Välja en doktor för dina tvillingar eller multiplar

Anonim

Med multiplar kommer du sannolikt att göra mer än din rättvisa andel av resor till läkarmottagningen under deras livstid. Det är därför viktigt att välja rätt läkare. Om du är en erfaren förälder kan du redan ha en anknytning till en läkare eller barnläkare. Om du är en ny förälder kanske du undrar hur man hittar en vårdgivare som specialiserat sig på spädbarn och barn. Hur som helst, överväga dessa tips för att säkerställa att du hittar den bästa sjukvården för dina multiplar.

Vilka typer av läkare finns det?

En allmänläkare är en traditionell familjedoktor. Om du har ett etablerat förhållande med en läkare kan du önska att han eller hon behandlar dina barn. De flesta föräldrar väljer dock en läkare som specialiserat sig på behandling av barn eller barnläkare. Barnläkare är mest kända för barnsjukdomar och problem och tenderar att ge en mer barnvänlig kontorsmiljö och patientupplevelse.

Beroende på deras speciella behov kan dina multiplar också behandlas av en neonatolog eller annan specialist. Om de är för tidiga kommer de att behandlas av en neonatolog. Det här är läkare som har extra utbildning i vården av sjuka nyfödda. De kommer i allmänhet att ta hand om barn i en sjukhusinställning. Vissa multiplar kräver fortsatt vård från andra specialister, som kardiologer, pulmonologer, ortopedister, neurologer eller fysioterapeuter.

Hur hittar jag en doktor?

Du vill välja en läkare som bäst motsvarar din familjs behov. Din sjukförsäkring eller sjukvård kan diktera att du förmyndar en viss läkare, eller du kan ha möjlighet att välja en läkare baserat på dina önskemål. Fråga i så fall till dina vänner och grannar om några rekommendationer. Om du är medlem i en multipelklubb, fråga efter några idéer. Dessutom kan American Academy of Pediatricians ge dig en lista med läkare i ditt område.

När du har en lista med namn, vill du ordna en intervju. Den bästa tiden att göra detta är innan dina multiplar är födda, helst tidigt nog i graviditeten att du inte kommer att bli hindrad i dina insatser om du är bedridden eller lever tidigt. Ring till dina potentiella läkare och förklara din situation. Fråga om övningen tar nya patienter och sätter upp en tid för en intervju.

Intervjuerande läkare

Precis som i fastigheter är platsen en viktig faktor vid val av läkare. Du vill hitta en kontorplats som är bekväm och lättillgänglig. När du besöker anläggningarna, kolla avståndet från ditt hem eller din arbetsplats, samt parkeringsmöjligheterna och enkelt tillträde till byggnaden. Kom ihåg att du sannolikt kommer att besöka denna plats med en dubbel barnvagn eller två småbarn i släp. Kan man manövrera genom dörröppningarna? Finns det en hiss om det behövs?

Utvärdera mottagning och väntande områden. Är personalen välkomnande, uppmärksam och trevlig? Är väntetiden bekvämt? Finns det leksaker, böcker eller filmer för att roa barn? Finns det utsedda områden för att segregera sjuka och bra barn?

När du träffar doktorn, få en lista med frågor redo. Var noga med att fråga om hans eller hennes bakgrund och utbildning samt sjukhusanslutningar. Du vill också dyka in i doktorns filosofier om aspekter av föräldraskap som är viktiga för dig, såsom amning, immunisering eller sömn.

Kontorpolitiken är också viktiga överväganden. Vad händer efter timmar eller när kontoret är stängt? Finns det en sjuksköterska i samtal som kan svara på icke-akuta frågor? Har läkaren en partner eller en grupp partner, och vad bestämmer vem som ska bry sig om din familj? Vad är schemat för kontroller och immuniseringar? Hur lång tid tar det att se om dina barn är sjuka?

Problem som är specifika för multiplar

Även om det inte finns någon medicinsk specialitet för behandling av multipla, har vissa läkare mer erfarenhet av tvillingar eller mer än andra. Att ökad nivå av förtrogenhet kan vara en fördel, men det gör inte nödvändigtvis andra läkare mindre kvalificerade. Om dina tvillingar eller multiplar föddes tidigt, vill du vara säker på att din läkare är bekant med utvecklingsproblem i samband med prematuritet.

Fråga om eventuella rabatter. Till exempel kan din läkare vara villig att debitera en reducerad ränta om båda barnen är planerade för kontroller av bra barn samtidigt. Det gör inte ont för att fråga!

Vissa läkare är villiga att göra koncessioner vid behandling av multiplar, och erkänner att de ofta delar bakterier. Till exempel, om en test är positiv för strep hals, kan de vara villiga att behandla den andra som en förebyggande åtgärd. Eller de kan överväga att ge dig en "just in case" -skrift så att du inte behöver återvända till ett andra kontorsbesök om det andra barnet blir sjuk. Du bör dock vara säker på att din läkare anser dina barn som individer och behandlar dem som sådana.

Poängen

Spara inte dina personliga intryck när du väljer en läkare. Personlighetskompatibilitet är viktigt. Du vill ha en läkare som du litar på och respekterar, men också någon som respekterar din roll som förälder.

Populära Inlägg

Läs Mer