får din baby för mycket mjölk. Foremilk är den tunnare mjölken som rinner från bröstet i början av utfodringen. Den innehåller mer laktos eller mjölksocker. Vanligtvis, som en baby amning, blir foremilken gradvis till en krämigare, mer fyllningsmjölk som kallas baksmjölk. Men när det finns överutbud kan barnet fylla på mjölk innan man får tillräckligt med bakmjölk. Denna situation kallas föremilk-hindmilk obalans. För mycket foremilk kan orsaka gas, lossa gröna tarmrörelser och symtom på kolik.
 • Moms diet: De matar du äter tar sig till din baby genom din bröstmjölk. Vissa barn kan få en reaktion eller en allergi mot vissa ämnen. Koks mjölk och mejeriprodukter är de vanligaste brottslingarna, och de kan orsaka magproblem som leder till kolik eller kolikliknande symtom.

Andra möjliga orsaker till kolik som inte är relaterade till amning inkluderar GERD, ett omotet matsmältningssystem, trötthet, överkänslighet mot ljus och ljud och att ha en mamma som röker.

Bör du sluta amma?

Om din baby har kolik behöver du inte sluta amma. Amning är inte orsak till kolik, och barn som tar spädbarnsmedel får kolik också. Byte till formel kan inte hjälpa till. Det kan till och med göra situationen värre. Om du ammar och du tror att din baby lider av kolik på grund av ett av de amningrelaterade problemen som anges ovan, finns det några saker du kan göra försöker hjälpa din bebis och göra saker bättre.

tips

Eftersom den exakta orsaken till kolik är ett mysterium, finns det ingen specifik behandling. Det betyder inte att det inte finns något du kan göra. Här är några av de sätt du kan försöka minska kolik i din ammande bebis.

 1. Amma mer. Om ditt barn gråter kan du erbjuda bröstet även om du inte tror att hon är hungrig. Amning är tröstande för ditt barn. Det tar ditt barn nära din kropp där hon känner sig varm och säker. Hudkontakt under amning kan också vara lugnande.
 2. Burp din baby. Bröstfödda barn tenderar att ta mindre luft under matningen än flaskmatade barn, så de behöver inte alltid burpa efter matning. Men om du har en kraftig nedgång eller en överflödig mjölkförsörjning kan ditt barn ta extra luft. Gråt är ett annat sätt att barnet får luft i magen, och kolikiga barn gråter. Eftersom kolik är förknippad med gas är burping ett enkelt sätt att försöka få lite av den obekväma luften från din babys mage.
 3. Slow en hyperaktiv nedlåtning. Innan du ammar kan du pumpa eller använda en handuttryckningsteknik för att ta bort lite bröstmjölk, lindra trycket i ditt bröst och släpp den första, kraftfulla nedsläppningen. Då, när flödet av din mjölk saktar ner, kan du börja mata din baby. Du kan också använda gravitation för att bromsa bröstmjölkflödet genom amning i ett lutande läge, till exempel när du ligger på ryggen eller lutar dig tillbaka i en stol.

 1. Hantera ett överutbud av bröstmjölk. Amning från endast ett bröst vid varje utfodring kan hjälpa ditt barn att få både foremilk och bakmjölk. Om du har en överflödig mjölkförsörjning och byt bryster under en utfodring, är det bättre för din baby att få foremilk från båda sidor. Men genom att stanna på ett bröst hela tiden du ammar, är ditt barn mer benägna att nå bakmjölken när han dränerar det bröstet helt.
 2. Granska din diet. Du kan försöka ta bort mjölkprodukter från din kost för att se om koliken förbättras. Andra möjliga livsmedel som ditt barn kan reagera på är nötter, soja, ägg, koffein och skaldjur. Var tålamod om du eliminerar föremål från din kost. Det kan ta över en vecka för att se resultat.
 3. Tänk på probiotika. Fråga din läkare om probiotika. Forskning på probiotiska Lactobacillus reuteri visar att det kan bidra till att minska kolik hos ammande spädbarn.

Allmänna tekniker för att hantera kolik

Att göra några förändringar i din amning rutin kan hjälpa, men du kommer sannolikt att behöva en mängd andra kolik-lugnande idéer för att få dig igenom de grova nätterna. Här är några tekniker som kan ge lite komfort för ditt barn. Men det som fungerar för ett barn fungerar inte alltid för en annan. Dessutom fungerar det som fungerar en dag inte alltid nästa. Att ta itu med kolik innebär definitivt ett litet försök och fel:

 • Håll din baby: Försök placera din baby i kolikhållet med magen över din underarm. Armens tryck på magen kan få honom att må bättre. Om din baby har återflöde eller gas, kan du hålla honom upprätt för att hålla ner magen i magen.
 • Swaddle: Swaddling en baby i en filt hjälper barnet att känna sig trygg. Swaddled babyar börjar mindre och tenderar att sova bättre. Kom bara ihåg att placera ditt barn på ryggen för att sova för att minska risken för SIDS.
 • Erbjuda en napp: Sugande är lugnande för spädbarn. Om du har en hälsosam mjölkförsörjning och ditt barn är över fyra veckor gammalt och ammar bra kan du prova en napp.
 • Använd försiktiga rörelser: Prova någon gently rocking, en spädbarnsväng eller en promenad i barnvagnen. En åktur i bilen kan ge dig både en förändring av landskapet. Motorns humör och rörelsens rörelse kan göra underverk för att lugna en bebis.
 • Minska stimulering: Gör barnets miljö lugn. Stäng av lamporna och sänk ner TV: n eller stäng av den. Det behöver inte vara helt mörkt och tyst, men mindre stimulans kan vara effektiv.
 • Lägg till lite bakgrundsbrus: Vissa barn hittar konsekventa låga ljud som tröstar. Du kan köra vakuumet eller prova en vit ljudmaskin. Forskning tyder på att musik kan vara till hjälp.
 • Använd din baby: Din baby kan gråta mindre om du håller henne nära din kropp. Men om du håller din baby hela dagen kan du inte få något annat gjort. För bäst av båda världar, använd en spädbarn eller en sling för att hålla din bebis nära och håll dina händer fri.
 • Ta en tupplur: Ta hand om en kolikig baby kräver extra energi, och eftersom det ofta uppstår på natten kan du förlora sömn. Få vila när du kan, speciellt under dagen när barnet är nappande.
 • När det är möjligt ta en paus. Be din partner, din mamma, en vän eller vårdgivare för att hjälpa och titta på barnet ett tag. Ibland behöver du bara lite tid bort för att rensa huvudet och gå tillbaka till ditt barn uppdateras. En promenad i frisk luft eller till och med en resa till mataffären kan vara allt du behöver.

Gråt är inte alltid kolik

Om ditt barn gråter under en längre tid, ska du meddela läkaren. Läkaren kommer att kontrollera att ditt barn inte har några andra symtom eller medicinska problem som en öroninfektion eller en sjukdom. Om det inte är kolik, kan din baby känna sig mycket bättre efter rätt behandling. Men om ditt barn är frisk och läkaren inte kan hitta en anledning till gråt, är det troligtvis kolik.

Att hålla ditt barn kommer inte att spola henne

Kusliga och kolikiga barn måste hållas och tröstas mer än lugnare spädbarn. Att snabbt svara på ditt barns gråta och plocka ditt barn upp och hålla henne ofta eller ens kontinuerligt kommer inte att förstöra ditt barn eller uppmuntra henne att gråta mer för uppmärksamhet. Istället, genom att reagera direkt på ditt barn, får du henne att känna sig trygg och säker, och du visar henne att hon kan lita på att du är där när hon behöver dig.

Om gråt får bli för mycket

Barn med kolik kan gråta nonstop. Det kan vara emotionellt och fysiskt tömande på dig när du håller, rockar, går och försöker trösta ditt barn i timmar utan några resultat. Du kan till och med finna dig själv att gråta rätt tillsammans med din bebis.
Om det blir för mycket och du känner att du inte kan ta det längre, behöver du en paus. Fråga din partner eller någon du litar på att titta på barnet och ta lite tid åt dig själv. Om du är ensam, lägg barnet försiktigt i hans spjälsäng eller på annat säkert ställe och gå bort för att ringa någon för hjälp. Det är okej att låta barnet gråta och gå tillbaka för att kolla på henne så ofta tills någon kommer att hjälpa eller känner att du kan hantera det igen. Tänk bara på att oavsett hur stressad du får, ska du aldrig skaka din baby. Att skaka en baby kan leda till hjärnskada eller död.

Ett ord från Verywell

Babies gråter. Det är hur de kommunicerar. Din baby gråter för att låta dig veta när hon är hungrig, trött, behöver blöjaförändring, behov av ditt företag eller i smärta. Men när din baby gråter okontrollerbart och ingenting du kan konsolera henne, kan det vara frustrerande och heartbreaking.

Du kan kännas dåligt för ditt barn eller skyldig och hjälplös att det inte finns något du kan göra för att hjälpa henne. Efter timmar av försök kan du till och med känna stressen och börja ha svårare att klara av. Alla dessa känslor är normala. Colic är inte ditt fel, och du är inte en dålig förälder. Faktum är att många andra föräldrar är i samma båt.

Du kan bara göra vad du kan för att försöka lugna ditt barn, så hon vet att du är där för henne. Och påminn dig om att sluta och ta en paus när du behöver det. Det kan tyckas att det aldrig kommer att bli bättre. Och när du är i tjock av det, kan några veckor känna sig som år. Men, tack och lov, går kolik bort, ibland så plötsligt som den kom fram. Du kommer dit. Det tar bara lite tid och tålamod.

Populära Inlägg

Läs Mer