Chorioamnionit och din graviditet

Anonim

Chorioamnionit är en bakteriell infektion i membranen som omger fostret i livmodern (korionen och amnionen) och fostervätskan (den vätska som fostret flyter in) under graviditeten. Detta tillstånd uppstår i ungefär 2 procent av födseln, och när det inte detekteras och behandlas kan det leda till allvarliga komplikationer för mamman och barnet.

Konsekvenserna av chorioamnionit varierar. I de bästa fallen, när infektionen detekteras och behandlas i rätt tid, kan det inte finnas några långsiktiga komplikationer för dig eller din baby som håller utöver leveransen. Läkare kommer att övervaka ditt barn för tecken på en resulterande infektion, men enligt Dimes March lyckas lyckligtvis omkring 95 till 97 procent av barn som smittas med grupp B strep, en av de bakteriestammar som finns i chorioamnionit, återhämta sig med hjälp av antibiotika. För tidiga barn är mer sårbara för att utveckla allvarliga komplikationer eller dö på grund av infektioner.

Orsaker och riskfaktorer

Chorioamnionit uppträder när bakterier bryter mot livmoderns normala försvar, vanligtvis stigande från lägre i skeden. Vanliga synder inkluderar grupp B strep och E. coli . Du är mer benägna att utveckla chorioamnionit om du har lång leverans efter att dina membran har brutit, även känt som när ditt vatten bryts. Chorioamnionit förekommer oftast vid föregående barn.

symtom

Om infektionen uppstår under arbete eller leverans kan tecken på chorioamnionit innefatta:

  • Feber
  • Svettas
  • Förhöjd fetma eller mammas hjärtfrekvens
  • Uterin smärta
  • Onormal fostervätska lukt

Om infektionen inträffar under graviditeten kan du inte uppleva några symtom.

Diagnos och behandling

Om en läkare misstänker att du har chorioamnionit innan du går in i arbetet, kan de diagnostisera infektionen via amniocentes och genom att testa fostervätskan för tecken på bakterier. Om tillståndet misstänks under arbetet kan din läkare göra en diagnos och välja behandling baserat på kliniska symptom.

Hur din läkare behandlar din infektion beror på dina individuella omständigheter. Vanligtvis involverar behandlingen intravenösa antibiotika. Andra fall kräver omedelbar leverans av barnet. Efter leverans kan både du och ditt barn fortsätta att ta antibiotika för en dag eller två.

Om tillståndet är allvarligt eller inte behandlas kan du komma inför eventuella komplikationer som buk- eller bäckensinfektion, sepsis (en blodinfektion), endometritis (en infektion i livmodern) eller blodproppar i lungorna eller bäcken. Komplikationer för ditt barn kan inkludera sepsis, andningsbesvär och hjärnhinneinflammation (en infektion i hjärnan och ryggmärgen).

I vissa fall, speciellt när chorioamnionit förekommer tidigare under graviditeten och är asymptomatisk, kan infektionen orsaka för tidigt arbete eller till och med stillbirth. Forskning tyder på att chorioamnionit är en vanlig faktor vid oförklarliga stillbirths, och det finns några bevis på att tillståndet i sig kan vara orsaken till stillbirthen i dessa fall. Tyvärr är inte mycket känt vid denna punkt om vem som kan vara i fara för tidiga asymptomatiska infektioner eller hur man bäst diagnostiserar och behandlar tidiga infektioner.

Populära Inlägg

Läs Mer